objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 15. november 2010 ob 07:11

Od kod mu denar? Direktor šokira z gradnjo vile-dvorca na slovenski obali!
Predsednik uprave Slovenske industrije jekla Tibor Šimonka in stečajna upraviteljica Melita Butara v Maliji gradita fantastično vilo, ki bo stala veliko več kot 2 milijona evrov
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Sredi idilične obmorske vasice Malija se gradi mega vila ali dvorec, trenutno največja zasebna gradnja na slovenski obali, ki velja za eno od petih največjih investicij na obali nasploh. Bodoča srečna stanovalca sta Tibor Šimonka, predsednik uprave družbe SIJ, Slovenske industrije jekla, in njegova žena Melita Butara, znana kot stečajna upraviteljica številnih slovenskih podjetij, med njimi Casinoja Maribor in Rog kolesa. Naši viri trdijo, da ob nedeljah hodijo v Malijo gledat, "kakšen dvorec je to, ki se tam gradi," staroselci v Maliji pa vijejo roke in se jezijo, ker vila povzroča precejšnje spremembe v vasi.
Tibor Šimonka in Melita Butara sta po naših informacijah leta 2007, ko so bile cene nepremičnin na vrhuncu, v Maliji kupila tri parcele s skupno površino 2.550 kvadratnih metrov in zanje - po navedbah domačinov - odštela 900 tisoč evrov. To naj bi bila dokaj ugodna številka glede na dejstvo, da je bilo tistega leta v Maliji za kvadratni meter zemlje s pogledom na morje potrebno odšteti okoli 400 evrov. Izpisek iz zemljiške knjige (k.o. Malija, številke 5422/4 in 5 (oziroma od 1 do 7, ker so se parcele združevale, osnovna številka pa je bila 5422) pa kaže, da so parcele danes brez hipoteke. Po čemer lahko sklepamo, da Šimonka in Butara za nakup parcel nista vzela posojilo.
Mega vila ali dvorec je trenutno v 3. gradbeni fazi. Famozna gradnja, brez ureditve okolice in notranje opreme vile-dvorca, pa je ocenjena na približno 750 tisoč evrov (glej Galerijo slik).
Gre torej za ogromno investicijo, zato se logično postavlja vprašanje, od kod Tiborju Šimonki in Meliti Butara toliko denarja za takšno naložbo. No, po Maliji se tudi govori, da naj bi se par po upokojitvi preselil iz Ljubljane na obalo. Časnik Dnevnik je pred kratkim objavil vse dohodke vodilnih slovenskih menedžerjev, vendar – zanimivo - Šimonke in družbe Slovenska industrija jekla ni med njimi. So pa nekateri poznavalci razmer prepričani, da naj bi se zgodba začela odvijati v začetku leta 2007 (malo pred nakupom parcel), ko je ruska družba Koks prevzela SIJ, do takrat v državni lasti. Roko nad privatizacijo Slovenske industrije jekla sta držali dve vplivni prijateljici, razvpita Andrijana Starina Kosem, tedanja državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo (maja istega leta je odstopila kot državna sekretarka in mesec dni pozneje tedanjemu premierju in predsedniku SDS Janezu Janši napisala medijsko odmevno pismo), in Marija Zagožen, žena Jožeta Zagožna ter tedanja predsednica komisije za nadzor nad prodajo državnega deleža v SIJ. Spomnimo, takrat se je veliko špekuliralo in ugibalo, ali so Rusi (družba Koks) vsem tistim, ki so bili ruskemu prevzemu naklonjeni, vključno z upravo SIJ, res plačali provizijo?!
Vilo - dvorec gladi koprsko podjetje Makro 5 Gradnje d.o.o., katerega lastnik in direktor je Rajko Žigante. Makro 5 je gradil tudi znamenito vilo predsednika stranke Zares in ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča v Vinjolah in koprsko univerzo. Rajko Žigante se je na lanski lestvici revije Manager uvrstil na 68. mesto najbogatejših Slovencev (Makro 5 je imel skoraj 20 milijonov evrov prometa in 1.600 tisoč evrov dobička), letos pa ga je kriza odnesla iz kluba najbogatejših. Promet družbe Makro 5 je upadel na 7 milijonov evrov, dobiček pa na dobrih 154 tisoč evrov. Mimogrede, bivša žena Rajka Žiganteja, nekdanja televizijska novinarka Barbara Lombergar, je poročena z vršilcem dolžnosti direktorja TV Slovenija Janezom Lombergarjem.
Tibor Šimonka nam je po telefonu dejal, da naše informacije niso točne, na poslana vprašanja po elektronski pošti pa konkretno ni odgovoril. "Kljub temu, da načeloma v javnosti ne komentiram in nisem dolžan komentirati povsem osebnih zadev, odgovarjam, da poslane navedbe tako glede cen in ostalega ne držijo; poleg tega je pretežni del predmetnega objekta financiran s krediti zavarovanimi s hipoteko in prihranki ustvarjenimi skupaj s soprogo, ki je uspešna podjetnica, in nobeden od izvajalcev gradbenih del ni delal in ne dela za skupino SIJ – Slovenska industrija jekla ali katero od njenih povezanih družb. Mislim tudi, da komentar na govorice v zvezi s prodajo skupine SIJ – Slovenska industrija jekla ni potreben," pravi Tibor Šimonka.
Tibor Šimonka in Melita Butara sta lastnika podjetja Fintim podjetje za finančne storitev d.o.o., registriranega na Leskoškovi cesti 9E v Ljubljani. Njuno podjetje je lani imelo 150 tisoč evrov prihodkov in 30 evrov dobička, skupni dobiček Fintim d.o.o. v zadnjih petih letih pa je znašal okroglih 90 tisoč evrov. Melita Butara je solastnica (skupaj z Darjo Pevec) in direktorica vsaj še enega podjetja, registriranega na istem naslovu, Fintim Plus podjetje za računovodstvo in davčno svetovanje d.o.o., ki pa je lani pridelalo 526 tisoč evrov prihodkov in nekaj več kot 24 tisoč evrov dobička. Melita Butara je tudi predsednica Združenja upraviteljev Slovenije. Tibor Šimonka je pred prihodom v Slovenske železarne delal v Iskri in IMV Adria, je pa tudi član upravnega odbora družbe Viator&Vektor, ki jo vodi nekdanji predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, razvpiti tajkun Zdenko Pavček.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tibor Šimonka Melita Butara Andrijana Starina Kosem Janezu Janši Marija Zagožen Jožeta Zagožna Rajko Žigante Gregorja Golobiča Barbara Lombergar Janezom Lombergarjem Darjo Pevec Zdenko Pavček

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Od kod mu denar? Direktor šokira z gradnjo vile-dvorca na slovenski obali!