objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 30. december 2010 ob 07:08

Kučan izumil novo ime za predsednika vlade: Igor Šoltes namesto Pahorja
Predsednik računskega sodišča ima pokritega Jankovića, Kresalovo in Golobiča, s predsednikom države Danilom Türkom pa naj bi po tem scenariju šla na volitve z roko v roki
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji predsednik države Milan Kučan naj bi našel novega človeka, ki bi utegnil prevzeti mesto predsednika vlade, če bi stranke vladne koalicije "odrekle mandat" Borutu Pahorju. Po hudem padcu javnomnenjskega rejtinga Gregorja Golobiča in Katarine Kresal, iz igre za bodočega premiera naj bi tudi že izpadel ljubljanski župan Zoran Janković (trenutno ga kot "levega mesijo" še najbolj forsirajo krogi okoli tednika Mladine in posamezni mnenjski voditelji politične levice, eksistenčno povezani z Jankovićem, Kučan pa naj bi bil zdaj glede Jankovića bolj skeptičen; predvsem zaradi nevarnih ekscesov članov ožje Jankovićeve družine in nejasne finančne usode županovih gradbenih projektov v prestolnici), se Kučan po novem menda najbolj ogreva za "nepolitičnega" predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa.
Šoltes, ki se v medijih zadnje čase pojavlja predvsem ob preganjanju tako imenovanega bagatelnega kriminala, je doslej že nekajkrat odločilno posegel v visoko politiko. Ko je predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec na začetku tega leta – še kot minister za okolje in prostor – močno živciral vladno koalicijo, je Šoltes nenadoma priročno pokazal na "strašne" nepravilnosti ministrstva za okolje in prostor, Erjavec pa je takoj ostal brez ministrskega stolčka. Takrat je Šoltesa in Pahorja, ki sicer nimata posebnih stikov, povezal minister za pravosodje Aleš Zalar. Po drugi strani je Šoltes vsaj enkrat usodno rešil ministrico za notranje zadeve in predsednico LDS Katarino Kresal, ko ni niti muksnil okoli razvite afere najetja stavbe za Nacionalni preiskovalni urad na Dimičevi 16, kjer je Kresalova novo stavbo najela od družinskega prijatelja Igorja Jurija Pogačarja, za nameček pa je stavba tako ali tako v lasti avstrijske Hypo banke oziroma Hypo Leasinga. Šoltes je tiho tudi ob 40 milijonih evrov ljubljanskega davkoplačevalskega denarja, ki jih je župan Janković vrgel v naročje nekdanji predsednici uprave Vegrada Hildi Tovšak (Celovški dvori), prav tako ni niti pisnil ob škandaloznem Jankovićevem javno-zasebnem partnerstvu v Stožicah. In spomnimo, Šoltesa je za predsednika računskega sodišča postavil pokojni predsednik države Janez Drnovšek, kar pomeni, da je prste zraven imel tudi sedanji predsednik stranke Zares Gregor Golobič. Povedano drugače, Igor Šoltes, če bi se ob Kučanovi lobistični podpori potegoval za "tehničnega" predsednika vlade, ima trojico Golobič-Kresal-Janković tako rekoč pokrito.
Po naših informacijah naj bi bil Igor Šoltes, kot vnuk Edvarda Kardelja, sprejemljiv tudi za Kučanove "old boyse" in borčevsko strukturo, ki jo zanesljivo obvladuje predsednik Zveze borcev Slovenije Janez Stanovnik. Naši viri blizu Pahorja pripovedujejo, da naj bi Kučan zadnjih nekaj tednov ponovno okrepil zakulisno dogovarjanje; da takšni pogovori potekajo, je javno potrdil tudi predsednik države Danilo Türk, prejšnjo nedeljo na Pop TV, kjer je sicer javno zavrnil namige, da bi se leta 2012, ko so parlamentarne in predsedniške volitve hkrati, utegnil potegovati za predsednika vlade. Po navedbah istih virov naj bi Danilo Türk in Igor Šoltes po tem političnem scenariju "kandidirala z roko v roki," hkrati pa naj bi bilo zelo jasno dogovorjeno, da bi bil Šoltes samo operativni predsednik vlade, brez mandata poseganja v zunanjo politiko, diplomacijo, vojsko in večje gospodarske sisteme.
Predsednik računskega sodišča Šoltes te govorice zavrača kot "neresnične, čeprav zanimive." No, povejmo pa, da po telefonu ni bil slišati posebej presenečen. Kar zadeva Milana Kučana, Šoltes pravi, da "se nista videla že nekaj mesecev, razen na uradnih dogodkih." Še prej pa je Šoltes za naš portal zavrnil govorice, da je član skrivnostne družbe Enajst. "Na srečanje Enajst sem bil povabljen dvakrat, obakrat kot predavatelj, nazadnje poleti 2008, pri čemer sem enkrat govoril o vlogi in pomenu računskega sodišča, drugič pa o problematiki javnih naročil. Edino društvo, katerega član sem, je Društvo pravnikov Slovenije." Naši viri blizu vlade še trdijo, da naj bi se Igor Šoltes že nekaj časa ponujal tudi za funkcije na ravni Evropske skupnosti, v ožjih družbah pa naj bi razlagal, da je računsko sodišče zanj premajhen izziv.
Generalni sekretar Pahorjevih Socialnih demokratov Uroš Jauševec pa nam je že pred nekaj dnevi demantiral govorice, da naj bi Pahor prihodnje leto odstopil kot predsednik stranke in vodil samo še vlado.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan Kučan Borutu Pahorju Gregorja Golobiča Katarine Kresal zoran janković Igorja Šoltesa karl erjavec Aleš Zalar Igorja Jurija Pogačarja Hildi Tovšak Janez Drnovšek Gregor Golobič Edvarda Kardelja janez stanovnik Danilo Türk Uroš Jauševec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kučan izumil novo ime za predsednika vlade: Igor Šoltes namesto Pahorja