objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 23. december 2010 ob 18:01

Hokejska Olimpija naj se izbriše!
Hokejska Olimpija in njen direktor Matjaž Sekelj že tri leta nista plačala domačih hokejistov, imata zablokirane štiri bančne račune, zato v Študenstkem servisu Študent iz Ljubljane zahtevajo njihov izbris
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Anže Ropret, Domen Vedlin, Klemen Sodržnik in Igor Cvetek je samo nekaj aktualnih slovenskih igralcev športnega društva z uradnim imenom Hokejsko drsalno društvo Olimpija, za katere klub že več let ne plačuje dogovorjenih obveznosti. Tivolski klub s sila povprečnimi tekmovalnimi rezultati nastopa v avstrijski ligi EBEL, z nekaterimi mlajšimi slovenskimi igralci pa se je klubski direktor Matjaž Sekelj dogovoril, da jih bo plačeval prek študentskih napotnic. Te napotnice je v skladu s pogodbo izdajal Študentski servis Študent, d. o. o. s sedežem na Slovenski cesti 6 v Ljubljani. Ko je bila 6. septembra 2007 izdana prva takšna napotnica, direktor ŠS Mitja Vilar ni niti pomislil, na kakšne težave bo naletel. "Naš servis je od septembra 2007 neposredno in redno nakazoval denar hokejistom-študentom, čeprav od kluba nikoli ni dobil niti evra. Direktorja Seklja smo večkrat pozvali, naj nam plača svoj dolg, a se to ni zgodilo. Vložili smo predlog za izvršbo, ki je postala pravnomočna 8. aprila 2009,“ je za Požareport ogorčeno povedal Vilar. Sodišče je s sklepom III Pg 3116/2008 ugotovilo (glej sklep v galeriji), da je HDD Olimpija dolžna študentskemu servisu izplačati 16.683,73 evra z obrestmi, pri čemer so bili vsi štirje uradni računi kluba iz Tivolija (dva na Unicredit banki, po eden pa na NLB banki in na Hypo Alpe Adria banki) zablokirani. Študentski servis je namreč zaradi honorarjev hokejistom dolžan plačati obvezne dajatve državi, česar zdaj več ne more, saj mu Olimpija od leta 2007 ni plačala ničesar, niti tistega, kar je ŠS pravočasno vsa leta plačal svojim študentom oziroma mladim hokejistom Olimpije, niti obveznosti, ki jih mora dobiti država. Ker ŠS ne more več zalagati svojega denarja, da bi poravnala obveznosti Olimpije do države, mu zdaj grozi odvzem koncesije za opravljanje dela za leto 2011. Več redno zaposlenih ljudi na študentskem servisu bo zaradi malomarnosti in nesposobnosti Olimpijinega direktorja Seklja ostalo brez službe, brez svojega vira eksistence. Proti Seklju je bila sicer vložena tudi kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja goljufije po členu 240 Kazenskega zakonika in pranja denarja po 252. členu KZ. Proti Olimpijinemu odvetniku Marku Schulzu je odvetnik Lado Arčon prav tako vložil kazensko ovadbo, ki pa jo je tožilka Tanja Ahčan 31. julija zavrgla, češ da ni dokazov, da je Schulz pomagal Seklju pri očitanemu kaznivemu dejanju poslovne goljufije.
Ker se bliža konec leta, ko morajo biti plačani vsi prispevki državi, so v Študentskem servisu Študent prek odvetnika Arčona poslali na banke poizvedbe, kakšne so možnosti za poplačilo terjatev. Alenka Zidarič Sila, vodja sektorja za spremljavo poslovanja s pravnimi osebami na NLB, je Arčonu 15. decembra sporočila, da je terjatev Študentskega centra na 35. mestu v vrsti za poplačilo! Dva dni pred tem je Hypo Alpe Adria banka prek Sonje Osolnik sporočila, da ima HDD Olimpija 27 pravnomočnih upnikov. Že poleti je Arčon od države zahteval izbris HDD Olimpija (ta normalno igra v ligi EBEL, kot da bi bilo z njegovim poslovanjem vse v redu), saj je 16. avgusta 2010 ugotovil, da je račun HDD Olimpije na ta dan nepretrgoma blokiran že več kot 183 dni, kar je po 40. členu Zakona o društvih dovolj velik razlog, da se nad društvom, ki postane trajnejše nelikvidno ali postane dolgoročno plačilno nesposobno, opravi stečajni postopek. Če bo sodišče ugodilo predlogu študentskega servisa (pol leta ni nobenega odgovora sodišča na zahtevo, ki bi morala biti urgentno rešena, saj so vsa dejstva znana, medtem pa se minister Aleš Zalar hvali s hitrostjo odločanja naših sodišč!), bo končno šel v stečaj tudi športni klub (HDD Olimpija), ki je  bil domnevno ustanovljen 1. junija 2000. Avgusta leta 2005 je šel v stečaj HK Olimpija, potem ko davčni upravi ni plačal 863.582 evrov ugotovljenega dolga, ampak se je direktor Sekelj tega dolga rešil tako, da je takratno uradno ime kluba HK Olimpija spremenil v ime HDD Olimpija, vse drugo (isti klub, isti naslov, isti upravni odbor ...) pa je ostalo enako tako v HK Olimpija kot v HDD Olimpija. Davčna uprava nikoli v petih letih ni zahtevala od HDD Olimpije, naj plača dolg HK Olimpije, čeprav je bil dolg ugotovljen že leta 2000, klub pa je vsa leta dobival sredstva iz ljubljanskega mestnega proračuna. Bodisi pod imenom HK Olimpija bodisi pod imenom HDD Olimpija. Žalostno je, da naša država daje potuho neplačnikom, poslovni propad pa grozi tistim, ki so, tako kot ljubljanski Študentski servis Študent, redno plačevali obveznosti, s tem ko so zalagali denar za neplačnike. Na dolg hokejske Olimpije in težave, ki posledično zadevajo Študentski servis Študent, je odvetnik Arčon 29. septembra opozoril tudi glavnega pokrovitelja hokejistov v Zavarovalnici Tilia in pa podjetje Eventim, ki večkrat tedensko za Olimpijo pobira denar od vstopnic na tekmah lige EBEL, vendar jim tam brez sklepa sodišča Olimpijinega dolga niso mogli nakazati. Sklepa sodišča o nadaljevanju izvršbe z drugimi sredstvi, pa še vedno ni.
Po naših informacijah so se sicer v HDD Olimpija letošnje poletje odločili, da Seklja odstranijo iz vsega tekočega klubskega poslovanja in mu pustijo ukvarjati se le še z zavoženimi zadevami iz preteklosti, ki jim je botroval samozvani tehnični direktor kluba, kot je njegov uradni naziv (Sekelj ima končano le poklicno šolo), vendar tega javnosti ne želijo sporočiti. Tekoče poslovanje HDD Olimpije je v sezoni 2010/11 v domeni podjetij Infinity MRM, d. o. o. in Forward, d. o. o. Direktor slednjega Robert Verlič je na konferenci o športnem marketingu Sporto 30. novembra v Portorožu govoril v imenu HDD Olimpija in o tem, da se klub sooča s številnimi težavami iz preteklosti, pri čemer pa Verlič zbranim športnim delavcem, bilo jih je okoli dvesto, ni omenil, kdo konkretno je te težave povzročil. V HDD Olimpija so vzeli Seklju vsa poslovna pooblastila, saj je klub pripeljal v velikanske dolgove, poleg tega pa je tudi poslovno bankrotiral, ker se je ukvarjal z nepremičninami, večinoma v povezavi z nepremičninskim posrednikom Matjažem Marinčičem, lastnikom Gostilne na Brinju, kamor pogosto zahaja nekdanji predsednik države Milan Kučan. HDD Olimpija je v takšnem finančnem položaju, da so se igralci morali na zadnji derbi na Jesenice pripeljati z lastnimi avtomobili, saj klub ni več našel prevoznika. V letu 2008 se je sicer Sekelj še hvalil z nakupom lastnega klubskega avtobusa, ki pa je zaradi dolgov že zdavnaj zarubljen tako kot tudi Sekljevi hiši v Notranjih Goricah in v Šmartnem pod Šmarno goro (blizu domovanja Srečka Katanca) ter stanovanje na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Olimpija več let ni prijavljala tujcev, ki so igrali v klubu, zato pa ima zdaj inšpekcijo za vratom, takoj ko tuji hokejist prestopi prag Tivolija, kar se je izkazalo v primerih Kanadčanov Jeffa Toryja in Burka Henryja. Naši viri iz ožjega vodstva HDD Olimpija so za Požareport potrdili, da se v klubu uradno niso znebili Seklja zgolj za to (za Sekljev uraden izgon iz kluba se najbolj zavzema predsednik nadzornega odbora kluba Branko Tramšek, zaposlen v Bohoričevi oziroma Naratovi Savi), ker vsaj teoretično obstaja možnost, da bi HDD Olimpija od časopisne hiše Delo dobila 60.000 evrov v pravdi zaradi člankov, objavljenih leta 2007 v Slovenskih novicah, kjer so bile opisane Sekljeve mahinacije.

Sorodne vsebine

Teme
Anže Ropret Domen Vedlin Klemen Sodržnik Igor Cvetek Matjaž Sekelj Mitja Vilar Marku Schulzu Lado Arčon Tanja Ahčan Alenka Zidarič Sila Sonje Osolnik Aleš Zalar Robert Verlič Matjažem Marinčičem Milan Kučan Srečka Katanca Jeffa Toryja Burka Henryja Branko Tramšek Bohoričevi Naratovi

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Hokejska Olimpija naj se izbriše!