objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 23. december 2010 ob 07:02

Novi šef kriminalistov do smrti povozil človeka, preiskuje ga tožilstvo!
Direktor policije Goršek ob tihi podpori ministrice Kresalove za prvega kriminalista postavlja izbranca ki je vinjen povozil državljana, državno tožilstvo pa ga preiskuje zaradi suma kaznivih dejanj
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Direktor Policijske uprave iz Kranja Simon Velički postaja vedno bolj sporni kandidat za novega šefa slovenskih kriminalistov. Potem ko smo pred dvema dnevoma na našem portalu ekskluzivno razkrili njegove politične povezave z vladno stranko LDS, ki jo vodi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, se je včeraj potrdilo, da je Velički pred leti povzročil hudo prometno nesrečo in bil za to tudi kaznovan. Velički naj bi vodenje uprave kriminalistične policije prevzel konec januarja prihodnje leto, sedanji direktor Aleksander Jevšek pa nenadoma odhaja v pokoj, kjer bo "predaval in pisal doktorat."
Vodstvo slovenske policije vztraja, da je Velički zaradi nesreče prestal naloženo kazen (menda naj bi v zaporu sedel dva meseca), podrobnosti nesreče se ne spomnijo, podatki o obsodbi pa so medtem že izbrisani iz centralne kazenske evidence, kot to – za določena kazniva dejanja - naroča Kazenski zakonik na podlagi instituta rehabilitacije in izbrisa obsodbe. Zato uradno ni kaznovan. Kljub temu nas je na podlagi pisanja o Veličkemu včeraj poklicalo več virov, ki so nam ogorčeni nad namero imenovanja Veličkega za prvega kriminalista v državi sporočali podrobnosti omenjene prometne nesreče. Po navedbah naših virov je Velički, tedaj mlad policist, na Vojkovi ulici v Ljubljani 5. maja 1988, povzročil prometno nesrečo, kjer je umrl Ljubljančan J.H. (ime in priimek sta znana uredništvu). Velički je bi močno vinjen, saj se je skupaj s kolegi policisti vračal z neke zabave na Dobu. Naši viri trdijo, da je policija naredila vse, da bi okoliščine prometne nesreče s smrtnim izidom prikrila in da bi Velički dobil čim manjšo kazen. Po navedbah istih virov je Velički res dobil zaporno kazen, vendar samo pogojno.
Na Generalni policijski upravi trdijo, da ima Simon Velički "dolgoletne in bogate izkušnje v boju zoper kriminaliteto. Tako je med drugim sodeloval oziroma vodil preiskave številnih težjih primerov gospodarske kriminalitete in vodil veliko operativnih kombinacij na področju boja zoper organizirano kriminaliteto (tihotapstvo prepovedanih drog)," zato verjamejo, da "bo odlično in odgovorno opravljal delo direktorja kriminalistične policije."
Toda po naših informacijah naj bi zoper Simona Veličkega potekalo več predkazenskih preiskav zaradi suma korupcije in prikrivanja dokazov kaznivih dejanj. Na Generalni policijski upravi so nam to zanikali, saj pravijo, da zoper Veličkega "ni bil voden noben predkazenski postopek, niti zaradi morebitnih nepravilnosti ni bil preiskovan v okviru notranje zaščitnih postopkov." Je pa Velički uradno potrjeno tarča preiskave vrhovnega državnega tožilstva, preiskuje ga namreč Specializirani oddelek oziroma skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. S tožilstva so nam sporočili, da je "bila ena od zadev glede osebe, o kateri sprašujemo (Simon Velički; op.p.), vložena v arhiv, ker niso bili podani razlogi za sum, da je šlo za kaznivo dejanje. V drugem delu pa o kazenski ovadbi še ni bilo odločeno." Po navedbah naših virov naj bi osebno premoženje Veličkega preiskovala še davčna uprava.
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal "afere Velički" nonšalantno noče komentirati, češ, imenovanje direktorja uprave kriminalistične policije je formalno v pristojnosti generalnega direktorja policije Janka Gorška. Je pa absolutno neverjetno, zakaj Kresalova kot resorna ministrica dopušča možnost, da bo skrajno občutljivo funkcijo šefa slovenskih kriminalistov zasedel nekdo, ki je vinjen do smrti povozil sodržavljana in ga hkrati zaradi suma storitve kaznivih dejanj še vedno preiskuje državno tožilstvo?!
Najnovejša policijska afera Velički naj bi bila pravzaprav "še hujša od afere bulmastifi," nas opozarjajo naši viri, lovke pa segajo v LDS in Zares, policijo, tožilstvo in sodišče. Po navedbah teh virov naj bi bil Velički vpleten tudi v razvpite tajkunske posle, povezane s podjetji na Gorenjskem.
Danes popoldne pa je Simon Veličko za Slovensko tiskovno agencijo izjavil, da se bo, zaradi nekaterih očitkov o prometni nesreči, med "božično-novoletnimi prazniki pogovoril s svojo družino in se odločil, ali bo sprejel kandidaturo."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
simon velički Katarina Kresal aleksander jevšek J.H. Janka Gorška

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Novi šef kriminalistov do smrti povozil človeka, preiskuje ga tožilstvo!