objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 21. december 2010 ob 07:01

Jani Sever, ex Mladina in Vest.si, naj bi postal urednik kulture na TVS?!
Voditelj nedeljske televizijske oddaje Spet doma Mario Galunič pa je zbral dovolj poguma, da se je prijavil za stolček odgovornega urednika razvedrilnega programa
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Točno dvanajst prijav je prispelo na razpise za nove odgovorne urednike na TV Slovenija. Za vodenje informativnega program se potegujeta dosedanji odgovorni urednik Rajko Gerič in urednica ter voditeljica zunanjepolitične oddaje Globus Ksenja Horvat Petrovčič. Za novega urednika razvedrilnega programa so se prijavili Vanja Vardjan, ki je pred desetimi dnevi postal tudi vršilec dolžnosti odgovornega urednika razvedrilnega programa, producentka Dijana Štraus Svetlik in voditelj ter urednik nedeljske oddaje Spet doma Mario Galunič. Za bodočega šefa kulturnega in umetniškega programa se potegujeta režiser Amir Muratović in nekdanji odgovorni urednik tednika Mladina Jani Sever, za urednico parlamentarnega (tretjega) programa pa je edina prijavljena sedanja odgovorna urednica Ljerka Bizilj. Za urednikovanje regionalnih centrov TVS v Mariboru in Ljubljani sta prijavo oddali obe sedanji urednici, Polona Pivec v Mariboru in Barbara Kampos v Kopru (slednja je sicer samo v.d. odgovorne urednice), konkurirata pa jima televizijski režiser Igor Ambrožič v Mariboru in novinar Branko Vrabec v Kopru.
Poglejmo stanje in napovedi.
Informativni program: Ksenija Horvat Petrovčič je po naših informacijah favoritinja vršilca dolžnosti direktorja TVS Janeza Lombergarja, ki posamezne kandidate predlaga generalnemu direktorju RTV Marko Filliju, imenuje pa jih Filli. Toda Rajko Gerič, ki velja za urednika blizu politične desnice, lahko pričakuje večjo podporo uredništva, opozarjajo naši viri. Slabo za Geriča pa je dejstvo, da nekatere ključne oddaje informativnega programa, denimo osrednji TV Dnevnik, dosegajo precej nizko gledanost.
Razvedrilni program: Vanja Vardjan ni nič drugega kot izpostava Bojan Kranjca in Saša Hribarja (prej oddaja Hri-bar, po novem Hribovci, Sašo Hribar pa je še član programskega sveta), ima tudi podporo LDS in Zares. Dijana Štraus Svetlik pa je podaljšek razvpite varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Marije Miše Molk, nekdanje dolgoletne odgovorne urednice razvedrilnega programa. Prijava Maria Galuniča ni presenečenje, saj smo jo prejšnji teden na našem portalu že napovedali. Galunič se je prijavil zato, ker se njegova oddaja Spet doma tako ali drugače izteka (mora jo kakor prenoviti, poleg tega jo počasi selijo na soboto) in želi utrditi svoje pozicije znotraj razvedrilnega programa. Glavna Galuničeva težava pa je strah pred ljudmi in zato zmanjšana sposobnost menedžeriranja, torej urednikovanja. Že to, da je zbral dovolj poguma za prijavo, ga je stalo precej živcev. Končni izid spopada med Vardjanom, Štraus Svetlikovo in Galuničem je dokaj nepredvidljiv, odvisen bo zlasti od povsem banalnega internega kupčkanja z denarjem in oddajami znotraj razvedrilnega programa.
Kulturni in umetniški program: Amir Muratović (ne gre ga mešati z Amirjem Mureškićem, programskim direktorjem komercialne televizije TV3) je odličen avtor televizijskih dokumentarcev, je pa vprašanje, kako bi mu uspelo voditi zapleteni kompleks televizijske kulturne srenje. Po drugi strani Jani Sever nima nobenih resnih izkušenj s kulturno produkcijo, razen tega, da se bolj ali manj redno pokaže na premierah v ljubljanski Drami in da je nekaj časa hodil z manj znano balerino. Sever je trenutno odgovorni urednik in drugi največji lastnik napol izginulega spletnega portala Vest.si (portal živi predvsem od denarja ministrstva za kulturo), imel pa naj bi podpisano tudi svetovalno pogodbo s Telekomovo hčerinsko družbo Planet 9. Po naših informacijah se je Sever na razpis prijavil po dogovoru z ministrico za kulturo Majdo Širca in njenim državnim sekretarjem Stojanom Pelkom (ki je sodeloval tudi pri ustanavljanju Vest.si), oba pa naj bi mu zagotovila, da bo imenovan. Jani Sever sodi v trdo jedro mnenjskih voditeljev Zares in LDS (v razpisni vlogi sicer poudarja, da je po poklicu zgodovinar), njegova naloga pa bo razdeljevanje televizijskega denarja (TV nadaljevanke, dokumentarci …) sopotnikom teh dveh političnih strank. Tako se ne bomo čudili, če bo bizarna spletna nadaljevanka Prepisani pod Severjevim urednikovanjem doživela še televizijsko ekranizacijo, na račun davkoplačevalcev seveda. Spomnimo, Prepisani so kljub visoki obiskanosti spletne strani Siol.net beležili sorazmerno majhno gledanost, Severju pa so nekateri mediji očitali, da je del denarja ministrstva za kulturo, namenjenega nadaljevanki, nezakonito dobil kar na transakcijski račun svojega s.p. Sever tega ni nikoli demantiral. Jani Sever je tudi edini prijavljeni kandidat, ki ne dela v sistemu RTV. No, Janez Lombergar bo tukaj imel zanesljivo največ težav. Osebno, kot televizijec po duši, verjetno simpatizira režiserja Muratovića, toda politični pritiski (ministrica Širca je tudi nekdanja Lombergarjeva sošolka) za imenovanje "kulturnega diletanta" Severja bodo neznosni.
Parlamentarni program: Ni nobenega dvoma, da bo za odgovorno urednico "tretjega programa" spet imenovana Ljerka Bizilj. Je pa rahlo nepričakovano, da se Biziljeva pred časom ni potegovala za direktorico TVS.
Regionalni center RTV Maribor: Absolutna favoritinja za novo urednico je dosedanja odgovorna urednica Polona Pivec. Ponovno imenovanje sestre direktorja mariborskega kliničnega centra in predsednika lokalnega odbora Janševe SDS ter mestnega svetnika Gregorja Pivca naj bi bil tudi "kronski dokaz," da sedanje vodstvo RTV Slovenije ne kadruje politično.
Regionalni center RTV Koper: Prednost ima sedanja vršilka dolžnosti odgovorne urednice, novinarka Barbara Kampos, trdijo naši viri. Za dolgoletnega novinarja Branka Vrabca, svojevrstno ikono koprske televizije, itak govorijo, da je imel prevelike težave z alkoholnimi substancami.
V.d. direktorja TVS Janez Lombergar pravi, da se bo zdaj lotil branja programov in pogovorov s posameznimi kandidatkami in kandidati. Potem bo posameznim uredništvom predlagal svoje izbrance. Če kandidati, ki jih bo predlagal, v uredništvih ne bi dobili dovolj podpore, se Lombergarju zdi najpametneje, da se razpis v teh primerih ponovi. Imenovanja novih odgovornih urednikov lahko sicer pričakujemo konec januarja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Rajko Gerič Ksenja Horvat Petrovčič Vanja Vardjan Dijana Štraus Svetlik Mario Galunič Amir Muratović Jani Sever ljerka bizilj Polona Pivec Barbara Kampos Igor Ambrožič Branko Vrabec Janeza Lombergarja Marko Filliju Bojan Kranjca Saša Hribarja Marije Miše Molk Amirjem Mureškićem Majdo Širca Stojanom Pelkom Janševe Gregorja Pivca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jani Sever, ex Mladina in Vest.si, naj bi postal urednik kulture na TVS?!