objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 20. december 2010 ob 08:10

Neverjetno, celo denar za filme dobivajo predvsem Golobičevi pristaši
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Direktor Filmskega sklada Igor Kadunc (pred kratkim je dokončno izgubil tožbo zaradi neimenovanja na mesto generalnega direktorja RTV, kjer je kandidiral leta 2006, člani programskega sveta pa so se odločili za zdaj že bivšega generalnega direktorja RTV Antona Guzeja) je podpisal pogodbo za snemanje novega slovenskega celovečernega filma Šanghaj, ki bo stal okoli dva in pol milijona evrov. Kadunc je pogodbo podpisal s producentom Arsmedije Francijem Zajcem, članom Golobičeve stranke Zares. Zajc se je na nedavnih lokalnih volitvah na listi Zaresa neuspešno potegoval za ljubljanskega mestnega svetnika, v predvolilnem biltenu stranke pa se je napačno prestavljal kot režiser, čeprav je po poklicu frizer. Zajc je sicer znan kot producent uspešnega filma Petelinji zajtrk. Scenarist filma Šanghaj je prekmurski pisatelj Feri Lainšček, prav tako član stranke Zares. Tudi pisatelj Feri Lainšček je poskušal prodreti v politiko. Na zadnjih parlamentarnih volitvah se je na listi Golobičeve stranke potegoval za poslanca v državnem zboru; čeprav je kandidiral v Prekmurju, kjer je kot pisatelj precej popularen, ni bil izvoljen.
Vemo, Filmski sklad sodi pod resor ministrice za kulturo Majde Širca (Zares), za simpatizerja stranke Zares pa se razglaša tudi direktor sklada Igor Kadunc. Mimogrede, številni poznavalci filmske scene se sprašujejo, kako je možno, da v času, ko bi se po novem zakonu moral Filmski sklad preoblikovati v agencijo, sploh pride do podpisa takšne pogodbe. Še zlasti zato, ker na skladu za letošnje leto sploh nimajo več denarja, naši viri blizu sklada pa trdijo, da producent Franci Zajc za film Šanghaj nima niti zaključene finančne konstrukcije, naj bi bila "zaprta" samo na papirju. Na Filmskem skladu naj bi Zajcu tudi odpisali dolg v višini 300 tisoč evrov, ki izhaja še iz časov filma Petelinji zajtrk, v zameno za nekaj 10 tisoč evrov.
Filmarji se tudi sprašujejo, kje so filmi, ki jih je obljubljala ministrica Širca. Do zdaj smo namreč videli le dva celovečerca, posneta v njenem obdobju. To sta povsem amaterski film z naslovom Oča (filmarji pravijo, da o njem ni vredno izgubljati besed) in Piran-Pirano, eden najdražjih filmov, posnetih v samostojni Sloveniji. Producent je spet, kakopak Franci Zajc. Piran-Pirano si je doslej ogledalo le nekaj tisoč gledalcev in po mnenju nekaterih filmskih kritikov gre za popolnoma zgrešen filmski projekt. Medtem pa pisatelj in po novem tudi režiser Goran Vojnović (film Piran-Pirano je njegov režijski prvenec) velja za varovanca politikov Zares in LDS. Vsi ostali filmi, ki so v zadnjih dveh letih priromali v kinematografe, vključno z enim od treh najbolj gledanih slovenskih filmov doslej, trenutno popularnim Gremo mi po svoje z Jurijem Zrnecom v glavni vlogi, so še iz časa prejšnjega ministra za kulturo Vaska Simonitija.
Spomnimo, oba filma, Oča in Piran-Pirano, sta na Filmskem skladu šla skozi financiranje brez razpisa, kar je pravzaprav nezakonito. Prvi javni razpis je Igor Kadunc s podporo ministrice Majde Širca objavil maja letos, šlo pa je za razpis za leto 2010! No, razpis formalnopravno še vedno ni končan, čeprav je leto že praktično pri koncu, agencija, ne pa več Filmski sklad, pa bi že morala objaviti razpis za leto prihodnje 2011. Zato se zdi, da želi vodstvo Filmskega sklada denar za prihodnji dve leti enostavno porabiti, novih filmov pa od nikoder. 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igor Kadunc Antona Guzeja Francijem Zajcem Golobičeve Feri Lainšček Majde Širca goran vojnović Jurijem Zrnecom Vaska Simonitija

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Neverjetno, celo denar za filme dobivajo predvsem Golobičevi pristaši