objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 14. december 2010 ob 07:23

Čez tri dni odleti Janez Bohorič?! Bo debata, vendar je to malo verjetno
Ta četrtek morda odločilna seja nadzornega sveta Save: za stolček novega predsednika uprave se potegujeta poklicni bankir Matej Narat in prvi človek časopisne hiše Dnevnik Branko Pavlin
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Na prihodnji seji nadzornega sveta Save, sklicani za ta četrtek, naj bi razpravljali tudi o morebitni zamenjavi predsednika uprave Save Janeza Bohoriča, trdijo naši viri, vendar je malo verjetno, da bo do zamenjave dejansko prišlo. Se bo pa – po navedbah istih virov - nekaj zanesljivo zgodilo v prihodnjih tednih ali najpozneje dveh mesecih.
Glavni kandidat za Bohoričevo mesto je Matej Narat, nekdanji član uprave Nove ljubljanske banke. Narata podpira tudi Bohorič, vendar tako, da bi Narat stolček predsednika uprave Save zasedel šele po Bohoričevem odhodu ob koncu mandata, tik pred poletjem leta 2011. Spomnimo, Narat je bil pred časom imenovan za predsednika uprave Abanke Vipa, največja lastnica Abanke pa je Bohoričeva Sava. Vendar Narat ni dobil obveznega soglasja Banke Slovenije, zato je njegovo imenovanje padlo v vodo.
Naratov protikandidat za prvega človeka Save pa je Branko Pavlin, predsednik uprave časopisne hiše Dnevnik in član nadzornega sveta Abanke. Pavlinu je prejšnji mesec uspelo zadržati položaj prvega človeka Dnevnika, kjer ga je poskušal spodnesti partner agencije Pristop Franci Zavrl. Pavlin, ki mu mandat na Dnevniku poteče šele oktobra prihodnje leto, naj bi za predčasni odhod in umik Zavrlu zahteval okoli pol milijona evrov odškodnine (kar naj bi mu sicer pripadalo po pogodbi) in ustrezno novo delovno mesto znotraj koncerna DZS, kar naj bi bilo za predsednika uprave DZS in nadzornega sveta Dnevnika Bojan Petana absolutno preveč. Tako naj bi Petan vsaj pojasnjeval tistim novinarjem, ki so že nestrpno pričakovali Pavlinov odhod.
Kaj se dogaja okoli Pavlina in Save, pa krožijo različne informacije. Po eni verziji naj bi Pavlina v Savo vabil podpredsednik nadzornega sveta Save Marko Pogačnik, sicer svetovalec uprave Pozavarovalnice Sava. Po drugi verziji naj bi Pavlin sam klical nadzornike in se ponujal za Bohoričevo mesto. Naši zanesljivi viri blizu Save pa trdijo, da za Pavlina lobirata Pogačnik in Tomaž Toplak, še en član nadzornega sveta Save. Toplak je razvpit kot nekdanji predsednik uprave Kapitalske družbe v času vlade Janeza Janše. Poleg Toplaka naj bi bil tudi Marko Pogačnik človek blizu politične desnice. Na naše vprašanje, kako je mogoče, da za Branka Pavlina lobirajo nadzorniki blizu Janše in desnice, naši viri odgovarjajo, "saj veste, časi se spreminjajo, poleg tega je v Sloveniji vse mogoče." Vendar Pavlin po navedbah istih virov "ne more priti skozi," saj lahko v 9-članskem nadzornem svetu Save "računa kvečjemu na dva glasova."
Morebitna skorajšnja zamenjava Janeza Bohoriča in dogajanja okoli Save so neposredno povezana tudi z Abanko, kjer nadzornike vodi Bohorič. Po nekaterih informacijah naj bi Bohorič, skupaj z vodilnimi ljudmi Zvon Ena Holdinga, prav tako velikega lastnika Save, ki je v posredni lasti mariborske nadškofije, Abanko že "obljubil" španski banki Santanader. Gre za eno od največjih evropskih bank, ki je blizu katoliške cerkve, vodi pa jo Emilio Botin, menda povezan tudi s skrivnostno cerkveno organizacijo Opus dei. Za prodajo Abanke Špancem naj bi lobirala tudi nekdanji minister za finance Andrej Bajuk in vatikanski cerkveni dostojanstvenik Franc Rode. Zato je čisto mogoče, da Marko Kranjec, guverner Banke Slovenije, pod vplivom cerkvenih bančnih krogov spet ne bo izdal licence pravkar imenovanemu predsedniku uprave Abanke Jožetu Leniču, trdijo naši viri. Tudi zato naj bi se Matjaž Rakovec, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, skupaj z novogoriškim Hitom (Triglav in Hit sta največja "državna lastnika" Abanke) in politično podporo ministra za finance Francija Križaniča, loteval prevzema Abanke.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Bohoriča Matej Narat Branko Pavlin franci zavrl Bojan Petana Marko Pogačnik Tomaž Toplak Janeza Janše Emilio Botin andrej bajuk franc rode marko kranjec Jožetu Leniču Matjaž Rakovec Francija Križaniča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Čez tri dni odleti Janez Bohorič?! Bo debata, vendar je to malo verjetno