objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 10. december 2010 ob 07:11

Kdo razbija Novo Slovenijo, da je Mojco Kucler Dolinar tako strah?!
Tik pred kongresom stranke naj bi se zadnjič sestala kandidatka za predsednico Ljudmila Novak in evropski poslanec Lojze Peterle, za katerega Robert Ilc menda pravi, da je njegova zgodba končana
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Danes naj bi se še zadnjič pred sobotnim volilnim kongresom Nove Slovenije, ki bo v športni dvorani Zlato polje sredi Kranja, sestala predsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak ter Lojze Peterle, evropski poslanec in nesojeni kandidat za prevzem Nove Slovenije. Po Peterletovem odstopu od kandidature edina kandidatka za predsednico NSi ostaja Novakova.
Peterle je kandidaturo za predsednika NSi po naših informacijah napovedal sredi novembra na posvetu članov izvršilnega odbora stranke. Pojasnimo: Peterle ni član nobenega organa stranke, je pa kot evropski poslanec vabljen na vse seje vodstva stranke. Na omenjenem posvetu je Peterle sam predlagal, da prevzame vodenje NSi, pri čemer ga je edini podprl Klemen Žumer, ki dela na sedežu evropskega parlamenta v Bruslju kot svetovalec v poslanski skupini Evropske ljudske stranke (EPP). Večina ostalih članov izvršilnega odbora ni imela nič proti, vendar pod pogojem, da gre Peterle na volitve skupaj z drugimi predsedniškimi kandidati, češ, naj se stehtajo in naj zmaga najboljši. Peterleta je za predsednika stranke pozneje uradno predlagal lokalni odbor NSi iz Kamnika, kjer Novo Slovenijo vodi vplivni član stranke Matej Tonin. Vendar pozor, Tonin je za predsednico stranke evidentiral tudi Ljudmilo Novak in Mojco Kucler Dolinar, razmeroma uspešno kandidatko NSi za ljubljansko županjo. Novakovo, ki ji sicer mnogi očitajo pomanjkanje liderske karizme, je za predsednico stranke predlagalo še okoli deset lokalnih odborov.
Zapletati pa se je začelo pred dvema tednoma, ko je prišlo do "najvišjega sestanka" med dvema frakcijama, Peterletovo in frakcijo Ljudmile Novak. Peterle je na sestanek prišel skupaj z Miranom Krambergerjem, sivo eminenco telekomunikacijske družbe T2, Novakovo pa sta spremljala podpredsednik NSi Anton Kokalj in Matej Tonin. Peterle in Kramberger naj bi predlagala, da Novakova umakne kandidaturo in da edini kandidat ostane Peterle, Novakova pa je vztrajala, da se pomerita na volitvah. Dejstvo, da je Peterleta spremljal Kramberger, naj bi pomenilo, da Peterle uživa podporo ožjega vodstva slovenske rimskokatoliške cerkve in cerkvenih poslovnih krogov, trdijo naši viri. Hkrati pa je znano, da je Kramberger velik nasprotnik predsednika SDS Janeza Janše. Kramberger menda ne bo nikoli pozabil, da je bil Janša proti, da Kramberger - po parlamentarnih volitvah leta 2004 in zmagi desne koalicije - postane predsednik uprave Telekoma.
Po nekaterih govoricah naj bi na sedež Nove Slovenije prihajali tudi nekdanji minister za delo Janez Drobnič, odstopljeni državni sekretar na ministrstvu za delo Marko Štrovs in predsednik Krščanskih demokratov Slovenije Jože Duhovnik ter zahtevali, da Peterle prevzame vodenje stranke. Mimogrede, Kramberger in Drobnič nista člana Nove Slovenije, na listi Duhovnikove KDS, ki naj bi jo financiral prvi človek SCT Ivan Zidar, se je na zadnjih parlamentarnih volitvah za poslanko potegovala tudi Angelca Likovič, danes slavna komentatorka resničnostnega šova Big Brother slavnih na Pop TV.
Medtem je kandidaturo za predsednico stranke zavrnila Mojca Kucler Dolinar in se zavila v molk. Avtorju teh vrstic je obljubila izjavo po elektronski pošti, vendar je ni poslala, naši viri iz Nove Slovenija pa trdijo, da skoraj nikomur ne dviguje telefona (komunicira izključno preko SMS-sporočil), ker se v sporu med Novakovo in Peterletom noče postaviti na nobeno stran. Slišati je tudi, da naj bi jo bilo celo zelo strah. Zanimivo je tudi, da nekdanji predsednik države Milan Kučan Mojco Kucler Dolinar vidi kot tipično predstavnico tako imenovanega "novega klerikalnega vala," povsem enake besedne sintagme za ljubljansko mestno svetnico Mojco Kucler Dolinar pa v svojih člankih po novem uporablja tudi družabni kronist Nedeljskega dnevnika Aleksander Lucu Luc.
Na stran Ljudmile Novak sta se postavila tajnik Nove Slovenije Robert Ilc in vodja strankinega pomladka (Mlada Slovenija) Jernej Vrtovec. Po pripovedovanju naših virov oba že nekaj časa govorita čez Peterleta. Pred dvema tednoma naj bi Ilc, ki je menda prepričan, da se Peterle precenjuje, med sprehodom po Tivoliju Peterletu v obraz povedal, da je njegov čas v Sloveniji mimo, da je njegova zgodba končana  in da naj v Bruslju mirno dela kot evropski poslanec, v Novi Sloveniji pa je čas za nove generacije. Po drugi strani je slišati, da naj bi se Ilc in Vrtovec bala Peterleta, ker je naj bi Peterle v primeru zmage na kongresu pometel z obema in pripeljal svoje kadre. Robert Ilc pa naj bi v stranko vabil tudi nekdanjega tiskovnega predstavnika Janševe vlade Valentina Hajdinjaka, ker naj bi bil znan politični obraz.
No, v ponedeljek se je izkazalo, da Peterle ni dal soglasja h kandidaturi za predsednika stranke, še več, dramatično je napovedal odhod iz Nove Slovenije in ustanovitev nove demo-krščanske stranke. V torek ni dvignil telefona niti znanemu političnemu analitiku in publicistu Boštjanu Turku, raje ga je v sredo poimensko napadel v oddaji Svet na Kanalu A, kjer je Peterle že previdno "umaknil" svoje napovedi, da ustanavlja novo stranko. Za Boštjana Turka, kolumnista tednika Reporter, pa dejal, da njegovo pisanje škodi Novi Sloveniji.
Številni pa ugibajo, zakaj se je Peterle odločil tik pred kongresom Nove Slovenije povzročati razkol v stranki, ki se ji na prihodnjih volitvah morda celo obeta ponovni preboj v parlament. Eni pravijo, da gre za Peterletovo samovšečnost in trmo, drugi pa logično iščejo ozadja in zarote. Pri tem se slikovito omenjata razvpita "udba.net" in Marko Pogorevc, nekdanji vodja predvolilnega štaba Lojzeta Peterleta na predsedniških volitvah leta 2007, bivši generalni direktor policije in uslužbenec družbe Mobitel. Nekateri pravijo, da naj bi Pogorevc, ki prav tako ni član Nove Slovenije, stal za zakulisnimi napadi Ilca in Vrtovca na Peterleta, drugi pa so trdijo, da naj bi Pogorevc obljubljal Peterletu, da mu bo postavil novo stranko. Sledi naj bi vodile celo do zloglasne Pogorevčeve prijateljice in bivše direktorice Vegrada Hilde Tovšak, ki naj bi financirala del Peterletove predsedniške kampanje.
Jože Duhovnik nam je po objavi članka povedal, da "so govorice o njegovem vpletanju v dogajanja okoli Nove Slovenije izmišljotine študentov kvazidržavnih služb v političnih strankah, ki še vedno delajo na študentske napotnice." Na vprašanje, koga konkretno je imel v mislih, Duhovnik pravi, da "gre za tiste, ki so zbrani okoli Mlade Slovenije. Naša KDS pa ima resne člane, intelektualce, ne vojščake," trdi Duhovnik, sicer redni profesor na ljubljanski Fakulteti za strojništvo. "Zato na lokalne volitve nismo šli kot stranka, da nam ne bi kdo očital, da se je zaradi nas Nova Slovenija slabše odrezala. Vsak naš član, med njimi so tudi Janez Drobnič, Marko Štrovs in Angelca Likovič, se je lahko sam odločil, kako in kaj bo storil na lokalnih volitvah."
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
ljudmila novak lojze peterle Klemen Žumer matej tonin Mojco Kucler Dolinar Miranom Krambergerjem Anton Kokalj Janeza Janše Janez Drobnič marko štrovs Jože Duhovnik Ivan Zidar angelca likovič Milan Kučan Aleksander Lucu Luc Robert Ilc Jernej Vrtovec Valentina Hajdinjaka Boštjanu Turku marko pogorevc Hilde Tovšak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo razbija Novo Slovenijo, da je Mojco Kucler Dolinar tako strah?!