objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 9. december 2010 ob 07:04

Bojijo se karme Katarine Kresal: nihče noče biti Raščanov obraz leta
Dodobra sfiženi naziv Politični obraz leta po Katarini Kresal prevzel Karl Erjavec, večina politikov-kandidatov pa je razglasitev v ljubljanskem Grand hotelu Union raje kar bojkotirala
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Tabloidna revija Obrazi je v torek zvečer v ljubljanskem Grand hotelu Union razglasila tako imenovani Politični obraz leta 2010. Naziv so prvič podelili lani novembra, ko je "politični obraz leta" postala ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal, mediji pa so ugotavljali, da je bil "presenetljiv" izbor Kresalove najverjetneje natančno zrežiran in lažiran. Tokrat je politični obraz leta postal predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, dogodek, ki se je lani odvil pod kupolo ljubljanskega Gospodarskega razstavišča in ga je v celoti posnela ter predvajala TV Slovenija, pa je bil letos bolj zakotne narave.
No, na našem portalu smo izbor Kresalove dovolj precizno napovedali in ga tudi pojasnili. Potrditev tem tezam je prišla dva meseca pozneje, ko je Delo Revije, isto založniško podjetje, ki izdaja Obraze, Kresalovi podarilo še naslov Slovenke leta po izboru revije Jana. Izbor Kresalove za Slovenko leta je bil namreč povsem v nasprotju z logiko dosedanjih izborov Janinih Slovenk leta. Že takrat smo ugotavljali, da se struktura bralk ženske revije Jana v zadnjem letu ni tako bistveno spremenila (razen dejstva, da tudi reviji Jana drastično pada naklada), da bi kar naenkrat za Slovenko leta razglasili neko političarko. Utemeljene sume prirejanja obeh izborov je dodatno utrdilo dejstvo, da vodstvo Dela Revij medijem in javnosti nikoli ni hotelo razkriti podatkov in podrobnosti glasovanja, kar je ob takšnih izborih povsem običajna praksa.
Po drugi strani je (takšen) izbor Katarine Kresal že takoj na začetku sfižil dogodek revije Obrazov, bolje rečeno zakulisno operacijo Mateja Raščana, direktorja in lastnika Dela Revij. Pokazalo se je namreč, da "političnih obrazov leta" ni mogoče delati na silo, za povrhu še z vaškimi in diletantskimi prijemi, in da hitro kupčkanje s poslovnimi interesi ter politiko nima pravih učinkov, če ni dovolj resnega zaledja. Za malega medijskega tajkuna Raščana se je kmalu izkazalo, kako je Delo Revije zapufal do neverjetnih 25 milijonov evrov (ki mu jih vsi lobiji okoli Kresalove in odvetnika Mira Senice ne morejo vrniti, tudi če bi to hoteli), letos pa se je Raščan zapletel tudi v enega najbolj netransparentnih medijskih nakupov zadnjih let v Sloveniji – mariborskega časnika Večer. Raščanov osebni prijatelj, direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak, se je pri preverjanju postopka skrajno sumljivega nakupa Večera (prodaja ga časopisna hiša Delo), kot nam je sam povedal, sicer že "izločil." Je pa, mimogrede, zelo resno vprašanje, kaj v tem primeru sploh pomeni "izločitev." To, da Soršak, takrat ko se odloča, ne pride v službo?!
Da okoli Mateja Raščana, ki sicer poskuša igrati na vse politične strani (je namreč tudi posredni lastnik tednika Reporter, ki je blizu politični desnici), nekaj hudo smrdi in da bo kmalu počilo, zanesljivo dokazuje katastrofalno slaba udeležba politikov na torkovi razglasitvi Političnega obraza 2010 v hotelu Union. Poleg Karla Erjavca, ki so mu uslužbenci Dela Revij še pravočasno povedali, da bo zmagovalec, zato naj za božjo voljo ne manjka, sta prišla le še Kresalova (verjetno iz pietete do lanske titule) in lider neparlamentarne stranke Darko Kranjc. Vsi ostali politiki, tudi tisti, ki so (menda) konkurirali za naziv Politični obraz leta 2010 (Danilo Turk, Borut Pahor, Ljubica Jelušič, Lojze Peterle, Zmago Jelinčič Plemeniti … ), so se Raščanovi prireditvi raje na daleč izognili. Frka je bila že med glasovanjem, ko predsednik vlade in Socialnih demokratov Pahor ni našel časa za intervju z novinarko Obrazov, predsednik opozicijske SDS Janez Janša pa je enostavno zavrnil sodelovanje. Nekateri drugi politiki-kandidati, denimo nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, so se upravičeno pritoževali nad pritlehno akcijo uredništva Obrazov, ki je ob intervjujih s politiki-kandidati na sosednji strani objavljalo posebno komercialno rubriko "Oblecite se kot … Lahovnik ali Pahor …"  V tej rubriki, pod blagovno znamko politikov-kandidatov, so plasirali plačane reklame in artikle oblačil ter modnih dodatkov, češ, to in to nosijo Lahovnik, Pahor …), ne da bi Matej Lahovnik ali Borut Pahor, preverjeno, za to sploh vedela!  Ni pa še znano, kje se je nenadoma izgubil Matej Lahovnik, saj ga kar naenkrat ni bilo več na uradni listi (zdaj že bivših) politikov-kandidatov, nazadnje objavljeni na spletni strani revije Obrazi.
Morda se pozna, da je Matej Raščan zaradi afere z Vegradom in Hildo Tovšak ostal brez svojega ključnega lobista Marka Pogorevca, nekdanjega generalnega direktorja policije in visokega uslužbenca družbe Mobitel, ki se je po nedavnem medijskem razkritju njegovih sumljivih poslov s Tovšakovo in Vegradom povsem potuhnil. Pogorevc, denimo, je po navedbah naših virov lani jeseni zlobiral kompenzacijski posel med Tovšakovo, naftno družbo Petrol in Raščanom, kjer je Petrol svoje terjatve do Vegrada "zaprl" z nakupom oglasnega prostora v edicijah Dela Revij, Petrolove reklamne oglase pa je poplačal Vegrad vsaj z enim stanovanjem, ki naj bi ga pokasiral Matej Raščan. Verižni posel, vreden okoli 120 tisoč evrov, so nam neuradno potrdili tudi na Petrolu, kjer pravijo, da je "za njih zadeva čista," saj so tako "zaprli finančne terjatve do Vegrada, zaradi neplačane nafte." Zanimivo, da je podrobnosti tega posla poznal tudi Jaka Rozman, nekdanji organizator prireditev, ki je lani jeseni moral zapustiti službo na Delu Revijah.
Matej Raščan, Marko Pogorevc in Raščanov direktorski namestnik Roman Rep, nekdanji policist, bivši državni sekretar na ministrstvu za javno upravo (ko je bil minister Gregor Virant) in Pogorevčev osebni prijatelj, tesno sodelujejo od predvolilne kampanje Lojzeta Peterleta za predsednika države leta 2007, ko je bil Raščan eden od finančnih podpornikov Peterletove kampanje. Raščan je po svojem političnem prepričanju predvsem blizu Nove Slovenije, že nekaj časa pa krožijo anonimke (dobivamo jih tudi v naše uredništvo), da naj bi Raščan, Pogorevc in Rep večkrat skupaj potovali v tujino, tudi v Združene države Amerike, kjer naj bi obiskovali izbrane erotične klube in seanse.
Povejmo še, da so nekdanjega ministra Karla Erjavca v reviji Obrazi opisali kot "politika, čigar dejanja so bila večja od njegovih besed."
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal karl erjavec Mateja Raščana Mira Senice Jani Soršak Darko Kranjc Danilo Türk Borut Pahor Ljubica Jelušič lojze peterle Zmago Jelinčič Plemeniti Janez Janša matej lahovnik Hildo Tovšak Marka Pogorevca Jaka Rozman Roman Rep Gregor Virant Lojzeta Peterleta

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bojijo se karme Katarine Kresal: nihče noče biti Raščanov obraz leta