objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 11. december 2010 ob 11:32

Športni kadrovski cunami Pahorjeve vlade: razrešili tudi Jureta Koširja
Čistka: na pobudo ministra Igorja Lukšiča je vlada zamenjala šest članov Strokovnega sveta za šport. Uradno zaradi nenavzočnosti na sejah, neuradno pa zato, ker naj bi bili nenaklonjeni vladni koaliciji
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Mini farsa z volitvami za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, ko so minuli torek starega-novega predsednika Janeza Kocijančiča na kobajagi tajnih volitvah po navodilih članice olimpijskega komiteja in znane ljubljanske odvetnice Tjaše Andre Prosenc delegati volili kar tako, da so obkrožali glasovnice skupinsko na mizah ob navzočnosti televizijskih kamer, še ni pozabljena, in že je iz vrst resorja, ki ga vodi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, prišla nova blamaža.
Minister Lukšič je namreč pobudnik odločitve Pahorjeve vlade, da se iz Strokovnega sveta za šport odstrani Jure Košir in še pet drugih znanih športnih funkcionarjev ali nekdanjih vrhunskih športnikov, očitno nenaklonjenih tej vladi. Z obrazložitvijo, češ da niso veliko hodili na seje najvišjega športnega organa v tej državi, so bili poleg Koširja razrešeni še Aleks Leo Vest, Bojan Jošt, Bruno Parma, Drago Balent in Nataša Bokal. Smučarja Košir in Bokalova ter šahist Parma resda od 14. junija leta 2005, od kar so bili imenovani, niso velikokrat prišli na seje, podobno kot je bil zelo redek gost nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl, toda Zavrlu je Lukšič blagovolil ostati na funkciji, ki se mu - tako kot ostalim 16 članom - izteče junija prihodnje leto. Vlada je pod očitno povsem izmišljenim izgovorom prevelike odsotnosti in nesklepčnosti zamenjala na sejah stalno navzoča Balenta in Vesta, medtem ko je Jošt kot predsednik celo vodil vse seje.
Poglejmo podrobnosti: Strokovni svet za šport je v tem šestletnem mandatu opravil 30 sej, trije od šestih razrešenih pa so bili celo med največkrat prisotnimi. Jošt, denimo, je bil edini navzoč na vseh tridesetih sejah (16. decembra lani, na 27. seji, je odstopil z mesta predsednika sveta, vendar ostal član sveta), Balant je bil na sejah 25-krat, Vest pa 24-krat. Predsednik zbora za alpince pri Smučarski zvezi Slovenije Košir je bil navzoč na treh sejah, Bokalova na osmih, Parma pa na šestnajstih. Manjkrat kot Parma so bili navzoči Zavrl (12), Tušak (12) in Kukovica (13), zato se lahko samo čudimo kriterijem vlade, ki so šesterico zamenjali zaradi nenavzočnosti na sejah?!
Vladni kadrovski športni cunami in nameščanje lastnih zvestih kadrov, kakršnega na področju športa v zgodovini Slovenije ne poznamo, se nadaljuje tako, da so bili zgolj za nekaj mesecev namesto šesterice nezaželenih imenovani kar trije predstavniki Fakultete za šport (Milan Žvan, Boro Štrumbelj in Marjeta Kovač), poleg njih pa še direktor Agencije za šport v Novem Mestu Rafko Križman, veslač Iztok Čop in nekdanji direktor alpskih smučarskih reprezentanc Tone Vogrinec, čeprav sta bili zoper Vogrinca, zaradi spornega delovanja v Fundaciji za šport, vloženi kazenska ovadba in prijava na Komisijo za preprečevanje korupcije. Šesterica novih ljudi v najvišjem organu slovenskega športa se bo pridružila obstoječim enajstim, ki pa so očitno po volji zdajšnje koalicije. Poleg Rudija Zavrla so to še bivši kanuist in športni pedagog Andrej Jelenc, alpinist in smučar Andrej Karničar, predsednik slovenskih judoistov Bogdan Gabrovec, Branko Žnidarič iz pomurske športne zveze, razvpiti ljubljanski športni politik in podjetnik Janez Sodržnik, smučarska delavca Janko Dvoršak in Jaroslav Kalan, športni psiholog Matej Tušak, atletski funkcionar Peter Kukovica in alpinist Tomo Česen. Vlada je kadrovsko čistko opravila le nekaj mesecev pred koncem mandata članov strokovnega sveta, kar je nesmisel prve vrste, saj bi šesterico nezaželenih lahko zamenjala že na začetku svojega mandata, ne pa zdaj v sredini.
In zanimivo, Jure Košir je zamenjavo z mesta člana Strokovnega sveta za šport doživel v času, ko so v javnosti krožijo pikantne govorice, povezane z njegovim domnevnim intimnim razmerjem z ministrico za notranje zadeve in predsednico LDS Katarino Kresal. Košir je za naš portal dejal, da je tudi "sam že slišal za te govorice, lahko pa povem, da Katarina Kresal res ni moj tip ženske." Po govoricah sodeč naj bi se Kresalova in Košir dobivala v švicarskem mondenem turističnem središču St. Moritzu, vendar Košir zagotavlja, da je bil v St. Moritzu nazadnje leta 2002, medtem ko je s Kresalovo doslej govoril le dve minuti na nekem uradnem srečanju v okviru smučarskega pokala Vitranc.
Spomnimo, ministrica Kresalova je prejšnji teden v okviru slovenske policije zaposlila svetovnega boksarskega prvaka Dejana Zavca, čeprav njegova boksarka zveza IBF ni članica Mednarodnega olimpijskega komiteja, kar posledično pomeni, da Zavec za formalno zaposlitev v državni upravi ne izpolnjuje predpisanih zakonskih pogojev. 
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Kocijančiča Tjaše Andre Prosenc Igor Lukšič Pahorjeve Jure Košir Aleks Leo Vest Bojan Jošt, Bruno Parma Drago Balent Nataša Bokal Rudi Zavrl Milan Žvan Boro Štrumbelj Marjeta Kovač Rafko Križman Iztok Čop Tone Vogrinec Andrej Jelenc Andrej Karničar Bogdan Gabrovec Branko Žnidarič Janez Sodržnik Janko Dvoršak Jaroslav Kalan Matej Tušak, Peter Kukovica Tomo Česen Katarino Kresal Dejana Zavca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Športni kadrovski cunami Pahorjeve vlade: razrešili tudi Jureta Koširja