objavi na
pozareport.si

forum

Četrtek, 2. december 2010 ob 07:03

Operacija državne agencije in zakulisja SD: Uroš Rotnik kmalu na čelo HSE
Zaradi vojne v energetiki si lahko malce oddahne generalni direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc, saj Golobič in Radičeva trenutno nimata dovolj časa in manevrskega prostora za njegov odstrel
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po naših informacijah namerava agencija za upravljanje kapitalskih naložb države pod vodstvom Dagmar Komar zelo kmalu zamenjati vodstvo Holdinga slovenskih elektrarn, novi člani nadzornega sveta pa naj bi za predsednika uprave HSE postavili Uroša Rotnika, zamenjanega prvega človeka Termoelektrarne Šoštanj in zagovornika projekta blok 6. Agencija naj bi tako prehitela sedanje nadzornike HSE, ki jih je pred nekaj tedni postavila vlada oziroma ministrica za gospodarstvo Darja Radič, in so menda večinsko že proti več kot milijardni gradnji bloka 6.
O zamenjavi vodstva HSE naj bi že danes razpravljal svet agencije, medtem pa se je med agencijo in ministrico Radičevo vnel hud spopad. Vodstvo agencije je predsedniku vlade Borutu Pahorju že prejšnji četrtek poslalo ostro pismo (podpisali sta ga predsednica uprave Komarjeva in predsednica sveta agencije Alja Markovič Čas), kjer Radičevi in njenemu direktorju direktorata za energijo Janezu Kopaču očita šikaniranje, diskreditiranje in vsiljevanje politične volje. Pismo si lahko v celoti preberete v rubriki Necenzurirano.
Mimogrede, to je že četrto znano pismo agencije. Prvo so poslali vodstvu HSE, drugo Novi ljubljanski banki in tretje Novi kreditni banki Maribor. Ta tri pisma so podpisali vsi trije člani uprave, poleg Kolarjeve še Marko Golob in Danilo Grašič, pri čemer naši viri blizu agencije pravijo, da je Golob "mastermind" agencije, Komarjeva pa ima največ politične podpore, predvsem v SD.
Naši viri trdijo, da agencijo pri zamenjavi vodstva HSE in postavitvi Rotnika v zakulisju podpirajo minister za finance Franci Križanič, njegov lobist ter zaupnik Drago Isajlovič in generalni sekretar Socialnih demokratov Uroš Jauševec, načrt "operacije," ki naj bi zaustavil lomastenje Zaresa po slovenski energetiki, pa naj bi bil skovan nekaj dni pred klavzuro SD, prejšnji soboto v ljubljanski gostilni Pečarič. To se ujema tudi z datumom pisma agencije premierju Pahorju. Nekateri vodilni člani SD so bili tudi prepričani, da bosta Radičeva in predsednik stranke Zares Gregor Golobič spornega Janeza Kopača zamenjala že do prvega decembra, ker naj bi bilo tako dogovorjeno, in to bi moral urediti Golobič. Toda vmes je izbruhnila kriza v Zaresu z domžalsko poslansko Cveto Zalokar Oražem, ki od sinoči dalje ni več vodja poslanske skupine, odstop z mesta podpredsednika stranke pa najavlja tudi poslanec Franco Juri, zato naj bi zamenjavo Kopača prestavili.
Na isti liniji kot Franci Križanič se je pri vprašanju agencije znašel celo minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, sicer znan kot velik Križaničev nasprotnik. Gaspari, ki dejansko funkcionira kot prvi ekonomski svetovalec premierja Pahorja, naj bi že v kali zatrl prvi poskus zamenjave zakona o agenciji, s katerim je ministrica Radičeva nameravala suspendirati delovanje agencije, kar bi, nenazadnje, bilo tudi v nasprotju z usmeritvami OECD.


				Aleš Hauc si zaenkrat lahko oddahe. 			Aleš Hauc si zaenkrat lahko oddahe.

Zaradi vojne okoli bloka 6 pa si vsaj začasno lahko malce oddahne generalni direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc, ki je (bil) prvi na Zaresovi listi za odstrel, takoj potem, ko naj bi Golobič in Radičeva prevzela vse niti v energetiki. V nastali situaciji pa si Golobič in Radičeva predčasne zamenjave Hauca in še ene kadrovske fronte, povezane tudi z mariborsko lokalno politiko, kjer je zaradi načrtovane gradnje mariborske medicinske fakultete že prišlo do hudega spora med Golobičem in mariborskim županom Francem Kanglerjem, enostavno ne moreta privoščiti. Nimata dovolj časa, ne manevrskega prostora.

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dagmar Komar Uroša Rotnika Darja Radič Borutu Pahorju Alja Markovič Čas Janezu Kopaču Marko Golob Danilo Grašič Franci Križanič Drago Isajlović Uroš Jauševec Gregor Golobič Cveto Zalokar Oražem Franco Juri Mitja Gaspari Aleš Hauc Francem Kanglerjem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Operacija državne agencije in zakulisja SD: Uroš Rotnik kmalu na čelo HSE