objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 29. november 2010 ob 14:02

Pomurski rop tisočletja: Pahorjev državni sekretar Horvat padel v afere?!
Spet korupcija: po navedbah naših virov in razkritju časnika Večer naj bi na račun Pomurja in davkoplačevalcev služili predvsem prijatelji in sodelavci državnega sekretarja Andreja Horvata
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Vse kaže, da je v afero domnevne korupcije padel še eden od sodelavcev predsednika vlade Boruta Pahorja, državni sekretar in vodja vladne projektne pisarne za Pomurje Andrej Horvat. Po poročanju časnika Večer naj bi Horvat del 600 tisoč evrov vrednega javnega naročila za promocijo pomurske regije - preko znane ljubljanske agencije Pristop -  podelil podjetju Frontal d.o.o., ki mu je pomagalo pri kandidaturi za poslanca leta 2008, vodi pa ga njegov dober prijatelj Kristjan Magdič. Čeprav Horvat in Magdič trdita, da podjetje Frontal ni opravilo nobenih storitev med Horvatovo kandidaturo za poslanca, izpisi iz spletnih registrov dokazujejo drugače in potrjujejo "sume hudih kršitev protikorupcijske zakonodaje in kodeksa javnih uslužbencev." Magdičevo podjetje naj bi za poslanskega kandidata Horvata organiziralo dogodke, snemalo promocijske spote in mu postavilo spletno stran.
To pa še zdaleč ni vse, dramatično trdijo naši viri iz Pomurja, kjer naj bi se dogajal "rop tisočletja." Državni sekretar Horvat naj bi bil tudi "tihi solastnik" podjetja Oikos d.o.o. iz Domžal, ki se ukvarja s pripravo in vodenjem projektov s področja regionalnega razvoja, varstva okolja in varstva narave. Po navedbah istih virov je podjetje Oikos iz naslova pomurskega zakona - po zaslugi Andreja Horvata - v obliki javnega naročila že prejelo približno en milijon evrov davkoplačevalskega denarja. Zelo dobro naj bi iz istega naslova služilo tudi podjetje Pribinovina d.o.o. iz Murske Sobote, ki ga vodi soboški mestni svetnik Goran Miloševič, izvoljen na listi Socialnih demokratov, ki je pred dvema letoma na volitvah v državni zbor vodil predvolilni štab tedanjega poslanskega kandidata Andreja Horvata. Miloševič in njegovo podjetje Pribinovina naj bi letos prejela 150 tisoč evrov državnega denarja, prihodnje leto pa menda kar 400 tisoč evrov. Povejmo še, da so se prihodki podjetja Pribinovina, odkar je Andrej Horvat postal državni sekretar, skoraj podvojili.
Goran Miloševič, direktor in solastnik podjetja Pribinovina ter soboški mestni svetnik na listi SD, je po objavi članka potrdil naše informacije, da je njegovo podjetje letos kandidiralo za pridobitev javnega naročila za Pripravo strokovnih podlag za izvedbo projektov na področju socialnega podjetništva v okviru Instrumenta 3 Programa spodbujanja konkurenčnosti pomurske regije. "Prijavili smo se na razpis preko SVLR in oddali cenovno in vsebinsko najugodnejšo ponudbo, ter pridobili javno naročilo v višini 95.900 evrov neto. V sklopu naročila izvajamo vrsto aktivnosti, ki jih od nas SVLR zahteva, imamo pa tudi večletne reference na tem področju. Kar zadeva 400.000 evrov za prihodnje leto, pa so informacija popolnoma netočne. V sklopu pomurskega razvojnega programa je v celotnem 6-letnem obdobju za namen spodbujanja socialnega podjetništva namenjeno 2.200.000 evrov. Ta sredstva so predvidena za projekte, ki naj bi jih izvajali nosilci, ki bodo sredstva pridobili preko javnega razpisa. V sklopu prej omenjenega naročila mi sicer pripravljamo razpisno dokumentacijo in jo bomo posredovali na SVLR, od Naročnika pa je odvisno kdaj bo razpis dejansko izveden in po kakšni dinamiki bodo prejemniki – izvajalci projektov črpali sredstva. V vsakem primeru pa se Pribinovina ne bo prijavila na nobenega od teh razpisov, zato tudi ni nobene podlage za trditev o kakršnem koli črpanju sredstev v naslednjem letu. Med drugimi projekti, ki sem jih v življenju vodil, sem vodil tudi predvolilni štab Andreja Horvata na volitvah leta 2008," na koncu s "pozdravi iz Prekmurja" dodaja Goran Miloševič.
Jurij Kobal, direktor Oikosa, nam je sporočil, da se je "podjetje Oikos, svetovanje za razvoj, d.o.o., kot nosilni partner mednarodnega konzorcija prijavilo na mednarodni javni razpis Podpora pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov v Pomurski regiji, ki ga je mislim, da že začetek julija 2010 objavila Služba Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Na omenjeni razpis se je poleg našega konzorcija prijavil še en mednarodni konzorcij tako, da je naročnik obravnaval dve ponudbi, ki sta pravočasno prispeli na njegov naslov do predvidenega roka.
Oikos, v njegovem imenu pa jaz, skupaj z italijanskim partnerjem Meta Group S.r.l. vodi konzorcij v katerem so poleg naših strokovnjakov še BPMC d.o.o., Slovenija, odvetnik Matej Podlipnik, Slovenija, Ecube S.r.l., Italija, Janez Kodila, Slovenija, Markus Grillich, Avstrija, strategieKONTOR stefan elsing, Nemčija, OK Consulting d.o.o., Slovenija, Collingwood environmental planning limited, Združeno kraljestvo, Ben Cave associates, Združeno kraljestvo v projekt pa bo vključena tudi EURADA (Evropsko združenje regionalnih razvojnih agencij). Člani konzorcija sodelujemo na mednarodnih projektih in imamo izkušnje s sodelovanjem z regijami, občinami in državnimi organi. V projekt smo pristopili ker nas vsebina zanima in lahko ponudimo novo izkušnjo regionalnega razvoja v Pomurju.  Vsak član konzorcija ima v projektu svoje naloge za njihovo izvajanje pa je izkazal tako svoje znanje in reference, ki to znanje potrjujejo.
Konzorcij je uspel s svojo ponudbo katere skupna vrednost brez DDV in posebnih stroškov, ki smo jih upoštevali po projektni nalogi je 850.200 evrov, skupaj z davki in omenjenimi stroški torej 1.070.240 evrov. V tem okviru bomo v naslednjih 18 mesecih delali na vsebinah kot jih določa projektna naloga, ki jo tudi prilagam, saj je javna in je bila kot taka objavljena v javnem razpisu. Na kratko pa bodo to vsebine okrepitev razvojnih zmogljivost regije, regijski sistem razvoja programov, vrednotenja, vsebin razvoja regije in priprave projektov in priprava operativnih strateških dokumentov za Pomurje. Verjamem, da bodo naši rezultati kakovostna podlaga za delo regije v prihodnje, predvsem pa bo tam potrebno zgraditi dober odnos do sodelovanja in na regionalni ravni najti takšen način priprave in izvajanja projektov, ki bo dosegel široke ciljne skupine in bo za regijo predstavljal razvojni preboj. Naš cilj je torej v Pomurski regiji vzpostaviti regionalno razvojno mrežo, ki bo prepoznavala priložnosti in jih bo sposobna izkoristiti,"
pravi Jurij Kobal.
"Kar se tiče vašega drugega vprašanja, ali je dr. Andrej Horvat tihi solastnik podjetja Oikos, pa je moj odločni odgovore, da ne. Niti tihi niti javni. Andrej Horvat tudi nikoli ni bil solastnik podjetja, ki ga vodim, še več, o takih vprašanjih nismo nikoli niti razpravljali. Lastniki podjetja so znani in vpisani v sodnem registru razen teh lastnikov pa kot rečeno ne obstajajo drugi lastniki niti javni niti tihi. Podjetje Oikos d.o.o. dobro deluje in ima poleg Slovenije podjetja odprta še na Hrvaškem, Srbiji in v Črni gori, vsa podjetja so v popolni lasti podjetja Oikos iz Slovenije. Svoje delo opravljamo skrajno resno in požrtvovalno večkrat z veliko napora pa vendar v veselje nas vseh. Podjetje ima v vseh državah skupaj zaposlenih nekaj manj kot 40 ljudi in je na svojem področju zagotovo eno boljših. To dokazuje vrsta naročnikov tako mednarodnih kot tudi domačih, s katerimi delamo občasno z drugimi pa že vrsto let. Mešanje lastništva in poslovanja podjetja bi na dolgi rok škodilo predvsem podjetju in nam, ki tam delamo.
"
Komentar državnega sekretarja Andreja Horvata objavljamo v sosednjem članku. No, po objavi članka nam lokalni viri iz Pomurja sporočajo, da je "to šele začetek," vendar naj bi bilo "vse odvisno od vztrajnosti medijev." Širijo se tudi govorice, da gre za obračun znotraj Socialnih demokratov, menda povezan celo z odhodom nekdanje šefinje Pahorjevega kabineta Simone Dimic.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boruta Pahorja Andrej Horvat Kristjan Magdič Goran Miloševič Jurij Kobal Matej Podlipnik Janez Kodila Markus Grillich Simone Dimic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pomurski rop tisočletja: Pahorjev državni sekretar Horvat padel v afere?!