objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 29. november 2010 ob 07:02

Čeferin piše predsedniku Türku, zaradi Simone Dimic in Jureta Jankovića
Inkvizicija Simone Dimic in Jureta Jankovića? Grosupeljski odvetnik Peter Čeferin očita Danilu Türku, da ponovno posega na področje, ki ni običajno za predsednika države
2010 Pozareport

Odpri galerijo

V zadnji Sobotni prilogi časnika Delo, tam nekje proti koncu, na strani 39, je obležalo objavljeno pismo znanega odvetnika Petra Čeferina z naslovom "Spoštljivo do pravosodja!" V današnji eri prevladujoče odmevnosti ter vpliva spletnih portalov in televizije je pismo prebralo bolj malo ljudi, morda še manj kot sobotno kolumno Janeza Markeša, hitro zamenjanega in zdaj menda precej zagrenjenega nekdanjega odgovornega urednika Dela. Saj res, "kdo pa še bere tega tipa Markeša," mi je zadnjič dejal eden od sicer bolj načitanih slovenskih politikov. No, v nasprotju s precej dolgočasnimi in ponavljajočimi se kolumnami a'la Markeš je pismo Petra Čeferina skoraj prava bomba.
S pravniško, pa ne samo golo odvetniško logiko, Čeferin polemizira z navedbami predsednika države Danila Türka, ki jih je predsednik Türk izrekel dva dni prej na rednem mesečnem srečanju z novinarji,na račun razvpitega (ne)zaslišanja Jureta Jankovića, mlajšega sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića in solastnika družbe Electa, krovnega podjetja družine Janković, pred parlamentarno preiskovalno komisijo, in neprihodom Simone Dimic nekdanje šefinje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja, na zaslišanje pred Komisijo za preprečevanje korupcije. Peter Čeferin trdi, da je Danilo Türk "zopet enkrat posegel na področje, ki ni običajno za predsednika države. Ne glede na to, da se je lotil, kot sicer pravnik, nekaterih pravnih vprašanj, ki jih očitno ne razume." Predsednik Türk je "med drugim izjavil, da dejstvo, da Jure Janković ni odgovarjal na vprašanja članov preiskovalne komisije, in dejstvo, da Simona Dimic ni prišla na zaslišanje preiskovalne komisije, pomenita, da gre za nespoštovanje pravne države v najglobljem smislu.
Dejstvo je,"
piše starosta slovenskih odvetnikov Peter Čeferin, "da spada parlamentarna preiskovalna komisija v zakonodajno vejo oblasti, za delovanje protikorupcijske komisije se subsidiarno uporablja zakon o splošnem upravnem postopku, samo odvetništvo pa je po ustavi sestavni del pravosodja. Vendar pa je tako za parlamentarno preiskovalno komisijo kot tudi za protikorupcijsko komisijo značilna pretočnost informacij, to je posredovanje podatkov, ki jih ti dve komisiji pridobita ob zaslišanju vabljenega, organom kazenskega pregona. Ustavnosodna praksa in praksa Evropskega sodišča za človekove pravice pa sta že zdavnaj opozorili, da velja ravno zaradi povedanega tudi v teh postopkih ustavno načelo, da ni dolžan nihče izpovedovati zoper samega sebe.
To pomeni, da je bila ustavna pravica Jureta Jankovića, da na vprašanje preiskovalne komisije ni odgovarjal, kakor tudi je bila Simona Dimic upravičena, da je kot nezaposlena v javnem sektorju uporabila zakonsko določilo, ki določa, da so se vabilu protikorupcijske komisije dolžni odzvati samo tisti, ki so zaposleni v javnem sektorju, in ne tisti, ki v javnem sektorju niso več zaposleni, kar izhaja tudi iz pravnih mnenj profesorjev dveh pravnih fakultet, ki sta bili posredovani predsedniku protikorupcijske komisije. O svoji neudeležbi je Simona Dimic predsednika protikorupcijske komisije tudi vnaprej pisno obvestila. Da je bila zakonska razlaga, da se ni dolžna udeležiti seje, pravilna, kaže tudi reakcija predsednika Komisije, ki Simone Dimic zaradi njene neudeležbe na morebitno novo sejo ni ponovno vabil, nasprotno, v javni izjavi je celo povedal, da njena izpovedba sploh ni potrebna, ker je ustrezno gradivo že zbrano. Do neudeležbe na seji komisije je bila Simona Dimic v luči privilegija zoper samoobtožbo posebej opravičena tudi zaradi obstoječe (inkvizicijske) zakonodaje, ki določa, da se je vabljeni dolžan udeležiti seje komisije, da je dolžan odgovarjati na vprašanja komisije in da – upoštevajoč subsidiarno veljavo zakona o splošnem upravnem postopku – seje komisije sploh ne sme zapustiti. Sicer je kaznovan. Glede na to, da je odvetništvo po ustavi del pravosodja, in glede na to, da je po zakonu dolžnost odvetnika, da uporabi vsako pravno sredstvo, za katero misli, da lahko koristi stranki, ki jo zastopa, je predsednikovo kritiziranje odvetniške taktike v konkretnem primeru tudi izraz nespoštovanja pravosodja.
"
Na koncu sledi politična in državotvorna lekcija odvetnika Čeferina predsedniku države Türku, ki je, spomnimo, takoj branil liderja stranke Zares in ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, ko je le-ta javno lagal okoli lastništva Ultre, češ, saj si - Golobič namreč - zasluži še eno priložnost: "Državni organi Slovenije (vključno s pravosodjem) si ne bodo pridobili ustreznega spoštovanja ljudi s kritiziranjem tistih, ki vlagajo pravna sredstva, ali s kritiziranjem njihovih odvetnikov, ampak samo z doslednim spoštovanjem zakonodaje, predvsem tiste, ki zagotavlja državljanom pošten postopek."
Simona Dimic nam je tudi sama potrdila, da je Komisiji za preprečevanje korupcije pod vodstvom Gorana Klemenčiča posredovala vso dokumentacijo, ki zadeva preiskovane teme, o katerih naj bi bila zaslišana pred komisijo. Spomnimo, v petek zvečer smo ekskluzivno poročali, da je ustavno sodišče že zavrnilo predlog odvetniške pisarne Čeferin, da začasno zadrži izvajanje "spornega" 5. odstavka 16. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Na sobotni klavzuri Pahorjevih Socialnih demokratov v ljubljanski gostilni Pečarič pa je - po naših informacijah - poslanka Janja Klasinc predlagala, da naj se vodstvo stranke opredeli do "neprihoda" Dimičeve na zaslišanje pred Klemenčičevo komisijo, vendar debate o tem pozneje ni bilo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Petra Čeferina Janeza Markeša Danila Türka Jureta Jankovića Zorana Jankovića Simone Dimic Boruta Pahorja Gregorja Golobiča Gorana Klemenčiča Pahorjevih Janja Klasinc

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Čeferin piše predsedniku Türku, zaradi Simone Dimic in Jureta Jankovića