objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 26. november 2010 ob 07:15

Burleska v parlamentu: Jure Janković molčal še bolj kot Jimmy Hoffa!
Včerajšnje zaslišanje v državnem zboru je kronski dokaz, kako so sumljivi družinski posli Jankovićev smrtno nevarni za ambicije Zorana Jankovića, da postane premier in zavlada Sloveniji
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj dopoldne je nekdanja mariborska manekenka Vesna Dolenc Janković v dolgem rjavem usnjenem plašču samozavestno šopingirala po Ljubljani, njen tast in župan Zoran Janković je gostil beograjskega župana Dragana Đilasa in slovensko prestolnico bratil z Beogradom, njegov mlajši sin in Vesnin soprog Jure Janković pa je v parlamentu uprizarjal pravo burlesko.
Medklic: kaj si Vesna Janković in njeni frendi mislijo o včerajšnjem zaslišanju Jureta Jankovića pred parlamentarno komisijo, si lahko pogledate v sosednjem članku z naslovom Facebook Vesne Janković: Debili debilni, Jure je car!
Jure Janković je kot solastnik družbe Electa, krovnega podjetja družine Janković in sin župana Zorana Jankovića, včeraj končno le prišel pred parlamentarno preiskovalno komisijo (na videz nekoliko bolj obrit in urejen kot običajno), kjer ga je kot pričo zastopal odvetnik Aleksander Čeferin. Spomnimo, Janković se je prvih dveh zaslišanj izognil, tokrat pa mu je grozila prisilna privedba, čeprav ga policija včeraj zgodaj zjutraj doma v Grosupljem ni našla, ker naj bi prespal pri starših v Ljubljani. Jure Janković na zaslišanju ni odgovoril niti na eno vprašanje, saj je že na prvo vprašanje namesto njega odgovoril Čeferin: "Ker vsaka njegova izjava sproži novo kazensko ovadbo, ne odgovarja na to vprašanje." Nato je Jure Janković na vsako naslednje vprašanje odgovoril enako: "Odgovor, enak prejšnjemu," in to ponovil kar 43-krat! Tako je povsem onemogočil delo parlamentarne komisije, ki preiskuje politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri velikih gradbenih naložbah v Ljubljani. Ali drugače, Jure Janković je govoril še manj kot zloglasni Jimmy Hoffa, lider ameriških tovornjakarskih sindikatov Teamsters, ki ga je kasneje pospravila mafija, njegovega trupla pa nikoli niso našli), ko ga je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pred ameriškim senatom zasliševal Robert Kennedy. No, Aleksander Čeferin je včeraj ponovil, da je edini namen preiskovalne komisije politična gonja proti županu prestolnice.
Jure Janković se je, predvsem s pomočjo odvetnika Čeferina, začasno izvlekel iz preiskovalno-parlamentarne godlje, bo pa zato moral pričati pred sodiščem. Po navedbah časnika Žurnal24 naj bi se za domnevno posredovanje Jureta Jankovića pri prodaji kmetijskih zemljišč, ki so jim poyneje namembnost spremenili na Mestni občini Ljubljana, zanimali tudi kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada. Vendar medijski odzivi že potrjujejo tezo, da so družinski posli (takšni in drugačni) bratov Damjana in Jureta Jankovića pod taktirko Zorana Jankovića "smrtno nevarni" za nadaljevanje očetove politične kariere in njegovih nespornih ambicij postati premier in (za)vladati Sloveniji.
Da želi Zoran Janković postati predsednik vlade, res ne more biti več sporno. To dokazuje tudi njegov strateški umik iz javnosti in medijev (po nedavnih lokalnih volitvah), ko je na eni strani storniral svoje znamenite, praviloma glasne torkove tiskovne konference in tako rekoč blokiral komunikacijo svojih najožjih sodelavcev z novinarji, po drugi strani pa na večjih uradnih prireditvah nastopa z govori, vsebinsko značilnimi za politike nacionalnega nivoja. To priča zadnja proslava in njegov govor ob dnevu generala Rudofla Maistra. Tudi do politike Pahorjeve vlade je postal neverjetno previden. Zaveda se namreč, da Pahorjevo vlado nujno potrebuje za krpanje finančnih lukenj pri svojih dosedanjih projektih, še zlasti v Stožicah, kjer nadaljevanje nakupovalnega središča in športnega parka stoji, neplačani podizvajalci pa so še vedno tempirana bomba. Kar se tiče Boruta Pahorja, predsednik vlade in lider Socialnih demokratov jutri v znani ljubljanski gostilni Pečarič, na sobotni klavzuri stranke, pričakuje polno podporo vodstva SD.
In če še niste opazili: župan Janković novih projektov skoraj nima in jih tudi ne napoveduje, razen tako imenovane "prepoznavnosti Ljubljane," ker niti slučajno ne ve, kako bo z mestnim proračunom zapiral finančno krizo. To je – vsaj po naših informacijah - tudi eden od glavnih razlogov, da Jadranka Dakić, dosedanja podžupanja, pristojna za mestni proračun in ljubljanske finance, dolgo časa ni hotela pristati na ponovno imenovanje. Janković naj bi jo dokončno pregovoril konec prejšnjega tedna, v ožji družbi pa je Dakićeva menda govorila, da "ji tega ni treba." Janković jo je enostavno moral prepričati, saj na financah potrebuje človeka, ki mu lahko stoodstotno zaupa. Z imenovanem Tjaše Ficko na peto podžupansko funkcijo, ki naj bi bila zadolžena za prepoznavnost Ljubljane, pa Janković izgublja solidno šefinjo stikov z javnostmi. Toda izbire ni bilo več, potem ko je Fickova presenetljivo postala mestna svetnica (nihče namreč ni pričakoval, tudi Jankovićevi strategi ne, da bo Lista Zorana Jankovića na volitvah dobila toliko glasov, da bo v mestni svet prišla celo Fickova na 25. mestu), kot izvoljena mestna svetnica pa lahko odstopi šele po šestih mesecih. Ker je bila doslej zaposlena v mestni upravi, kar je nezdružljivo s funkcijo mestne svetnice, je edina možnost nove službe blizu Jankovića - biti poklicna podžupanja. Sicer pa je Tjaša Ficko v zadnjem času postala ena od najtesnejših sodelavk župana Zorana Jankovića. Toda vsa imenovanja ljubljanskih podžupanov (poleg Dakićeve in novinke Fickove podžupani ostajajo Aleš Čerin, Janez Koželj in Jani Moederndofer) so zaenkrat še vedno zavita v nenavadno skrivnost, natančnih informacij nimajo niti Jankovićevi mestni svetniki. Slišati je le, da bo Janković z imenovanji petih podžupanov seznanil mestni svet na prvi prihodnji seji.
Naj vam ne uide še naslednja pomembna podrobnost. Vsi slovenski tranzicijski tajkuni se v raznoraznih preiskavah in sodnih postopkov zatekajo v odvetniško pisarno Čeferin, kar slednjim lahko poklicno samo laska. Čeferini – kot odvetniki namreč - niso sodelovali v menedžerskih odkupih, privatizacijah in podobnih tajkunskih operacijah, za razliko od nekaterih drugih vplivnih odvetnikov alias poslovnežev (naštejmo samo dva, medijsko najbolj razvpita: Mira Senico in Stojana Zdolška), v zadnji fazi "tajkunizacije" pa je klasično odvetniško znanje in sodno lobiranje Čeferinov za elito in njene posle očitno usodnega pomena.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Vesna Dolenc Janković Zoran Jankovič Dragana Đilasa Jure Janković aleksander čeferin Jimmy Hoffa Robert Kennedy Damjana Rudofla Maistra Pahorjeve Jadranka Dakič Tjaše Ficko aleš čerin Janez Koželj Jani Moederndofer Mira Senico Stojana Zdolška

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Burleska v parlamentu: Jure Janković molčal še bolj kot Jimmy Hoffa!