objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 25. november 2010 ob 07:01

Simone Dimic ni bilo, toda branita jo tudi Ribičič in Jambrekova fakulteta
Šef Komisije za preprečevanje korupcije Klemenčič takšnega napada ne pomni, Socialni demokrati slabe volje, Rok Paprotnik pa je že v prvem intervjuju obračunal z nekdanjo kolegico Vesno Vukovič
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Namesto pričakovanega zaslišanja Simone Dimic, nekdanje šefinje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja, pred Komisijo za preprečevanje korupcije, se je afera Dimic še bolj pričakovano sprevrgla v medijski in pravni obračun med Dimičevo, njeno odvetniško pisarno Čeferin in predsednikom komisije Goranom Klemenčičem. Dimičeve na včerajšnje zaslišanje, predvideno ob 13.00, ni bilo, zato je četica fotografov in snemalcev pred sedežem komisije na Dunajski 56 čakala zastonj, je pa Dimičeva preko vplivnega odvetnika Petra Čeferina vložila predlog za ustavno presojo protikorupcijske zakonodaje.
Peter Čeferin, ki je osebno prevzel obrambo Dimičeve, pravi, da so določbe protikorupcijske zakonodaje, ki med drugim določa, da so se zaposleni v javnem sektorju dolžni udeležiti seje komisije, na njej dajati pojasnila in odgovarjati na vprašanja, in so v nasprotnem primeru kaznovani, v izrecnem protislovju z ustavnim načelom, da nihče ni dolžan izpovedovati zoper samega sebe. Zato so komisiji za preprečevanje korupcije predlagali, naj do odločitve ustavnega sodišča odloži zaslišanje. Poleg tega Simona Dimic tako ali tako ni več zaposlena v javnem sektorju. Čeferin se čudi, da komisija njihovim argumentom ni hotela prisluhniti, čeprav so jo podprli z mnenjem uglednih ustavnopravnih strokovnjakov (po naših informacijah gre za nekdanjega podpredsednika ustavnega sodišča Cirila Ribičiča in Fakultete za državne in evropske študije, ki jo vodi Peter Jambrek, bivši predsednik Zbora za republiko; pisarna Čeferin si je očitno želela pridobiti dve ločeni pravni mnenji, ki prihajata iz dveh različnih političnih opcij in si tako spretno zavarovala hrbet), Čeferin pa opozarja tudi na "neverjetno hitrost postopanja Klemenčičeve komisije, kar naj bi navajalo na utemeljen sum, da gre za pristranskost odločanja." Zato so se z Dimičevo lepo dogovorili, da na zaslišanje ne pride.
Po naših informacijah naj bi Klemenčičeva komisija Dimičevi odrekla tudi možnost prisotnosti odvetnika na samem zaslišanju, čeprav naj bi šlo za zaslišanje, podobno policijskemu, v dopisih, ki jih je Klemenčič pošiljal pisarni Čeferin, pa naj bi Dimičevo in njeno odvetniško pisarno naslavljali z izrazom "nasprotna stranka," kar je menda nedopustno. Protikorupcijska komisija bi namreč morala delovati bolj kot sodišče, ne pa kot nekakšno tožilstvo.
Goran Klemenčič pa je za medije dejal, da "takšnega napada na komisijo ne pomni" in da je pripravljenost Simone Dimic na sodelovanje s komisijo, ki jo je javno izpovedala, očitno že "splahnela." No, Klemenčičeva komisija Dimičevo ne bo več vabila na zaslišanje, čeprav bi bile njene informacije komisiji v pomoč, toda njena odsotnost, tako Goran Klemenčič, za "komisijo večjega problema ne predstavlja." Imeli naj bi namreč dovolj informacij, da postopke zaključijo, podatke in dokumentacijo pa sproti dostavljajo drugim pristojnim organom, policiji, gradbeni inšpekciji in Dursu.
Dejstvo, da Simona Dimic včeraj ni prišla na zaslišanje, pa je sprožilo val ogorčenja pri Socialnih demokratov, saj pravijo, da se "bo to spet obrnilo proti njim." Ljudje in volivci namreč čisto logično rezonirajo: če se Simona Dimic s pomočjo vplivnih odvetnikov gladko izogiba zaslišanjem in drugim pravnim postopkom ter se ji na koncu ne bo nič hudega zgodilo, kako naj ljudje še verjamejo pravni državi, Simono Dimic pa še vedno enačijo s Pahorjem in stranko SD, menijo naši sogovorniki iz vrst SD. Spomnimo, neposredno po aferi Simone Dimic je podpora Socialnim demokratom in Borutu Pahorju na anketah javnega mnenja res močno strmoglavila. Zelo pomenljivo je tudi mnenje nekaterih prijateljev Simone Dimic, ki trdijo, da naj bi bila "Simona trenutno precej maščevalno razpoložena," karkoli naj bi že to pomenilo. In dodajajo, da "gre Simona očitno na vse ali nič, saj nima kaj izgubiti ..."
Dokaj nevarne težave se obetajo tudi Goranu Klemenčiču in občutljivi medijski pozi ter kredibilnemu imidžu članov komisije. Čeprav naj bi Klemenčič po nedavnem prepirljivem nastopu visokega uradnika komisije Bečirja Kečanovića v oddaji Pogledi Slovenije (TV Slovenija) omejil javno nastopanje članov komisije, je podpredsednik komisije in bivši novinar Rok Praprotnik že svoj prvi intervju za časnik Finance nonšalantno izkoristil za cinični obračun z novinarko Vesno Vukovič, njegovo nekdanjo kolegico v Dnevnikovi hiši.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Simone Dimic Boruta Pahorja Goranom Klemenčičem Petra Čeferina Cirila Ribičiča peter jambrek Bećirja Kećanovića Rok Praprotnik Vesno Vukovič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Simone Dimic ni bilo, toda branita jo tudi Ribičič in Jambrekova fakulteta