objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 24. november 2010 ob 08:28

Kaj se dogaja med kriminalisti v Kopru? Jelinčič: Zadeva je grozljiva!
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Poslanec in predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti je na Pahorjevo vlado naslovil pisno poslansko vprašanje, povezano z daljšo anonimko o domnevnih dogajanjih in sumih kopice kaznivih dejanj v Sektorju kriminalistične policije v Kopru. Jelinčič, ki trdi, da je zadeva "tako grozljiva," da ni smiselno zastaviti pisnega vprašanja posebej ministru za pravosodje Alešu Zalarju in posebej ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal, zato je vprašanje postavil direktno vladi, sprašuje, citiramo:
1/ Če je res, da so na specializirani oddelek skupine za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu - vodji skupini Dragici Kotnik poslali kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper prijavo s konkretnimi dokazi o utemeljenem sumu storitve kaznivih dejanj vodilnih Sektorja kriminalistične policije PU Koper, v tem primeru naj bi šlo za nezakonito jemanje sredstev iz tajnih fondov?
2/ Ali je res, da je bila prijava podana v mesecu juniju oziroma juliju 2010, pa nanjo še ni nobenega odziva?
3/ Ali je res, da vodja omenjene skupine Dragica Kotnik ni začela s postopki, kot bi pričakovali?
4/ Če je gospa Dragica Kotnik morda začela s postopki, ali so se izvedle hišne preiskave, s katerimi bi lahko zavarovali dokaze?
5/ Ali so se v zvezi z navedenimi začela zbirati obvestila in ali so se izvedli informativni pogovori?
6/ Zakaj v Sloveniji ne velja enakost pred zakonom in koga ter zakaj se ščiti?

Zmago Jelinčič Plemeniti je poslanskemu vprašanju predložil del anonimke, ki jo objavljamo v celoti (glej Galerijo fotografij), ker je pisanje po našem mnenju pomembno za javnost. Anonimni pisci najbolj bremenijo šefa koprskih kriminalistov Deana Juriča, saj mu očitajo kopico kaznivih dejanj. Anonimka je bila poslana tudi ministru za pravosodje Alešu Zalarju, ministru za finance Franciju Križaniču, predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije Goranu Klemenčiču in poslancu Janševe SDS Vinko Gorenaku.
No, Zmago Jelinčič Plemeniti pa se bo danes dopoldne na ljubljanskem okrajnem sodišču moral zagovarjati zaradi domnevnega "zbujanja sovraštva, razdora ali nestrpnosti, ki temelji na kršitvi načela enakosti." Obtožni predlog ljubljanskega tožilstva se nanaša na nekatere Jelinčičeve izjave, izrečene v popularni oddaji Piramida (TV Slovenija) leta 2006.

Pojasnilo
Različnim medijem smo že odgovarjali na anonimno pisanje, ki je postalo predmet javne razprave, pa naj to pojasnimo ponovno:
Želeli bi poudariti, da so informacije anonimne in nepreverjene, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Koper pa je bil kljub temu javnosti predstavljen kot del kriminalne verige. Trdimo, da policija, vključno s kriminalistično policijo, deluje strokovno in zakonito, njeno delo pa je ves čas pod nadzorom različnih državnih institucij. Takšna medijska diskreditacija vodje kriminalistov meče v javnosti slabo luč na vse kriminaliste in izniči njihovo vsakodnevno strokovno delo in trud da bi v Sloveniji v največji meri zajezil razširjanje kriminalnih pojavov.
Vsi zaposleni na SKP PU Koper odločno zatrjujejo, da niso pisci tega pisma in so zgroženi ob ugotovitvi, da je nekdo nekorektno zlorabil njihova imena. Tudi vodja kriminalistov Dean Jurič sam zavrača vse očitke, ki so bili v mediju izrečeni proti njemu.  Naša uprava in njeno vodstvo je vedno odprto za mnenja in informacije, tudi o nezakonitostih, kar smo nenazadnje večkrat dokazali s tem, da smo zaposlene s kriminalnimi povezavami izločili iz svojih vrst in o tem tudi v javnosti spregovorili. Izpostavljeni prispevek pa se nanaša na konkretna kriminalna dejanja, ki so jih kriminalisti obravnavali in v zvezi s katerimi so bili storilci obsojeni pred sodiščem.
Tovrstna neosnovana in anonimna pisma ne mečejo slabe luči le na konkretnega vodjo kriminalistične policije, saj so tudi vodje pred njim skušali na zelo podoben način diskreditirati, temveč postavlja v negativen položaj tudi vse ostale policiste in kriminaliste. Sami razumemo, da je namen takšnega pisanja zgolj poskus pritiska na naše delo in preusmerjanje pozornosti z resnih preiskav na naše odnose. Zato želimo poudariti, da bodo kriminalisti kljub takim pritiskom odgovorno in zagnano nadaljevali s svojim delom. 
Javno želimo tudi izraziti stališče, da zavračamo tovrsten skrajno tendenciozen način poročanja o zaposlenih!
Sicer pa smo zadevo takoj odstopili specializiranemu oddelku pri Vrhovnem državnem tožilstvu v nadaljnje reševanje.
Božidar Štemberger
Direktor Policijske uprave Koper

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zmago Jelinčič Plemeniti Pahorjevo Alešu Zalarju Katarini Kresal Dragici Kotnik Deana Juriča Franciju Križaniču Goranu Klemenčiču Janševe Vinko Gorenaku Pojasnilo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kaj se dogaja med kriminalisti v Kopru? Jelinčič: Zadeva je grozljiva!