objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 19. november 2010 ob 07:01

Eurobasket 2013: Pahor in Lukšič za, Golobič, Gjerkeš in Erjavec proti!
Mariborski župan Franc Kangler lahko dobi infarkt: minister Lukšič namreč pravi, da je zaradi evropskega prvenstva v košarki načelno mogoče odpovedati tudi mariborsko Univerzijado
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Pahorjeva vlada si je vzela še en teden časa za razmislek, ali bo podprla in sofinancirala organizacijo evropskega prvenstva v košarki leta 2013 v Sloveniji. Premier Borut Pahor hoče pred dokončno odločitvijo "do zadnjega centa vedeti, koliko denarja mora vlada nameniti temu projektu, kdo stoji za številkami in kdo zanje jamči s svojim podpisom," direktor vladnega urada za komuniciranje Darijan Košir pa medije že poziva, naj podprejo projekt. Pahor tudi želi, da se pod morebitni sklep vlade o sofinaciranju podpiše minister za šolstvo in šport Igor Lukšič; spomnimo, Borut Pahor tudi ni želel prevzeti "osebnega" pokroviteljstva nad mariborsko zimsko Univerzijado, ki bo prav tako leta 2013. Neposredna posledica soglasja vlade bi bilo vplačilo 6,5 milijona evrov kotizacije na račun Evropske košarkarske zveze FIBA, vse skupaj pa naj bi Eurobasket 2013 slovensko vlado, torej davkoplačevalce, po dosedanjih izračunih direktno stal okoli 14 milijonov evrov.
Medtem ko so Pahor, Lukšič in večina ministric ter ministrov naklonjeni projektu, so minister za visoko šolstvo in predsednik stranke Zares Gregor Golobič, minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš in lider stranke DeSUS Karl Erjavec proti Eurobasketu, trdijo naši viri blizu vlade. Golobičevo nasprotovanje je na včerajšnji tiskovni konferenci delno potrdil tudi Darijan Košir, kolumnist časnika Dnevnik in velik ljubitelj ljubljanske košarke Vlado Miheljak, znan kot medijski zaupnik Gregorja Golobiča, bi zdaj moral, vsaj načelno, v eni od naslednjih kolumn, če že piše tudi o košarki, obračunati z najhujšim nasprotnikom Eurobasketa v slovenski vladi - Golobičem. No, politik Golobič je sicer pred leti tudi sam nekaj malega igral košarko.
Največja težava morebitnega soglasja Pahorjeve vlade za Eurobasket je organizacija in izvedba famozne Univerzijade istega leta v Mariboru, ki naj bi za primerjavo stala okoli 40 milijonov evrov. Dva tako velika športno-poslovna projekta za majhno državo Slovenijo v času enormne gospodarske recesije sta definitivno (pre)velik zalogaj. Ker pa je Univerzijada v primerjavi z evropskim prvenstvom v košarki - po vseh kriterijih, razen tega, da je precej dražja od Eurobasketa - tako rekoč bizaren projekt (v športnem smislu univerzijade ne pomenijo nič, zato svetovni medijii z univerzijade praktično sploh ne poročajo, finančno pa univerzijade praviloma prinašajo velike izgube), velja resno razmisliti, zakaj ne bi Pahorjeva vlada mariborske Univerzijade enostavno odpovedala in se raje posvetila neprimerno bolj perspektivnemu Eurobasketu. Nesporni dokaz o nični vrednosti univerzijade potrjuje tudi dejstvo, da je Maribor zimsko Univerzijado 2013 dobil zato, ker je bila štajerska prestolnica edini kandidat! Minister Igor Lukšič sicer pravi, da je "to v sedanji politični konstelaciji praktično nemogoče. Univerzijado je že dvakrat potrdil državni zbor, načelno pa je to seveda možno. Potrebna bi bila iniciativa poslancev in sklep državnega zbora, ki edini lahko to naredi. Vlada pa bi seveda izgubila 3 milijone evrov," ki jih je prek Otmarja Kugovnika in Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) nakazala na račun Svetovne študentske športne zveze FISU, spet za kotizacijo. Lukšič nas je tudi spomnil, da je vlada na seji konec avgusta že sprejela sklep o načelni podpori Eurobasketu, vendar je za to - v skladu s pravili - planirala največ 1,2 milijona evrov. Roman Volčič, predsednik Košarkaške zveze Slovenije in direktor družbe Telemach, pa realno priznava, da brez sofinanciranja države evropskega prvenstva v košarki pač ni mogoče organizirati.
Bi pa takšna namera definitivno sprožila predinfarktno stanje mariborskega župana Franca Kanglerja in dela zaprte mariborske elite na čelu z nekdanjim direktorjem alpske smučarske reprezentance Tonetom Vogrincem (potem ko je tik pred lokalnimi volitvami zapustil LDS, se mu na listi Ekipe za Maribor ni uspelo prebiti v mestni svet), ki skupaj s Kanglerjem vodi projekt mariborske Univerzijade 2013. Kangler, ki se že nekaj časa glasno hvali, kako bo Maribor "odločil" parlamentarne volitve čez dve leti, bi Pahorjevo vlado, če bi začela odpovedovati Univerzijado, napadel na žive in mrtve. Hudi lokalpatrioti Mariborčani so itak že jezni na predstavnike Slovenske košarkarske zveze in Fibe, ki so hladnokrvno ocenili, da mariborska dvorana Tabor ni primerna za igranje evropske košarke, zato naj bi novo dvorano za potrebe evropskega prvenstva v košarki zgradili na Ptuju, pa tudi Novem mestu. Prva naj bi stala 8,5, druga pa 16 milijonov evrov, vodstvo Košarkarske zveze Slovenije pa zagotavlja, da bi prihodki Eurobasketa znašali dobrih 39 milijonov evrov.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Pahorjeva Darijan Košir Igor Lukšič Gregor Golobič Henrik Gjerkeš karl erjavec Vlado Miheljak Otmarja Kugovnika Roman Volčič Franca Kanglerja Tonetom Vogrincem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Eurobasket 2013: Pahor in Lukšič za, Golobič, Gjerkeš in Erjavec proti!