objavi na
pozareport.si

forum

Sreda, 17. november 2010 ob 07:01

Ponudba na mizi: Rotnik nazaj, Radičeva brez interpelacije, Kopač gre
Uroš Rotnik se verjetno vrača na TEŠ in enigma Milan Medved: mrzlična pogajanja med Borutom Pahorjem, frakcijami Socialnih demokratov in liderjem Zaresa Gregorjem Golobičem
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednica novopečene uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države Dagmar Komar je včeraj pozno dopoldne na Holding slovenskih elektrarn poslala dopis, s katerim zahteva takojšnji preklic razvpite razrešitve predsednika uprave Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika. Uradni dopis agencije sta podpisala - verjetno zato, da bi imel večjo težo - tudi oba člana uprave agencije Marko Golob in Danilo Grašič.

Dopis naj bi prišel po celi vrsti pogovorov med Rotnikom in upravo agencije ter Milanom Medvedom, direktorjem Premogovnika Velenje, ki velja za enega izmed najvplivnejših članov tako imenovanega "šaleškega energetskega lobija" ter "očeta" milijardnega projekta Blok T6. Toda v ozadju niti ne tako nepričakovanega dopisa (spomnimo, Pahor že nekaj časa izpostavlja vlogo agencije) so zadnja politična pogajanja in živčno merjenje moči med delom Socialnih demokratov (starimi silami SD, krogom ministra za finance Francija Križaniča, generalnim sekretarjem stranke Urošem Jauševcem in "lokalci" iz Šaleške doline, na čelu z nekdanjim dolgoletnim županom Velenja Srečkom Mehom, sedanjim velenjskim županom Bojanom Kontičem in Mladim Forumom) ter stranko Zares, natančneje predsednikom Zaresa in ministrom za visoko šolstvo Gregorjem Golobičem, ministrico za gospodarstvo Darjo Radič in direktorjem direktorata za energijo Janezom Kopačem. Merjenje moči se spreminja iz ure v uro, trdijo naši viri, ena od ključnih pozicij pa je trenutno v rokah vplivnih sindikatov TEŠ, ki so stavko do prihodnjega ponedeljka zamrznili. Uroš Rotnik je že pred časom najel celo vrsto svetovalcev za odnose z javnostmi in lobistov, med njimi tudi Mileta Šetinca, Golobič pa je včeraj dopoldne na ljubljanskem okrožnem sodišču prek svojega odvetnika in zaupnika Mihe Kozinca vložil tožbo zoper Srečka Meha - zaradi očitkov o kadrovskem cunamiju stranke Zares. No, o kazenskih in odškodninskih tožbah zoper nadzornike TEŠ razmišlja tudi Rotnik.


				... Milan Medved, oče projekta T6, pa na veliko plete v ozadju.			... Milan Medved, oče projekta T6, pa na veliko plete v ozadju.

Predsednik vlade in lider Socialnih demokratov Borut Pahor naj bi že minuli konec tedna imel na mizi naslednjo politično ponudbo: Uroš Rotnik se vrne na čelu TEŠ, Socialni demokrati umaknejo grožnjo z interpelacijo Radičeve, Janeza Kopač pa čez nekaj časa zapusti ministrstvo, čeprav je vedno manj možnosti, da bi se lahko zaposlil kot predsednik uprave Geoplina, trdijo naši viri. Še to, če vodstvo HSE ne bi upoštevalo uradne zahteve agencije, lahko agencija brez večjih formalnih težav takoj razreši nadzorni svet HSE. Ultimat agencije za vrnitev Rotnika na čelo TEŠ je do petka!
Po naših informacijah pa naj bi energetska vojna dokončno spodnesla še tisto malo preostale avtoritete ministra za promet in podpredsednika Socialnih demokratov Patricka Vlačiča znotraj največje vladne stranke SD. Ne samo, da prevladuje prepričanje, kako je Vlačič zelo dobro vedel za famozno pismo Sebastjana Jeretiča Borutu Pahorju (čeprav je Vlačič za naš portal to nemudoma zanikal), Vlačič naj bi se po mnenju naših sogovornikov iz vrst SD popolnoma blamiral v nedeljskem Pop klubu (oddaja 24ur na Pop TV), kjer je čast Socialnih demokratov pred silovitimi napadi Gregorja Golobiča branil Srečko Meh, Patrick Vlačič pa se je obnašal, kot da sploh ni namestnik predsednika ali formalno drugi človek te stranke …
Velika uganka v celi zgodbi pa je Milan Medved. Po pripovedovanju naših virov je projekt T6 skoval Medved, skupaj z nekdanjim velenjskim županom Srečkom Mehom in sedanjim županom ter šefom poslanske skupine SD Bojanom Kontičem. Ker je Medved na prejšnjih parlamentarnih volitvah podprl Janševo SDS, naj bi Meh in Kontič obračunala z njegovo ženo Darjo Medved in jo "vrgla" iz službe na občini Velenje. Kot direktorico uprave jo je zaposlil Darko Menih, župan občine Šoštanj in poslanec SDS. Ko je ministrstvo za gospodarstvo prevzela Darja Radič, naj bi Medved dobil novo priložnost. Njegova zveza na ministrstvu naj bi bila Nuša Zajc, hčerka vodje pravne pisarne Premogovnika Velenje Anice Zajc, sicer simpatizerke Nove Slovenije. Nuša Zajc, ki jo je Radičeva postavila za šefinjo svojega kabineta, je pred zaposlitvijo na ministrstvu za gospodarstvo delala kot strokovna sodelavka poslanske skupine NSi. Po trditvah naših virov naj bi Medved preko Zajčeve ministrici Radičevi "sporočal napake Uroša Rotnika" pri vodenju projekta T6 in ga "pomagal rušiti." Mimogrede, Medved o Rotniku menda nikoli ni imel najboljšega mnenja. Po navedbah istih virov naj bi bil pred lokalnimi volitvami Pahor in Kontič dosegla dogovor, da žrtvujejo Rotnika pod pogojem, da Medved ostane na čelu Premogovnika Velenje, kar naj bi spet spletel Medved. Zato se po razrešitvi Rotnika v javnosti pojavlja sedanji podžupan Velenja Srečko Meh, ne pa Kontič, trdijo isti viri. Tudi za imenovanje Simona Tota namesto Rotnika naj bi poskrbel Medved, preko Zajčeve in Radičeve. Simon Tot, čigar mentorica pri doktoratu na ljubljanski ekonomski fakulteti je bila Metka Tekavčič, med drugim tudi predsednica ljubljanskega odbora SD, je sicer predsednik nadzornega sveta Premogovnika Velenje in velja za "ubogljiv kader" Milana Medveda.
Mimogrede, župan Šoštanja Darko Menih je Medvedu letos podelil celo najvidnejše priznanje občine Šoštanj, čeprav nihče ne ve, zakaj je ravno Medved postal častni občan Šoštanja. Menih sicer sovraži Golobiča, toda "njegov" Medved naj bi paktiral prav z Golobičem. Po dogovoru z Golobičem naj bi Medved ostal predsednik uprave Premogovnika Velenje in tako edini preživel oranžni kadrovski cunami v slovenski energetiki, Ultra pa naj bi prek Medvedovih kanalov (zlasti PV Investa, hčerinskega podjetja Premogovnika Velenje) vstopila v Premogovnik Velenje in T6, trdijo naši viri iz Šaleške doline, ki se nasmihajo Menihu, češ prek Medveda je tako postal podpornik koalicije Golobič-Janša. Prvi človek Premogovnika Velenje velja za izjemnega političnega lobista in velikega podpornika predvolilnih kampanj, zato mu po navedbah naših virov "tako rekoč vsi, levi, desni, župani, ministri ... jedo z roke." Naši viri mu pravijo "glavni akter te igre, simpatizer vseh političnih strank, arogantnež do podrejenih in spreten manipulator s takšnimi, kot je Uroš Rotnik."
V rubriki Necenzurirano pa objavljamo anonimko z naslovom "Sodoma in Gomora v slovenski energetiki," ki jo preprosto morate prebrati.

Odgovor na članek
V javnosti se nadaljujejo polemike okrog izgradnje nadomestnega bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj. Iniciatorji le-teh pri tem ne izbirajo sredstev, tudi ko »se jim zapišejo« zelo očitne laži in podtikanja. Oglašamo se v zvezi s člankom, ki je bil objavljen na spletni strani pozareport.si. v sredo, 17. 11. 2010, pod naslovom Ponudba na mizi: Rotnik nazaj, Radičeva brez interpelacije, Kopač gre. V omenjenem članku je navedenih cel kup namigovanj, neresnic in napačnih zaključkov. Najhujši med njimi je prav gotovo ta, da naj bi direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved iz ozadja rušil ugled direktorja Termoelektrarne Šoštanj dr. Uroša Rotnika.
Po mnenju dr. Milana Medveda je dr. Uroš Rotnik eden največjih strokovnjakov s področja energetike, ki jih ima Slovenija, odličen menedžer s sposobnostjo strateškega razmišljanja in človek z velikim čutom za zaposlene in lokalno okolje.
V Premogovniku Velenje odločno zanikamo vsa namigovanja, da naj bi iz ozadja zamenjavo dr. Uroša Rotnika pripravljal dr. Milan Medved. Je pa ta članek očitno še zadnji poizkus nasprotnikov izgradnje bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj, ki želijo s tem vnašati nemir v – do sedaj pri podpori TEŠ6 – enotno Šaleško dolino.
Tadeja Mravljak Jegrišnik
vodja Službe za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dagmar Komar Uroša Rotnika Marko Golob Danilo Grašič Milanom Medvedom Francija Križaniča Urošem Jauševcem Srečkom Mehom Bojanom Kontičem Gregorjem Golobičem Janezom Kopačem Mileta Šetinca Mihe Kozinca Borut Pahor Patricka Vlačiča Sebastjana Jeretiča Janševo Darjo Medved Darko Menih Nuša Zajc Anice Zajc Simona Tota metka tekavčič Odgovor na članek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ponudba na mizi: Rotnik nazaj, Radičeva brez interpelacije, Kopač gre