objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 16. november 2010 ob 07:00

Jezuit Cvikl nov glavni finančnik slovenske cerkve, sledi kadrovska čistka
Severno od Trojan trije zmagoviti župani mestnih občin, Franc Kangler, Bojan Šrot in Anton Štihec, ki obvladujejo ta del Slovenije, menda snujejo novo desno politično zvezo
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po odhodu kanonika Mirka Kraševca, nekdanjega dolgoletnega ravnatelja Gospodarske uprave Nadškofije Maribor in "glavnega finančnika" slovenske rimskokatoliške cerkve, je začasni ravnatelj postal jezuit Lojze Cvikl.
Po naših informacijah je Cvikl v devetdesetih letih deloval kot učitelj religijskega pouka in ravnatelj Jegličevega dijaškega doma v okviru Zavoda sv. Stanislava, nato pa je bil provincial slovenskih jezuitov. Služboval je tudi v Rimu kot direktor papeškega zavoda Russicum. Cvikl prihaja iz Nove Cerkve pri Celju (eden izmed krajev, kjer je maševal Anton Martin Slomšek pred škofovskim posvečenjem), ni pa (še) znano, ali je v sorodstvu z Milanom M. Cviklom, nekdanjim poslancem in bivšim generalnim sekretarjem Pahorjeve vlade, zdaj evropskim revizorjem v Luksemburgu. Imenovanje Lojzeta Cvikla je zanimivo predvsem zato, trdijo naši viri, ker se Cvikl doslej ni ukvarjal s finančnimi posli cerkve. Prejšnji ravnatelj Kraševec menda ostaja svetovalec gospodarske uprave, kanonik Bernard Geršak pa njen član. Je pa – predvsem zaradi težkega finančnega položaja nekaterih gospodarskih družb, povezanih s cerkvijo, denimo T2 - mariborska nadškofija v Slovenijo povabila še dve ekspertni skupini mednarodno uveljavljenih finančnih svetovalcev, TMF in banko Rothschild. Kmalu naj bi sledile tudi nekatere kadrovske zamenjave po skupščinah Gospodarstva Rasti in Zvon Ena Holdinga. Govori se namreč o skorajšnjem odhodu predsednika uprave Zvon Ena Holdinga Simona Zdolška in člana uprave Gospodarstvo Rasti Dušana Zazijala.
Severno od Trojan pa naj bi se dogajalo tudi znotraj desne politične opcije, pravijo naši viri. Tudi Danilo Burnač, nekdanji član mariborske SDS, bivši podžupan Maribora in direktor Mariborskega Vodovoda, nam je namignil, da bi pred parlamentarnimi volitvami leta 2012 v tem koncu Slovenije lahko prišlo do ustanovitve nove desne politične stranke ali liste, to pa bi vodili trije župani mestnih občin, Maribora, Celja in Murske Sobote, ki obvladujejo severovzhodno Slovenijo. Gre za Franca Kanglerja in Bojana Šrota (oba sta člana SLS) ter Antona Štiheca, ki se je razšel z Janševo SDS predvsem zaradi spora z lokalnimi člani stranke. Po naših informacijah je lider te ideje Franc Kangler (medtem ko se Anton Štihec samo nasmiha in pravi, da imamo dobre informacije), močno nezadovoljen s svojim položajem znotraj SLS, ki naj bi imel "življenjsko ambicijo" postati minister za notranje zadeve.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mirka Kraševca Lojze Cvikl anton martin slomšek Milanom M. Cviklom Pahorjeve Bernard Geršak Simona Zdolška Dušana Zazijala Danilo Burnač Franca Kanglerja Bojana Šrota Antona Štiheca Janševo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jezuit Cvikl nov glavni finančnik slovenske cerkve, sledi kadrovska čistka