objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 13. november 2010 ob 08:27

Jeretičev prijatelj Vlačič pisma prej ni videl in menda podpira Pahorja
Zakulisje razvpitega pisma Borutu Pahorju: Jeretič proti Pahorjevemu prišepetovalcu Golobiču in za Jankovića v depri, ki mu celo Milan Kučan odsvetuje garažno hišo pod osrednjo ljubljansko tržnico
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Razvpito pismo Sebastjana Jeretiča predsedniku vlade in Socialnih demokratov Borutu Pahorju je po naših zanesljivih informacijah nastalo neposredno potem, ko je Pahor po nekaterih Jeretičevih medijskih izjavah, predvsem pa po napisih na njegovem blogu, povezanih z odstopom Simone Dimic in župansko zmago temnopoltega zdravnika Petra Bossmana v Piranu, naročil dvema svojima sodelavcema in strankarskima kolegoma (no, ena je kolegica, obe imeni pa sta znani uredništvu), naj "umirita Jeretiča." Nato je Pahorjev sodelavec (posrednik) Jeretiča poklical po telefonu, kjer je med drugim uporabil besede "ranjeni lev … opletal naokoli … maščevanje … škodil tudi tebi …" V telefonskem pogovoru z Jeretičem naj bi bilo Pahorjevemu sodelavcu tudi malce nerodno, trdijo naši viri.
Poslovno-politično rivalstvo med omrežjem Simone Dimic in Sebastjanom Jeretičem je kmalu po volilni zmagi SD in formiranju Pahorjeve vlade preraslo v neverjetno sovraštvo, zato tudi takšne besede v pismu, ki je nekatere vidne člane Socialnih demokratov dobesedno šokiralo. Poglejmo bizarni primer: po naših informacijah naj bi Jeretič in brata Vlačič, torej Patrick, minister za promet in podpredsednik SD, ter Igor, Jeretičev poslovni sodelavec, na portoroški plaži tudi s spiritualnimi seansami izganjali "skorumpirano in bitchy" Simono (kot je na blogu zapisal Igor Vlačič) iz Pahorjevega kabineta.
Toda prvo Jeretičevo pismo ima tudi močno politično premiso, kar potrjuje njegovo drugo pismo, kjer Jeretič omenja "trpinčenje njegove stranke zaradi domnevne nove politike," ali drugače, politiko predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča. Mimogrede, drugo pismo je zanesljivo nastalo potem, ko smo v četrtek popoldne Jeretiču in Pahorju poslali vprašanja, povezana s prvim pismom in ko je postalo jasno, da bo Jeretičevo pismo prišlo v javnost.
Po naših zanesljivih informacijah se namreč Sebastjan Jeretič in še nekaj znanih politično-poslovnih lobistov levice nagiba k ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, pretendentu za mandatarja levice na prihodnjih parlamentarnih volitvah leta 2012. Spomnimo, pred časom smo na našem portalu objavili članek o poslovnem sodelovanju med Jeretičem in Vesno Dolenc Janković, ženo Jureta Jankovića. Nekateri lobisti, ki "navijajo" za Jankovića, so celo videli Jeretičevo pismo Pahorju, še preden ga je prejel Pahor.
Po drugi strani se je Jankovićevo omrežje, kljub Jankovićevi pompozni zmagi na lokalnih volitvah, znašlo v precejšnji defenzivi. Za to je več razlogov: po aferi Jureta Jankovića z novinarjem časnika Finance preprosto ni več moderno in "fensi" biti Jankovićev (celo Zoran Janković ne leta več iz sprejema na sprejem!), županu Jankoviću je zmanjkalo velikih (gradbenih) projektov, nekatere pa naj bi mu odsvetoval celo Milan Kučan, denimo garažno hišo pod osrednjo ljubljansko tržnico. Večinsko mnenje članov vodstva Socialnih demokratov je odločno proti Jankoviću, še posebej se je Janković zameril vodilnim Socialnim demokratom v Ljubljani, na čelu z Metko Tekavčič. Janković je, tako vsaj trdijo naši viri, psihološko hudo razočaran nad zadnjimi anketami javnega mnenja, saj pričajo, da bi Jankovića na hipotetičnih volitvah gladko premagala nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in medijsko znan ekonomist ter ljudski tribun Rado Pezdir, javno mnenje pa pri vprašanju, kdo naj vodi vlado, Jankovića uvršča celo za Pahorjem. In nenazadnje, tukaj je še "razhod" med Jankovićem in Golobičem.
Na tem portalu smo že vsaj dvakrat opozorili na približevanje Pahorja in Golobiča. Slednji je tudi edini politik, ki javno brani Pahorja, nazadnje je to počel v oddaji Pogledi Slovenije, minuli četrtek na TV Slovenija. Glede na to, kako je Golobič pred časom cinično, če ne celo žaljivo govoril o Pahorju, lahko ugotovimo, da gre za enormni politični preskok. Vendar tu ne gre za simpatije, ampak izključno za interese. Potem ko se je zaradi afere Ultra izkazalo, da Golobič v politiki nima več prihodnosti (stranki Zares se na prihodnjih volitvah najverjetneje ne bo več uspelo uvrstiti v državni zbor), je svoj vpliv začel pospešeno in brezkompromisno uveljavljati v gospodarstvu in medijih. Začelo se je pri energetiki, medijih in RTV Slovenija, v prihodnjih tednih in mesecih pa se bo boj za prevlado prenesel še na Mobitel in Telekom, kjer se znotraj projekta združevanja Telekoma (famozni projekt Orion) zakulisno tolčejo Zares, LDS in Socialni demokrati. Predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal ter odvetnik Miro Senica, ki se pri energetiki "držita ob strani," v zakulisju združevanja Mobitela in Telekoma intenzivno kadrujeta. Toda pri energetiki (milijardni izgradnji bloka Teš6 in združevanje energetskih stebrov) je Pahor očitno šel preblizu Golobiču in predaleč stran od interesov svoje stranke, pa tudi, spomnimo, pred volitvami javno obljubljenega nepolitičnega kadrovanja, zato je pri zamenjavi Uroša Rotnika, predsednika uprave Termoelektrarne Šoštanj, enostavno – fizično počilo.
Tudi Sebastjan Jeretič in Gregor Golobič imata zanimivo zgodovino. Najprej sta se sprla v predvolilnem štabu bodočega predsednika države Danila Tűrka, kjer je nekaj tednov pred predsedniškimi volitvami leta 2007 Jeretič zapustil štab – izključno zaradi Golobiča. Toda po aferi Ultra je bil Jeretič med tistimi lobisti Socialnih demokratov, ki so Golobiča močno zagovarjali. Jeretič, ki Golobiča kot politika izjemno ceni, Golobiča vidi kot "glavnega svetovalca" Boruta Pahorja. Jeretič ima tudi odlične povezave z ministrom za finance Francijem Križaničem in seveda Križaničevim zaupnikom Dragom Isajlovičem, vendar sta Križanič in Isajlovič na teritoriju energetike z Golobičem na popolnoma nasprotnih straneh.
Borut Pahor je pred nekaj dnevi že sklical klavzuro stranke, ki bo 27. novembra na zaenkrat še neznani lokaciji. No, Pahorjev namestnik v stranki, podpredsednik SD in Jeretičev osebni prijatelj Patrik Vlačič (za osvežitev spomina: Jeretič in Vlačič sta Pahorja hotela zrušiti in prevzeti oblast nad stranko že lani pred poletjem; glej rubriko Sorodni članki), nam je včeraj zvečer že zagotovil, da "podpira Pahorja," Jeretičevega pisma "ne komentira" in ga pred pošiljanjem Pahorju tudi "ni videl ..."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Sebastjana Jeretiča Borutu Pahorju Simone Dimic Petra Bossmana Vlačič Patrick igor Gregorja Golobiča Zoranu Jankoviću Vesno Dolenc Janković Jureta Jankovića Milan Kučan Metko Tekavčič matej lahovnik Rado Pezdir Katarina Kresal miro senica Uroša Rotnika Danila Tűrka Francijem Križaničem Dragom Isajlovičem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jeretičev prijatelj Vlačič pisma prej ni videl in menda podpira Pahorja