objavi na
pozareport.si

forum

Petek, 12. november 2010 ob 07:22

Afera Dimic in pismo Pahorju: Boš poslal kriminaliste in me dal zapreti?
Ekskluzivno objavljamo pismo predsedniku vlade in Socialnih demokratov Borutu Pahorju, ki mu ga je po odstopu šefinje kabineta Simone Dimic poslal njegov nekdanji svetovalec Sebastjan Jeretič
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po naših zanesljivih informacijah je Borut Pahor pismo prejel v sredo, 3. novembra zgodaj popoldne, potem ko ga je Sebastjan Jeretič, nekdanji Pahorjev svetovalec za odnose z javnostmi, po elektronski pošti poslal Matjažu Nemcu, svetovalcu v kabinetu predsednika vlade, s prošnjo, naj pismo sprinta in ga posreduje Pahorju. Predsednik vlade in Socialnih demokratov Jeretičevega pisma včeraj ni komentiral.
Pismo, ki je po po vsebini sodeč nastalo potem, ko naj bi Jeretič preko "posrednikov" prejel Pahorjeve grožnje, povezane z odhodom bivše šefinje Pahorjevega kabineta Simone Dimic, v nadaljevanju objavljamo v celoti. Pismo je izjemno dramatično, pri nekaterih besedah celo čustveno (v primerjavi z Jeretičevim pisanjem je razvpito pismo Andrijane Starina Kosem, ki ga je junija 2007 poslala Janezu Janši in postala tako imenovana velika izdajalka SDS, skoraj črtica za šolsko bralno značko) in dokazuje, kako napete razmere so zaradi Simone Dimic razvnemale Pahorjevo stranko.

Dragi predsednik,
Prek posrednikov sem prejel tvoje grožnje.
Ker sem te dobro poznal, se seveda ne morem bati. Četudi si ranjen in maščevalen, mi z največjo stopnjo zlobe ne moreš prizadejati desetino gorja, ki mi ga je v zadnjih dveh letih od naše zmage povzročila tvoja Simona. S svojim blatenjem in klevetanjem. S svojimi lažmi in grožnjami tistim, ki bi lahko sodelovali z mano.
Ko sem po zmagi hotel za pol ure govoriti s tabo, sem ti hotel povedati dvoje. Prvič, da se vračam domov, da rešim zakon, saj sva bila z ženo na tem, da se ločiva. In oprosti, ker sem izbral družino namesto tebe.
In drugič, da bom naredil svoje podjetje, ker sem zavrnil, da bi sodeloval v organiziranem plenjenju države, k čemur so me nagovarjali tvoji najtesnejši. Še isti dan, ko sem zavrnil ponujeno mesto v Modri celici tvojega prijatelja Andraža Vehovarja, še isti večer se je začelo sistematično blatenje.
Hotel sem le skromno delati. Na področju, na katerem sem najboljši v državi. Samo to. Pa mi tvoji niso pustili pri miru. Še zdaj stežka dojamem, da si lahko kupil vse laži. Še zdaj težko razumem, da ne znaš oceniti človeka.
Pa sem bil dve leti tiho. Se še spomneš, na kateri točki sva nehala komunicirati? Ko sem rekel, da bo Simona največje zlo te vlade in si me besen poklical na raport v tvoj kabinet. Pa vama nisem zameril. Ne, smilila sta se mi. Pahnili smo vaju v zgodovinsko vlogo, ki ji pač nista bila kos. Dali smo ti zgodovinsko priložnost, pa si jo zavozil. In pri tem zavozil tudi stranko. Oprosti, ker smo zmagali.
Kaj pa si imel v mislih, ko si rekel, da boš sprožil povračilne ukrepe? Boš poslal kriminaliste name in me dal zapreti? Mi boš vzel državljanstvo? Kaj??? Mi boš prepovedal delati v Sloveniji? Bom pač več časa preživel v tujini. Vsekakor bom preživel.
Za konec te prosim za nasvet. Kaj moram narediti, da bom lahko brez tvojih groženj izražal svoja stališča? Bo lažje, če izstopim iz naše stranke? Moram zapustiti državo in iz tujine komentirati politično življenje v moji domovini? Prosim, povej.
Zato, ker ne mislim več molčati. Ker ne morem več gledati te komedije. Praviš, da počneš stvari vredne moža. Veš, kaj je vredno moža? Priznati, da nisi kos nalogi. To bi bilo res možato dejanje. Vem, da je težko. Vem, da ti ego ne dovoli priznati kaj takega.
Ni se me treba bati in mi groziti. Nimam nobenih ambicij, da bi posegel v procese, ki se dogajajo v stranki. Zato ker v naši stranki ne vidim več nobenega potenciala, nobenega izziva. Ne vsebinskega, programskega, ne rezultatskega.
Zmaga v Piranu ni imela nobene zveze s tabo in nacionalno stranko. Nobenih ambicij ni, da bi stopili na nacionalno raven. Zmagali smo za Petra. Ker je izjemen človek in politik. Če si boš vzel čas, da ga spoznaš, boš tudi ti to ugotovil.
Prosim te le nekaj. Če se že hočeš maščevati, se osredotoči name. Pusti moje prijatelje na miru in jih ne kaznuj zaradi tvojega odnosa do mene.
Tvoj najbolj zvesti kritik,
Sebastjan

Borut Pahor, kot rečeno, pisma včeraj ni komentiral, Jeretič pa nam je – na naša dodatna vprašanja – sporočil, da mu Pahor na pismo "ni odgovoril." Jeretič, ki je pred parlamentarnimi volitvami leta 2008 napisal knjigo z naslovom "Borut Pahor, od partnerja do alternative," še pravi, da so "to pač moji občutki po dveletnem blatenju iz vrst mojih. Kakorkoli, sedaj se mora premier zbrihtati, postaviti na noge in pripeljati ta mandat do konca. Za to pa bo predvsem moral najti nove ljudi drugačnega, bolj operativnega profila. Sam bom tiho in ne mislim delati każina ker nima smisla. Sicer pa me ne stranka ne drugo ne zanima kaj dosti. Svoje znanje bom pač še bolj prodajal v tujini."
Spomnimo, Jeretič je bil eden od tvorcev zmage Socialnih demokratov na volitvah pred dvema letoma. Potem se je "umaknil" iz politike in v Piranu ustavil podjetje za odnose z javnostmi in lobiranje Nevro PR d.o.o. Jeretič naj bi odločilno pripomogel tudi k zgodovinski zmagi prvega temnopoltega kandidata za župana v Sloveniji, zdravnika Petra Bossmana, ki je na nedavnih lokalnih volitvah slavil v Piranu. V Jeretičev ožji krog sodi tudi minister za promet in podpredsednik SD Patrick Vlačič.
Za padec Simone Dimic pa se pojavljajo različni scenariji, prednjačita pa dva. Po enem od teh naj bi Simono Dimic odnesel klan ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal ter odvetnika Mira Senice, ki naj bi hotela pozornost okoli afere Vegrad (predvsem v povezavi s Hypo banko) preusmeriti na Simono Dimic, stran od vpletenosti Mira Senice v sumljive posle Vegrada in Hypo banke. Po drugem scenariju naj bi Dimičeva odletela zaradi spora z vodstvom SD, ki naj bi eskaliral zaradi najnovejših dogajanj v energetiki, predvsem okoli Teš6. Simoni Dimic naj bi očitali, da pri Pahorju ne ščiti - včeraj zamenjanega - predsednika uprave Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika. Tik pred tem, ko je vlada na predlog ministrice za gospodarstvo Darje Radič (Zares) razrešila nadzornike Holdinga slovenskih elektrarn, naj bi se po telefonu glasno sprla Dimičeva in minister za finance Franci Križanič, ki naj bi od Simone Dimic zahteval "zaščito" predsednika nadzornega sveta HSE Franca Žerdina. Nekateri vodilni člani Socialnih demokratov naj bi tudi popenili, ko se je izvedelo, da naj bi Dimičeva povedala ali izdala Pahorju, da je Dagmar Komar, "neodvisna" kandidatka za predsednico uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države (zdaj je že imenovana), na listi SD za volitve v četrtni skupnosti Ljubljana Center. Stvari so šle celo tako daleč, da naj bi letos spomladi poslanec Matevž Frangež in poslanka Melita Župevc znotraj poslanske skupine SD na skrivaj zbirala podpise za odstavitev Dimičeve.
Po enem izmed scenarijev, ki naj bi bil sicer manj verjeten, naj bi Romana Horvata, spremljevalca Simone Dimic in solastnika ljubljanske turistične agencije Escape, "financiral in obvladoval" lastnik borzno-posredniške hiše Poteza Branko Drobnak, ki naj bi "potreboval človeka blizu Pahorja." Drobnak in Horvat naj bi imela skupne posle v Dubaju in Londonu, zraven naj bi bil še Andraž Vehovar, lastnik podjetja Modra celica, lobist in nekdanji tajnik Slovenske ljudske stranke, ki ga omenja tudi Jeretič. Medklic: Vehovarja in Modro celico so pred časom (mediji so to razkrili marca lani) že preiskovali kriminalisti. Šlo naj bi za izjemno prepredeno omrežje; Marko Pogorevc, nekdanji generalni direktor policije in uslužbenec Mobitela, denimo, se je v neki ožji družbi pohvalil, da je preko Romana Horvata že uredil, da bo po končani združitvi Mobitela in Telekoma (projektu Orion) postal svetovalec predsednika uprave Telekoma. Vendar je veliko vprašanje, opozarjajo naši viri, kaj in koliko naj bi o vsem tem dejansko sploh vedela odstopljena Simona Dimic ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Sebastjan Jeretič Matjažu Nemcu Simone Dimic Andrijane Starina Kosem Janezu Janši Petra Bossmana patrick vlačič Katarine Kresal Mira Senice Uroša Rotnika Darje Radič Franci Križanič Franca Žerdina Dagmar Komar Matevž Frangež Melita Župevc Romana Horvata Branko Drobnak Andraž Vehovar marko pogorevc

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Dimic in pismo Pahorju: Boš poslal kriminaliste in me dal zapreti?