objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Nedelja, 7. november 2010 ob 09:39

Preiskovalka brezplačnikov Melita Župevc zanika, da odhaja v Nato
Ekskluzivno objavljamo enega redkih skupnih neformalnih posnetkov bivšega premiera Toneta Ropa in poslanke Melite Župevc, posnetega v gostilni na robu Ljubljane
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Poslanka Socialnih demokratov Melita Župevc nam je zanikala govorice, da išče službo v tujini in lobira za mesto veleposlanice pri Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri zvezi Nato v Bruslju. Po govoricah sodeč naj bi Župevčeva že nekajkrat govorila z ministrico za obrambo Ljubico Jelušič, ki pa nad njeno idejo, kot pravijo naši viri, ni najbolj navdušena. Prosto delovno mesto slovenskega veleposlanika pri Natu je pred nekaj dnevi sicer razpisalo ministrstvo za zunanje zadeve, toda glavno besedo pri imenovanju naj bi imela ministrica za obrambo, iz Bruslja pa se vrača nekdanji državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Božo Cerar. Naši viri še trdijo, da naj bi Župevčeva zaradi tega tudi vpisala magisterij na temo pakta Nato, njen mentor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede pa je Anton Grizold, nekdanji minister za obrambo v vladi Toneta Ropa, in cinično dodajajo, da bi Župevčeva, če bi prišla v Bruselj, do njenega spremljevalca Toneta Ropa (politika njune zveze nikoli nista uradno potrdila, velja za pa javno skrivnost), ki od konca letošnjega poletja naprej dela kot podpredsednik Evropske investicijske banke v Strasbourgu, imela – po izračunih spletne strani ViaMichelin.com - natančno 214 kilometrov vožnje z avtomobilom.
Zanimivo je tudi, da je ponovno izvoljeni župan Novega mesta Alojz Muhič medijem že razlagal, da bo moral kmalu resno razmisliti, ali bo sprejel poslansko funkcijo, po odhodu Melite Župevc. Župan Muhič bi namreč prišel v parlament kot nadomestni poslanec, če bi Župevčeva predčasno zapustila poslansko funkcijo. No, pri Muhiču, ki bi po tej logiki moral postati član poslanske skupine SD, pa je rahla zadrega. Potem ko je na zadnjih parlamentarnih volitvah kandidiral na listi SD, se je kasneje z vodstvom Socialnih demokratov, menda pa tudi predsednikom vlade in SD Borutom Pahorjem, sprl, zato sploh ni nujno, da bi pristopil v poslansko skupino SD.
Melita Župevc nam je vse te govorice zanikala, češ, "ne držijo. Pri ministrici Jelušičevi ne lobiram za nobeno funkcijo, odločitev za magistrski študij pa je izključno stvar moje osebne izbire, trdi Župevčeva." Po izjavah župana Muhiča, da bo moral razmisliti o njeni poslanski funkciji, naj bi Župevčeva po telefonu poklicala tudi Muhiča in ga vprašala, če ne celo nadrla, kaj se gre. Muhič naj bi ji odgovoril, da se to govori po Novem mestu, ona pa naj bi mu zabrusila, da če hoče priti v parlament, bo moral biti pač izvoljen.
"Je pa zelo zanimivo," pravi Melita Župevc, "da si nekateri v zadnjih tednih zelo prizadevajo s takšnimi in drugačnimi govoricami o mojem domnevnem odhodu iz poslanskih vrst. Očitno je, da delo preiskovalne komisije, ki jo vodim (poslanka Melita Župevc vodi parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preiskuje morebitno politično ozadje brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres; op.p.), marsikoga moti, predvsem pa očitno zelo skrbi. Poskuse diskreditiranja dela preiskovalne komisije in njenih članov tako vidim v luči odvračanja pozornosti od prave vsebine in dosedanjih ugotovitev preiskovalne komisije."
Mimogrede, preiskovalna komisija Melite Župevc, ki je prejšnji teden na zaprti seji razširila seznam bodočih prič, naj bi v prihodnje zaslišala vsaj še deset ljudi; med njimi direktorico davčne uprave Mojco Centa Debeljak, predsednike uprave državnih podjetij, ki so oglaševala v Ekspresu in Slovenskemu tedniku, dva nekdanja svetovalca v kabinetu Janeza Janše, ko je bil še predsednik vlade, to je Boruta Petka in zdaj že razvpitega "mariborskega prevaranta" Boštjana Krambergerja ter prejšnjo direktorico Slovenske tiskovne agencije Alenko Paulin. Župevčeva o imenih noče govoriti, pravi samo, da "bodo zaslišali vse, ki naj bi imeli pomembno vlogo pri brezplačnikih."
Po naših informacijah iz vrst največje opozicijske stranke SDS pa naj bi opozicija razmišljala o ustanovitvi preiskovalne komisije, ki bo preiskovala domnevne klientelistične posle, povezane z družbo Talum v državni lasti in predsednikom uprave Taluma Danilom Toplekom, sicer vidnim predstavnikom SD in predsednikom nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor. Po razkritju časnika Finance in pisanju tednika Reporter naj bi bil Toplek povezan s tihimi in slamnatimi družbami, kjer so pojavlja tudi Jan Rop, 26-letni sin Toneta Ropa, ki je skupaj s Talumom ustanovil skupno podjetje za investicije v izgradnjo fotovoltaične elektrarne v Talumu. To je podjetje Tasolar d.o.o., katere večinski lastnik, poleg državnega Taluma, je Solinvest d.o.o., direktor obeh podjetij pa Branko Plešinac, dolgoletni osebni prijatelj in zaupnik Toneta Ropa. Jan Rop je skupaj z znanim in dokaj vplivnim kranjskim podjetnikom Milanom Markovičem tudi lastnik družbe Trimb svetovanje d.o.o. Opozicija naj bi preko svojih virov v tujini tudi pospešeno iskala še vedno skrite lastnike skrivnostnega ameriškega podjetja Washington Investments LLC, lastniško povezanega s poslovno cono Komenda, kjer naj bi določeno vlogo prav tako imel Tone Rop, o čemer smo na našem portalu nekaj že poročali (glej rubriko Sorodni članki).

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Melita Župevc Ljubico Jelušič božo cerar Anton Grizold Alojz Muhič Borutom Pahorjem Mojco Centa Debeljak Janeza Janše Boruta Petka Boštjana Krambergerja Alenko Paulin Danilom Toplekom Jan Rop Branko Plešinac Milanom Markovičem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Preiskovalka brezplačnikov Melita Župevc zanika, da odhaja v Nato