objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 25. oktober 2010 ob 07:03

Vplivna in bogata Simona Dimic odšla, kdo bo zadeve fural namesto nje?
Dvojno življenje: da odstopljena šefinja kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja v petek popoldne potuje v Dubaj, je medijske hiše po telefonu obveščal anonimni ženski glas
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po petkovem odstopu Simone Dimic, zdaj že bivše šefinje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja, je znotraj vodstva Socialnih demokratov in poslanske skupine SD zavladalo veliko olajšanje. "To bi se moralo zgoditi že pred pol leta," pravijo naši sogovorniki iz vrst SD, ki odstopa Simone Dimic sicer nočejo javno komentirati. SD ima "največje težave s prišleki, ki sploh niso člani stranke, kot sta Simona Dimic in Milan M. Cvikl," trdijo isti viri, nekateri vidni člani stranke pa z Dimičevo že dlje časa sploh niso hoteli komunicirati.
Borut Pahor bo danes za vršilko dolžnosti šefinje kabineta imenoval Jadranko Gustinčič, dosedanjo namestnico Simone Dimic in širši javnosti povsem neznano uradnico. Medtem ko se iskanje novega šega ali šefinje kabineta utegne precej zavleči. Naši viri trdijo, da bo Simona Dimic še vedno obdržala določen vpliv na Pahorja, ki je bil minuli petek menda "zelo sesut." Treba je namreč vedeti, da je bila Dimičeva tudi glavna Pahorjeva kadrovska svetovalka, poleg tega je uravnavala in selekcionirala njegovo zunanjo komunikacijo. Predvsem poslovne obiske, elektronsko pošto in dostop do medijev. Toda hkrati je očitno živela dvojno življenje: poleg lojalne sodelavke predsednika vlade, ki sam plačuje kave in račune za mobilni telefon, je v Pahorjevi senci njegova sodelavka neverjetno bogatela. V prvih dveh letih mandata Pahorjeve vlade sta si Simona Dimic in njen partner Roman Horvat, solastnik ljubljanske mini turistične agencije Escape in občasni maneken, privoščila novo hišo v Murglah, veliko stanovanje v Kosezah in prestižno jahto na leasing ...
Premier in Dimičeva sta se v petek dopoldne dolgo časa pogovarjala v Pahorjevi pisarni, potem je Dimičeva spisala odstopno izjavo in odšla na letališče. Da potuje v Dubaj, še dan prej menda ni vedel nihče, čeprav se je vedelo, da bo, kot običajno, odšla na počitnice, v kabinet predsednika vlade pa so že začela prihajati novinarska vprašanja na to temo. Odstop Simone Dimic je bilo pričakovano in korektno politično dejanje, toda potem je vse zafurala z bizarnim odhodom v Dubaj, ki so ga zabeležile televizijske kamere in fotografi. In zanimivo, da bo Simona Dimic ob petih popoldne z Brnika odletela v Frankfurt, od tam pa v Dubaj, je posameznim novinarskim hišam po telefonu sporočal nek anonimni ženski glas; zelo na kratko, v nekaj besedah. Izbor Dubaja je bil za Simono Dimic, Romana Horvata in poslovnega kolega Miodraga Goluboviča Mikija (famoznega tipa, ki je v Murglah med pripravljanjem prispevka o sporni obnovi hiše Simone Dimic in Romana Horvata iz belega mitsubishija z dubajsko registracijo grozil novinarki TV Slovenija Urši Srdič) tako rekoč simboličen. Kot bi šlo za pobeg na destinacijo, ki velja za luksuzno nakupovalno središče, zbirališče bogatašev in ruske mafije.
Mimogrede, Uroš Jauševec, generalni sekretar Socialnih demokratov, je v petek dopoldne, nekaj ur pred Simono Dimic, z letališča Brnik odpotoval na nekajtedenski dopust v revno Indijo.
Odhod Dimičeve, ki je na Pahorja imela enormni vpliv, bo karte na politično-poslovni sceni zanesljivo pomešal na novo. Na splošno naj bi se povečala moč stranke SD vizavi Boruta Pahorja, znotraj SD na krepitev vpliva računajo posamezne frakcije, predvsem pa generalni sekretar stranke Uroš Jauševec. Okrepila naj bi se pozicija ministra za finance Francija Križaniča, predsednice ljubljanskega odbora SD Metke Tekavčič in ministra za šolstvo ter šport Igorja Lukšiča, na novo priložnost čaka tudi nekdanji Pahorjev svetovalec za odnose z javnostmi Sebastjan Jeretič, ki je avtor presenetljive in zgodovinske zmage temnopoltega zdravnika Petra Bossmana na županskih volitvah v Piranu. Jeretič po zmagi Petra Bossmana postaja najvplivnejši član Socialnih demokratov na Obali in menda bo prav on iz ozadja vodil piransko občino. Jeretič (bil je med prvimi, ki so javno predlagali odstop Simone Dimic) pa je za naš portal demantiral govorice, da zbira podpise za predčasno zamenjavo Jauševca, za kar bi bil po statutu potreben izredni kongres stranke.
Če bo poslanec Bojan Kontič, novi župan Velenja, odstopil z mesta vodje poslanske skupine SD, bo njegovo mesto predvidoma prevzel poslanec dosedanji župan Kočevja Janko Veber, ki je včeraj izgubil drugi krog županskih volitev. Številni poslanci SD si za vodjo poslanske skupine menda želijo Dušana Kumra, vendar Pahor in Kumer nista na isti valovni dolžini.
Po odhodu Simone Dimic se utegnejo zgoditi tudi spremembe v zakulisnem delovanju vladne koalicije. Dimičeva je bila namreč bolj naklonjena predsednici LDS in ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal in njenemu partnerju ter odvetniku Miru Senici (z njima naj bi bila celo povezana), predsedniku stranke Zares in ministru za visoko šolstvo Gregorju Golobiču pa definitivno ne. Zato je zadnje čase že opaziti približevanje Golobiča premierju Pahorju (predvsem na področju energetike, projekta Teš6 in združevanja HSE in Gen Energije), kar smo na našem portalu že pisali. Naši viri iz stranke SD sicer pravijo, da do združitve tega energetskega stebra na koncu ne bo prišlo, je pa Simona Dimic menda zagovarjala projekt Teš6. Slišati je celo, da naj bi Roman Horvat (?!) po Ljubljani razlagal in lobiral, kako je to potreben projekt.
Kljub temu, da je Simona Dimic odstopila kot šefinja kabineta in začasno "zapustila državo," pa se formalne težave zanjo ne končujejo. Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič je že napovedal, da bo komisija aferi Simone Dimic "prišla do dna," primer pa preiskujejo tudi davčna uprava in kriminalisti. Po navedbah časnika Finance naj bi zaradi famoznega kredita Simone Dimic v višini 350 tisoč evrov znotraj Nove ljubljanske banke uvedli tako imenovano notranjo preiskavo. Pa tudi mediji so se iz afere Ultra (Golobič) in afere Baričevič ter NPU (Katarina Kresal) verjetno naučili, da ne smejo prenehati poročati, preden afere ne dočakajo "pravičnega" epiloga …

Imenovanje po objavi članka
Kot smo napovedali, je predsednik vlade Borut Pahor danes dopoldne za vršilko dolžnosti vodje kabineta imenoval magistro Jadranko Gustinčič, ki bo to funkcijo opravljala do imenovanja nove vodje kabineta.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Simone Dimic Boruta Pahorja Milan M. Cvikl Jadranko Gustinčič Roman Horvat Miodraga Goluboviča Mikija Urši Srdič Uroš Jauševec Francija Križaniča Metke Tekavčič Igorja Lukšiča Sebastjan Jeretič Petra Bossmana Bojan Kontič janko veber Dušana Kumra Katarini Kresal Miru Senici Gregorju Golobiču goran klemenčič Imenovanje po objavi članka

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vplivna in bogata Simona Dimic odšla, kdo bo zadeve fural namesto nje?