objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 20. oktober 2010 ob 08:05

Pahor v Murglah Pod brezami 7: joj, Simona Dimic pa ne stanuje več tukaj
Afera Simone Dimic treščila v Boruta Pahorja, v LDS in Zares se muzajo, opozicija tiho uživa, med Socialnimi demokrati pa vre. Usoda šefinje kabineta visi na nitki, Pahor bo čakal Gorana Klemenčiča
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Sedem tednov po objavi fotografije Simone Dimic na prestižni jahti Princess V70, zasidrani na glavnem pomolu marine v Novigradu, objavljeni na našem portalu (glej rubriko Sorodni članki), se je zgodba o "nenavadnem premoženju" šefinje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja in njenega partnerja Romana Horvata, podjetnika in lastnika mini turistične agencije Escape, prelevila v top afero slovenske politike.
Mimogrede, za boljše razumevanje: jahta Princess V70 je dolga 23 metrov, stane okoli 1,5 milijona evrov ter premore štiri spalnice in dnevno sobo, veliko okoli 30 kvadratnih metrov.
Čeprav je neverjetno rast prometa Horvatove agencije po nastopu Pahorjeve vlade že pred nekaj meseci popisal časnik Dnevnik, se ni zgodilo nič. Kljub salonskim in terenskim govoricam, ki so se rolale po Ljubljani; danes je slišati, da naj bi Simona Dimic imela odlično "pokrite" medije, zato ni nič prihajalo v javnost. Morda je res nekaj na tem (Simona Dimic, denimo, ima dobre zveze z malim medijskim tajkunom Matejem Raščanom, lastnikom založniškega podjetja Delo Revije, ki izdaja Jano, Lady, Obraze in kopico drugih tabloidnih revij, kjer se Simona Dimic in Roman Horvat dokaj pogosto nasmejana pojavljata na naslovnicah), toda vsaj del premoženja podjetnika Horvata je varno skrit v labirintu raznoraznih leasing podjetij; jahta, denimo, je registrirana celo v tujini, sosednji Avstriji, zato novinarji tovrstnih lastniških povezav praktično ne moremo odkriti … lahko le ugibamo ali popisujemo govorice. Samo primer: vsi poznamo znano ljubljansko restavracijo Cubo, toda lastniki restavracije, ki nam leži pred nosom, se skrivajo za poštnimi nabiralniki neznanih podjetij na Cipru, ki nimajo niti telefonskih številk. Ker se za temi skrivnostnimi podjetji na Cipru nesporno skrivajo znani Slovenci (hja, kdo drug pa bi kupoval ljubljanske restavracije), je moč samo ugibati, kdo so ti ljudje, vsako bolj konkretno novinarsko pisanje pa se znajde pod grožnjami odškodninskih tožb močnih odvetniških pisarn. Zakaj se prikriva premoženje in lastniške povezave, če je vse legalno in okej, je pa drugo vprašanje.
Zato sta bolj otipljivi stvari v aferi Simone Dimic njen kredit v Novi ljubljanski banki in sporna obnova hiše v Murglah v ulici Pod brezami 7, ki postaja najbolj znan hišni naslov v Sloveniji. Vsakemu prebivalcu te države je namreč popolnoma jasno, da kredita v višini 350 tisoč evrov ob plači 2200 evro, ni mogoče dobiti brez resnih relacij z banko, in to celo v državni lasti. Kreditni pogoji, objavljeni na spletnih straneh NLB, dokazujejo, da to praktično sploh ni mogoče. Prav tako je vsakemu Slovencu jasno, da človek zelo dobro ve, kdo (katero podjetje) mu adaptira domačo hišo. Tukaj so sprenevedanja povsem odveč. Ko so to zgodbo odprli pri časniku Finance in četrtkovi oddaji Pogledi Slovenije (TV Slovenija), se je sprožil plaz.
Intervju Simone Dimic za Poglede Slovenije je bil zanjo piarovska katastrofa. Ne samo vsebinsko, tudi vizualno. V času največje gospodarske recesije se je šefinja kabineta predsednika vlade navadnim ljudem, ki po tekočem traku izgubljajo službe in živijo na pragu ali pod pragom revščine, razkazovala z elegantno črno obleko (predvidoma je šlo za Escado) in kopico nakita, na roki pa je imela uro znamke Rolex, model Lady datejust, ki pri znanemu ljubljanskemu prodajalcu ur in nakita Malalanu stane 7500 evrov, kot nekakšna kopija predsednice LDS in ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, ki jo je pred nekaj meseci – zaradi podobnega televizijskega nastopa – ofucal starosta slovenskega bančništva in politike Niko Kavčič. Da je Simona Dimic sploh lahko dala intervju, je "kriv" predsednik vlade in njen neposredni šef Borut Pahor. Premier jo je zaradi poročanja medijev "odvezal molčečnosti," je pa taktično vprašanje, ali ji je s tem naredil uslugo ali pa je svojo dolgoletno sodelavko in zaupnico prepustil usodi. Po intervjuju in posledicah intervjuja sodeč (javnost je enostavno zgrožena!) prej velja to drugo. Ni pa znano in logično, zakaj se je Simona Dimic raje odločila za televizijski intervju, ne pa za intervju, ki ga je ponudil časnik Finance.
Očitno je presodila, da ji bo na televiziji šlo bolje …
Po izbruhu afere (delavci Vegrada so v ponedeljek zvečer demantirali njene izjave, da hiše v Murglah ni obnavljal zloglasni Vegrad, saj so delali oni, delavci Vegrada, Simona Dimic pa je medijem včeraj popoldne razposlala pogodbo z ljubljanskim podjetjem GP Keras, podpisala sta jo javnosti povsem neznan direktor Kerasa Sabahudin Keranović in investitor Roman Horvat, ki naj bi – po najnovejših navedbah Simone Dimic - prenavljalo njeno in Horvatovo hišo) se v stranki Zares in LDS privoščljivo muzajo, češ, ta medijski stampedo, ki se je prej dogajal prvaku stranke Zares Gregorju Golobiču (afera Ultra) in Kresalovi (aferi Baričevič in NPU), se zdaj dogaja Simoni Dimic. Golobič in vodilni Zaresovci (razen menda ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs) Simono Dimic tako rekoč sovražijo, medtem ko se Katarina Kresal in Miro Senica ter Simona Dimic in Roman Horvat celo občasno zasebno družijo. No, naši viri pravijo, da ima Simona Dimic do Katarine Kresal ambivalenten odnos: Kresalovo občuduje in se je hkrati boji. Isti viri še pravijo, da bi za LDS in Zares bilo precej boljše, če se Pahor ne bi "prehitro odkrižal" Simone Dimic, kajti afera najbolj škoduje Pahorju (treščila je praktično v njega) in Socialnim demokratom. Na račun afere Simone Dimic se precej muzajo tudi v kabinetu predsednika republike Danila Türka, kjer sedi zaprisežena nasprotnica Simone Dimic, šefinja Türkovega kabineta Mojca Seliškar Toš.
Po izbruhu afere so skrajno napeti tudi medsebojni odnosi v kabinetu predsednika vlade, toda prava drama se dogaja na relacijah med Simono Dimic in poslansko skupino Socialnih demokratov ter vodstvom Pahorjeve stranke. Praktično ga ni vodilnega člana Socialnih demokratov, ki ne bi bil prepričan, da Simona Dimic zdaj "mora spakirati." Eden izmed ministrov SD mi je pred nekaj dnevi povedal, da je imel na banki, preden je postal minister, prišparanih 20 tisoč evrov, zdaj jih ima samo še 15 tisoč. Kot minister ima manjšo plačo, nekaj denarja je porabil za obleke in čevlje, zdaj pa zgroženo gleda, kako bogati Simona Dimic. Vodstvo stranke Simono Dimic sicer obtožuje, da v imenu Pahorja zaustavlja kariere in zaposlitve članic in članov SD, šefinja Pahorjevega kabineta pa je v "vojni" tudi z vplivnimi posamezniki lobiji znotraj in blizu SD, ki se ukvarjajo s posli, denimo Sebastjanom Jeretičem in Dragom Isajlovićem, pa tudi predsednikom uprave Kapitalske družbe Borutom Jamnikom. Čeprav je slišati, da poslanci in drugi vodilni člani SD besedam Simone Dimic, ko govori v imenu Pahorja, že nekaj časa ne verjamejo več, zato po drugih linijah preverjajo Pahorjevo mnenje. Očitajo ji tudi, da ni vstopila v stranko SD in da je edina šefinja kabineta predsednika vlade v Evropi, ki ni članica iste stranke kot predsednik vlade.
Je pa zanimivo, zakaj po Simoni Dimic "ne tolčejo" opozicijski politiki. Tako vsaj zgleda na prvi pogled. Naši viri trdijo, da naj bi strategi Janševe SDS ugotovili, da je bolje, če Simona Dimic ostane v Pahorjevem kabinetu, saj to "bolj škodi" Pahorjevi stranki, pa tudi vladni koaliciji, kot pa padec Simone Dimic, če bi jo Pahor zamenjal zaradi očitkov korupcije.
Borut Pahor se šefinji kabineta, ki ji po njegovih zadnjih izjavah popolnoma zaupa, ne bo tako zlahka odrekel. Tudi zato, ker je njun odnos izjemno kompleksen. Pahor bo po vsej verjetnosti - v političnem slogu Janeza Drnovška - počakal vsaj do odločitve komisije za preprečevanje korupcije, ki Simono Dimic obravnava v dveh primerih (obnova hiše, druga zadeva pa je povezana z Darsom in Traffic Designom, torej podjetjem, ki ga vodi njen stric Tomaž Kastelic). Za prvi primer je novi predsednik komisije Goran Klemenčič že napovedal, da ga bo komisija obravnavala prednostno, zaradi, po domače rečeno, razvpitosti primera in resnosti obtožb. Poznavalci ocenjujejo, da je Klemenčič na nek način javno že dal vedeti, da bo odločitev komisije za Simono Dimic "neugodna," sicer razmeroma zadržani Klemenčič primera s tako močno politično konotacijo ne bi izpostavil pred javnostjo. Za novo vodstvo komisije bi bilo namreč malce nesmiselno, da primer Simone Dimic javno obelodani, kasneje pa razglasi, da ni bilo korupcije. Po drugi strani se Goran Klemenčič zanesljivo zaveda, da je to prvi in morda celo najpomembnejši "case" v njegovi karieri predsednika protikorupcijske komisije. Če bi, denimo, Simona Dimic odletela zaradi odločitve komisije, bi se Klemenčič proslavil in po novem se ta komisija ne bi imenovala več Kosova, ampak Klemenčičeva komisija.
Da bo predsednik vlade Borut Pahor spoštoval odločitev komisije za preprečevanje korupcije, je odveč ugibati. Nenazadnje, Pahor je čistokrven politik, ki svoje kariere seveda ne bo žrtvoval zaradi šefinje kabineta. Čeprav, no, morda pa prav zato, je Simona Dimic za naš portal že zanikala govorice, da se poteguje za prestižni položaj slovenske veleposlanice v OVSE na Dunaju.

Izjava Simone Dimic
Po objavi članka je Simona Dimic medijem poslala naslednjo izjavo, ki jo objavljamo v celoti: "Moje ravnanje proučuje Komisija za preprečevanje korupcije Republike Slovenije, zato do odločitve te komisije v zvezi s tem ne bom dajala več nobenih izjav za javnost. Navedeni komisiji in morebitnim drugim organom pa bom predložila vso dokumentacijo in podala vse informacije, ko in če bodo to od mene zahtevali. Na koncu lahko povem, da sem prepričana, da nobeno moje ravnanje ni bilo nezakonito, zaradi objektivne informiranosti javnosti pa je prav, da to preverijo pristojni organi."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Simone Dimic Boruta Pahorja Romana Horvata Matejem Raščanom Katarine Kresal Niko Kavčič Sabahudin Keranović Gregorju Golobiču Irme Pavlinič Krebs miro senica Danila Türka Mojca Seliškar Toš Sebastjanom Jeretičem Dragom Isajlovičem Borutom Jamnikom Janševe Janeza Drnovška Tomaž Kastelic goran klemenčič Izjava Simone Dimic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor v Murglah Pod brezami 7: joj, Simona Dimic pa ne stanuje več tukaj