objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 16. oktober 2010 ob 14:43

Skriti dogovor Pahor-Golobič: stvari so šle predaleč, Kopač mora spakirati
Deal je menda takšen: Socialnim demokratom je uspelo ubraniti Uroša Rotnika, Golobič bo lahko imenoval novega šefa HSE, toda žrtvovati bo moral Janeza Kopača. Odmevi: huda blamaža Darje Radič
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po naših informacijah naj bi se predsednik vlade in Socialnih demokratov Borut Pahor ter lider stranke Zares in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič dogovorila, da bo moral direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač zapustiti svojo funkcijo, trdijo naši viri blizu predsednika vlade. Ta tajni "deal" naj bi Pahor in Golobič dosegla takoj po lokalnih volitvah; padec vplivnega uradnika Kopača naj bi potolažil antizaresove jastrebe v SD, vodstvo Sindikata delavcev dejavnosti energetike, ki so grozili s stavko in električnim mrkom ter zahtevali Kopačev odstop, in "rešil obraz" premiera Pahorja, saj mu mediji in opozicija razumljivo glasno očitajo, da preveč popušča Golobiču in apetitom njegove stranke Zares. Pahor in Golobič sta se menda sporazumela, češ, stvari v energetiki so šle predaleč.
Skorajšnji odhod Janeza Kopača ustreza tudi njegovi nadrejeni ministrici Darji Radič, ki naj bi spoznavala, da so jo Golobič, Kopač in generalni sekretar Zaresa Bogdan Biščak dodobra izkoristili; če ne prej, se je Radičevo to lahko posvetilo po končanem intervjuju v oddaji Odmevi na TV Slovenija (minuli četrtek), kjer se je dobesedno blamirala. Za komentar dogovora med Pahorjem in Golobičem smo želeli zaprositi tudi Radičevo, vendar se na naše klice in SMS-sporočila ni odzivala.
Da bo Kopač moral spakirati, naj bi Pahor in Radičeva dala vedeti tudi vodilnim v sindikatu enegetike, zato so nenadoma odstopili od zahteve po Kopačevem odstopu. Dogovor Pahor-Golobič o Kopačevem odhodu je očitno preprečil tudi zbiranje podpisov znotraj poslanske skupine Socialnih demokratov za interpelacijo ministrice Darje Radič, operacijo, koi jo je vodil vodja poslanske skupine SD in novopečeni župan Velenja Bojan Kontič. Janez Kopač, ki ga sicer ne kaže podcenjevati (samo primer: ko je leta 2004 LDS izgubila volitve in je padla vlada Toneta Ropa, je Kopač, tedanji minister za okolje in prostor, odšel na svojo kmetijo nad Lucijo in fanatično prekopaval njivo, dokler ga ni po dveh dnevih prežgalo sonce), je v intervjuju za aktualno številko tednika Mladina sicer dejal, da je "smešno zahtevati odstop državnega uradnika," ciniki pa odgovarjajo, da je to Kopačev poslovilni intervju. Spomnimo, Janez Kopač na lokalnih volitvah v Ljubljani tudi ni bil izvoljen za mestnega svetnika (tokrat je kandidiral na listi stranke Zares), čeprav se po ljubljanskih ulicah prevaža s kolesom in včasih tudi vespo, med vožjo pa nonšalantno telefonira z mobilnim telefonom.
Naši viri še trdijo, da so govorice in medijski zapisi, da naj bi Martin Novšak, predsednik uprave Gen Energije, postal prvi človek novega energetskega holdinga, ki naj bi nastal z morebitno združitvijo HSE in Gen Energije, čisto navadna raca oziroma kadrovski blef. Poznavalci energetske scene namreč vedo, da je inženir Novšak, bivši član vodstva nuklearke iz Krškega, prijatelj nekdanjega ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka, predvsem pa Novšaka obvladuje Robert Golob, predsednik uprave družbe Gen-I, hčerinskega podjetja Gen Energije, Istrabenza in Gorenja, kjer je Novšak član uprave, zato je praktično nemogoče, da bi Zares na čelo novega holdinga spustil Novšaka. No, naši viri sicer dopuščajo možnost, da bi se Golobič, Kopač in Biščak kaj dogovarjali mimo Goloba.
Zdaj je tudi že bolj ali manj jasno, da je Socialnim demokratom uspelo – vsaj za zdaj - ubraniti predsednika uprave Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika, ki je (bil), zaradi milijardne investicije Teš 6, pravzaprav glavna tarča Golobiča in Kopača ter nedavnega kadrovskega cunamija v Holdingu slovenskih elektrarn; Zares pa naj bi postavil novega predsednika uprave HSE. Tako naj bi se po naših informacijah vsaj sporazumela Pahor in Golobič.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Gregor Golobič Janez Kopač Darji Radič Bogdan Biščak Bojan Kontič Toneta Ropa Martin Novšak Andreja Vizjaka Robert Golob Uroša Rotnika

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

Četrtek, 19. marec 2015 ob 08:29


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Skriti dogovor Pahor-Golobič: stvari so šle predaleč, Kopač mora spakirati