objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 13. oktober 2010 ob 07:16

Jankovića se opravičujeta v slogu, ej stari, sori, Kučan pa molči
Šele dva dni po incidentu, ki je blamiral politično levico, se je oglasila neposredno poklicana Katarina Kresal, Gregor Golobič pa je svojim medijem očitno namignil, naj malo sesujejo te Jankoviće
2010 Pozareport

Odpri galerijo

"Sledil mi je in me vztrajno spraševal o zasebnih poslih, bil je ciničen. Na izzivanje nisem reagiral, ampak sem se novinarju umaknil. Čez nekaj časa … me je isti novinar ponovno poiskal in takrat sem besede izrekel, ne svojemu prijatelju, kot trdi novinar, ampak DJ-ju, ki je na srečanju skrbel za glasbo in je po naključju stal v neposredni bližini. Opravičujem se, da sem novinarja s svojo izjavo očitno prizadel in prestrašil, izrecno pa izjavljam, da z izrečeno grožnjo nisem mislil resno. Iskreno obžalujem, da sem se pustil novinarju izzvati in sem nehote reagiral na njegovo provokacijo. Po mnogih izmišljenih zgodbah na moj račun v preteklih mesecih mi je prekipelo." Tako se je novinarju časnika Finance Jaki Elikanu zaradi nedeljskega povolilnega incidenta in groženj s smrtjo opravičil Jure Janković, mlajši sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića.
Včeraj ob treh popoldne je pred Magistratom spregovoril tudi Zoran Janković. Pravi, da "dosledno obsoja vsako nasilje, tudi verbalno. Kljub temu se sprašujem, s kakšnimi nameni je novinar, ki že več mesecev aktivno sodeluje pri gradnji izmišljenega konstrukta o domnevno spornem delovanju mojih sinov in mene, v poznih večernih urah nepovabljen obiskal povolilno srečanje mojih podpornikov in somišljenikov Liste Zorana Jankovića. Sama prisotnost pred volilno pisarno očitno ni bila dovolj, saj je ob tem mojega sina, ki po nobeni definiciji ni javna oseba, vztrajno spraševal o njegovih zasebnih zadevah. Ne bom ugibal, kolikšno mero provokacije si je novinar ob tem dovolil, iz osebnih izkušenj, ki jih z novinarjem imam, pa trdim, da je njegov ton in slog, vsaj v odnosu do mene, skoraj brez izjeme provokativen, pogosto tudi nekorekten." Zoran Janković se tudi strinja(?!), da "zadevo v najkrajšem času prevzamejo in preučijo pristojne institucije." Spomnimo, novinar Financ Jaka Elikan je v ponedeljek dopoldne zaradi groženj s smrtjo zoper Jureta Jankovića vložil kazensko ovadbo.
Seveda se je na opravičila obeh Jankovićev hitro odzval Elikan. "Ne morem se strinjati z navedbami o provokacijah in o izmišljenih zgodbah. Vedno sem deloval v skladu z novinarskimi standardi in kodeksom časnika Finance. Izjave župana Zorana Jankovića in njegovega sina kažejo, da očitno ne razumeta demokracije in vloge novinarjev v demokratični družbi. Naloga novinarjev je, da gledajo oblastnikom in z njimi povezanim osebam pod prste," pravi Jaka Elikan..
Tako imenovani opravičili Jureta in Zorana Jankovića sta problematični po vsebini in timingu. Besedne zveze, ki jih je uporabil Jure Janković, morda še vsebujejo nasvete kakšnega odvetnika, nastop župana in očeta Zoran Jankovića pred mediji pa je bilo klasično mlatenje prazne slame neverjetno samovšečnega, bolje rečeno ošabnega politika, ki se noče ali ne zmore zavedati, da je storjena velika napaka, kaj šele, da bi bil napako pripravljen priznati in popraviti. Zato priporočamo ogled celotnega posnetka ah hoc tiskovne konference Zorana Jankovića (videoposnetek brez večjih težav najdemo na spletu), kjer se vidi porazen verbalni nivo argumentov ljubljanskega župana in klasični fiasko stikov z javnostmi. Gre za skrajno problematično stanje duha, psihozo in svojevrsten vrednostni sistem. Zoranu Jankoviću se takšne grožnje ne zdijo nič posebnega, nič problematičnega in spornega (hotel jih je celo zreducirati na klasično kavarniško debato v slogu ej, stari, sori), podobno, kot se mu ni zdelo nič posebnega, problematičnega in spornega, ko je skoraj maturant Jure Janković devetdeset odstotkov prometa in dobička njegovega podjetja Volos d.o.o. ustvarjal preko Mercatorja, medtem ko je Mercator vodil njegov oče Zoran Janković.
To stanje duha in ta vrednostni sistem, ki so ju na nedeljskih lokalnih volitvah bogato nagradili Ljubljančani, je za demokratično družbo dovolj nevarno samo po sebi in posledično logično pripelje do nočnih pijanskih groženj novinarjem ter skrajno bizarnih situacij: Zoran Janković pred snemalci in fotografi ljubeče poljublja vnukinje in vnuke, se objema z ministrico za notranje zadeve, njegov sin pa hkrati novinarjem grozi z likvidacijo.
Jankovićeva nedeljska volilna zmaga je pričakovano zmedla tudi politike na levici. Obraz predsednice LDS Katarina Kresal, ki je prišla čestitat Jankoviću, je izdajal tudi znake strahu (lokalne volitve so namreč spremenile razmerje moči med Jankovićem in parom Katarina Kresal – Miro Senica), pri čemer sta Kresalovo na romanje k Janakoviću simbolično spremljala generalni sekretar LDS Uroš Petohleb na berglah (žal boleha za hernijo) in dolgoletni ljubljanski vodilni politik liberalnih demokratov Slavko Slak, ki se mu na listi LDS ni uspelo prebiti v mestni svet. Velika zmaga Zorana Jankovića, čeprav ga je podpirala LDS, je povzročila hud volilni poraz LDS. Od petih svetnikov, ki so jih dobili na prejšnjih lokalnih volitvah leta 2006, imajo zdaj samo še enega. Kot kakšna minorna lokalna stranka za pitno vodo. Meščani prestolnice liberalnih demokratov zaradi njihove podpore Jankoviću zanesljivo niso nagradili.
Izjava Katarine Kresal, povezana z incidentom Jureta Jankovića in njeno zagotovilo, da so "vsi državljani enaki pred zakonom," poslana medijem včeraj pozno popoldne, je prišla šele potem, ko smo predsednico LDS in ministrico za notranje zadeve neposredno izzvali s člankom na našem portalu. Nič prej se ni oglasila.
Zakaj je k Zoranu Jankoviću takoj pritekel predsednik stranke Zares in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič, pa je stvar zapletene politične ocene. Morda je samo poskušal demantirati govorice, da sta se z Jankovićem interesno razšla? Kakorkoli, ko sta se Golobič in Janković rokovala, sta zraven takoj pristopila dva Golobičeva človeka v Jankovićevem taboru, član stranke Zares, mestni svetnik Zorana Jankovića in direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič in Samo Lozej, trenutno vršilec dolžnosti direktorja Javnega podjetja parkirišča in tržnice. Po drugi strani včerajšnje reakcije posameznih medijev, predvsem Pop TV in predsednika Društva slovenskih novinarjev Grege Repovža, sicer odgovornega urednika Mladine, dokazujejo, da je Golobič svojim medije očitno namignil, naj "malo sesujejo" te Jankoviće. Spomnimo, tri tedne pred volitvami je Repovževa Mladina Jankovića neženirano hvalila kot slovenskega Berlusconija in ga promovirala za novega predsednika vlade. Uredniki oddaje 24ur bi lahko sinočnji prispevek o aferi Janković-Elikan namreč objavili že v ponedeljek zvečer, torej nekaj ur pozneje, ko so o tem poročali spletni portali in se je že vse vedelo.
Nedeljskega incidenta (ta je po nekaterih ocenah dodobra blamiral slovensko politično levico, ker se Zoran Janković pač šteje za del levice) pa še vedno ni obsodil nihče od eminentnih imen z Liste Zorana Jankovića. Molči tudi nekdanji predsednik države in častni občan Ljubljane Milan Kučan, ki je med prvimi podprl Jankovičevo ponovno kandidaturo in sredi predvolilnega štaba Zorana Jankovića veselo kramljal z Juretom Jankovićem. Milana Kučana smo včeraj izrecno prosili za komentar, vendar ostali brez odgovora …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jaki Elikanu Jure Janković Zorana Jankovića Katarina Kresal miro senica Uroš Petohleb Slavko Slak Gregor Golobič roman jakič Samo Lozej Grege Repovža Berlusconija Milan Kučan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jankovića se opravičujeta v slogu, ej stari, sori, Kučan pa molči