objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 12. oktober 2010 ob 07:18

Nevarna psihoza: pijani Jure Janković naroča, naj se ubije novinar!
Jure Janković, mlajši sin ljubljanskega župana, v postvolilni psihozi sredi Ljubljane naročil nekemu tipu, naj ubije novinarja Financ, oče in župan Zoran Janković pa nič, češ, Jure je malo pijan
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Veliko volilno zmagoslavje ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegove Liste dobiva dramatične razsežnosti. Po eni strani je novi-stari župan Janković na zabavi po razglasitvi rezultatov skoraj vsiljivo družinsko paradiral z vnukinjo in vnukom ter jih razkazoval medijem (le da ne bo kdaj kasneje novinarjem očital, da posegamo v zasebnost njegove družine), po drugi strani pa je njegov mlajši sin Jure Janković naročil likvidacijo novinarja časnika Finance Jake Elikana. Incident se je zgodil v nedeljo okoli 23. ure zvečer, ko sta se Juretu Jankoviću pred lokalom Čupiterija na Mestnem trgu približala urednik Financ Uroš Urbas in novinar Elikan. Slednji je Jureta Jankovića začel spraševati, zakaj je podjetnik Marjan Pišljaj, lastnik družbe Les iz Rovt pri Logatcu, blokiral njegovo polovico Electe, krovnega podjetja družine Janković, kar so mediji že poročali. Jure Janković pa se je - v zelo nevarni maniri sinov pokojnega zloglasnega iraškega diktatorja Saddam Huseina - obrnil k njegovemu spremljevalcu, s prstom pokazal na novinarja Elikana in dejal, "Ubij tega človeka." Zaradi grožnje z ubojem sta Urbas in Elikan naslednji dan Jureta Jankoviča kazensko ovadila.
Vsaj tako grozljivo (kot grožnja Jureta Jankovića) je bila tudi reakcija župana in njegovega očeta Zorana Jankovića. Poglejmo županov besednjak, ki ga je v časniku Finance zapisal Uroš Urbas:
Zoran Janković: Jure je malo spil, ne provociraj ga, danes ni čas za vprašanja.
Jaka Elikan: Jure Janković mi je grozil s smrtjo, tega vendar ne more.
Zoran Janković: Ne bom rekel, kaj si kdo zasluži, ampak Jure je malo spil in ga ne provociraj. Prosim, da ga pustiš.
Jaka Elikan: Jure Janković mi je grozil s smrtjo.
Zoran Janković: Danes ni čas za vprašanja, take stvari se urejajo na sodišču.
Uroš Urbas: Čas za vprašanja bo jutri. Danes vam čestitam za zmago na volitvah.
Zoran Jankovič: Vi ste hinavec in tega ne mislite resno. Zakaj ste danes to napisali? To boste pojasnjevali na sodišču. Od vas ne sprejmem čestitk. To je zasebna zabava in vi na njej niste dobrodošli.

Ni dvoma torej, da se je ljubljanskemu županu Jankoviću zdelo dejanje njegovega sina razumljivo in sprejemljivo, ker je pač "malo spil." Toda z Juretom Jankovićem so težave in očitno je samo še vprašanje časa, kdaj se bo komu kaj zgodilo. Naši viri trdijo, da naj bi Jure Janković pretirano konzumiral alkohol in druge substance, zato ga oče in župan Janković običajno drži stran od medijev, tudi tako, da ga v paketu z njegovo ženo Vesno Dolenc Janković pošilja na daljša eksotična potovanja. Zato je marsikoga presenetilo, da se je Jure Janković že od vsega začetka pojavljal v tej predvolilni kampanji. "Zoran Janković je prepričan, da mu je zdaj vse dovoljeno," pravi eden od naših virov, sicer znan politik iz vrst Socialnih demokratov.
Zadnji "fizični incident" Jureta Jankovića se je zgodil konec januarja v restavraciji in penzionu Livada v Kranjski Gori, kjer naj bi Jure Janković po poročanju naših virov med drugim "dvakrat udaril svojo ženo Vesno, se prepotentno in vulgarno vedel, med rajanjem pa naj bi uničil tudi nekaj gostilniškega inventarja ... " Vesna Janković nam je takrat dejala, da je Jure ni pretepal, v restavraciji so bili - po njenih besedah - samo bolj glasni
Zdi se celo, da Jureta Jankovića oče in župan Zoran Janković izkorišča za igre mačke z mišjo, vsaj kar zadeva novinarje. Ko na dan pricurljajo informacije, povezane z domnevno nezakonitim poslovanjem Electe ali celo tistega deleža Electe, ki naj bi bil last Jureta Jankovića, župan Zoran Janković novinarjem skrajno cinično deli lekcije, češ, ne sprašujete mene, vprašajte Jureta Jankovića, saj je polnoleten in solastnik Electe. Toda Zoran Janković hkrati zelo dobro ve, da je Jure Janković za novinarje praktično nedosegljiv (za razliko od starejšega brata, drugega solastnika in direktorja Electe Damijana Jankovića, ki z novinarji praviloma dokaj korektno komunicira), zdaj se je s fingiranimi potrdili začel izogibati celo parlamentarnemu odboru, ki preiskuje sumljive nepremičninske posle družine Janković v Ljubljani in okolici prestolnice. Nenazadnje, če je Jure Janković polnoleten, zakaj potemtakem oče in župan Zoran Janković leta za njim in ga rešuje pred novinarji. Predvsem pa se politik Zoran Janković debelo moti, ko presoja, kdaj je in kdaj ni čas za novinarska vprašanja, povezana s posli Electe in ljubljanske politike. Čas za takšna vprašanja je vedno, še posebej takrat, ko novinarji končno le srečajo večno nedosegljivega Jureta Jankovića.
Po grobem incidentu je Zoran Janković do nadaljnjega preklical vse svoje tiskovne konference, in to celo brez pojasnila. Včeraj je hitel tudi pojasnjevati, da čez dve leti ne bo kandidiral na volitvah v državni zbor, prav tako se ne bo potegoval za funkcijo predsednika vlade. Predsednica ljubljanskih Socialnih demokratov Metka Tekavčič pa je na včerajšnji tiskovni konferenci izjavila, da upa, da so meje ljubljanske svobode precej širše, kot jih pojmuje župan Janković, ki bizarno razlaga, kako je Ljubljana z njegovo izvolitvijo dokazala, da "je svobodna." Mimogrede, zaradi izjemno nizke volilne udeležbe je Zoran Janković na letošnjih lokalnih volitvah dobil približno 20 tisoč glasov manj kot pred štirimi leti.
Žal pa zaenkrat še nismo slišali nikogar od znanih, humanistično in filozofsko navdahnjenih osebnosti na Listi Zorana Jankovića, da bi jasno in glasno obsodili napad Jureta Jankovića na novinarja Financ in reakcijo župana Zorana Jankoviča, ki sinov napad na novinarja opravičuje z alkoholom. Molčijo tisti politiki, ki so v nedeljo zvečer nazdravljali Jankoviću (med njimi predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki se sicer jokajoče oglaša ob vsakem večjem prometnem incidentu), stran gledajo tudi častni občani Ljubljane in tisti, ki so z omrežji in aktivno politiko, denimo nekdanji predsednik države Milan Kučan, preveč prispevali k Jankovićevemu triumfu, zdaj pa jih zaradi razsežnosti Jankovičeve zmage menda že malo boli glava …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Jure Janković Jake Elikana Uroš Urbas Marjan Pišljaj Saddam Huseina Vesno Dolenc Janković Damijana Jankovića metka tekavčič Katarina Kresal Milan Kučan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nevarna psihoza: pijani Jure Janković naroča, naj se ubije novinar!