objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 11. oktober 2010 ob 07:36

Zoran Janković napoveduje: zdaj sta na vrsti Pahor in Janša!
Dvoma skoraj ni več: ljubljanski župan Zoran Janković, ki je presenetljivo ponovil veliko volilno zmago v prestolnici, načrtuje prodor v nacionalno politiko in naskok na premierski stolček
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Zoran Janković in njegova Lista Zorana Jankovića v Ljubljani presenetljivo slavita veliko zmago, lokalni šerifi a'la Bojan Šrot in Franc Kangler ostajajo nepremagljivi župani, trdo jedro vladne koalicije, Socialni demokrati, Zares in LDS, pa so potegnili bolj kratko; to je kratka ad hoc analiza včerajšnjih lokalnih volitev.
Čeprav ponovna zmaga ljubljanskega župana Zorana Jankovića – realno gledano – ni bila vprašljiva, je številne presenetil zmagoviti izid njegove liste. Ta bo poslej imela 25 svetnikov in udobno večino v ljubljanskem mestnem svetu. Janković je sinoči trdil, da je po predvolilnih soočenjih napovedal tako visoko zmago, kar je sicer mogoče verjeti ali pa tudi ne. Na petkovi nogometni tekmi med reprezentancama Slovenije in Ferskimi otoki v Stožicah je bil namreč videti precej živčen, toda visoka zmaga naših nogometašev mu je šla, v slogu kruha in iger, blazno na roko.
Janković je v Ljubljani dobesedno požrl levico. LDS in Katarina Kresal sta se mu voljno predali sami. Kljub temu, da so liberalni demokrati podprli Jankovića in šli na volitve brez svojega županskega kandidata, so dobili samo en svetniški mandat za famoznega psihiatra Slavka Ziherla, podpredsednika LDS in človeka, zvestega predsednici stranke in ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal. Iz mestnega sveta je izpadel dolgoletni lider ljubljanske LDS Slavko Slak, kar najverjetneje pomeni njegov odhod iz aktivne politike. Liberalnim demokratom v Ljubljani, ki so na prejšnjih lokalnih volitvah dobili pet svetnikov, ni pomagalo niti to, da sta se za mestne svetnike potegovala tudi Kresalova in minister za pravosodje ter predsednik ljubljanskega odbora LDS Aleš Zalar. Stranka Zares je ostala pred vrati mestnega sveta, županski kandidat Zaresa Milan Hosta je dobil en dober odstotek glasov; čeprav je predsednik stranke ter minister za visoko šolstvo Gregor Golobič "zadovoljen z rezultati," je že na daleč jasno, da je Zares – kot politična stranka – na poti izumrtja. Morda bo Zares obstajal le še kot lobi. Edini član Zaresa, ki bo sedel v mestnem svetu, je namreč Roman Jakič, izvoljen na Listi Zorana Jankovića. Metka Tekavčič in njeni ljubljanski Socialni demokrati so obdržali štiri svetnike, čeprav so imeli precej večje ambicije. Hoteli so omejiti moč, vpliv in oblast Zorana Jankovića in ga z dobrim volilnim rezultatom stranke prisiliti v koalicijo. Ampak nič od tega.
Ravno obratno. Zoran Janković je včeraj zvečer dovolj jasno napovedal, da bo čez dve leti poskušal postati predsednik vlade. To je njegova prva ambicija, očitno je tudi prepričan, da ima volilni program in recept. Jankovićev program je naslednji: prvič, ljudje imajo dovolj političnega kupčkanja, on pa kakor "dela;" drugič, nehajmo se prerekati, kdo je zmagal v drugi svetovni vojni, saj se vendar ve, to so bili partizani; in tretjič, jaz sem proti Janezu Janši. Še recept: popularnost v prestolnici in močna lista posameznikov, podprta z omrežjem nekdanjega predsednika države Milana Kučana, liderja borčevske organizacije Janeza Stanovnika in gospodarskih old boysev. Eni pa se bodo morali hočeš nočeš še pridružiti. Golobič in Kresalova za Jankovića nista več pomembna igralca, ostal je le še aktualni predsednik vlade in prvak Socialnih demokratov Borut Pahor, ki pravi, da se je njegova stranka na lokalnih volitvah "kar dobro odrezala in je volitve niso odnesle, kot so nekateri napovedali." Ni nobenega dvoma, da bo Kučan med Pahorjem in Jankovićem vedno izbral slednjega, je pa vprašanje, ali se bo Kučanovemu omrežju in old boysom to dejansko splačalo. Janković je namreč (pre)velik avtokrat in karte na slovenskem poslovnem zemljevidu bi se z Jankovićem na vrhu delile znova. Kučanovo omrežje bi z Jankovićevo zmago sicer uživalo ob velikem kadrovskem obračunu z Janezom Janšo in politično desnico, o tem ni nobenega doma, toda potem bi zavladal samo slovenski Berlusconi – Janković. No, kdo lahko posluje in kako se posluje pod Jankovićem, se ve. Seveda pa ostaja temeljno vprašanje: je cela Slovenija res pripravljena voliti ljubljanskega lokalnega šerifa? Borisu Popoviču (Slovenija je naša) in Bojanu Šrotu (Slovenska ljudska stranka), ki ju je pred leti prav tako zamikala nacionalna politika, to ni uspelo. Oba sta pogorela.
V drugem največjem slovenskem mestu Maribor je županu Francu Kanglerju sicer uspelo zmagati v prvem krogu, vendar šele pozno ponoči. Do takrat je bil na trnih, bil je tudi premagljiv. Imel pa je precej sreče, da nihče od njegovih županskih protikandidatov ni premogel dovolj karizme za zmago. Arhitektu Tomažu Kanclerju je za drugi krog resda zmanjkalo le dobrih pol odstotka, toda zdi se, da to ni bilo usojeno. Kancler je "premalo politika" in nima dovolj energije, da bi lahko premagal zvitega Kanglerja. Samo primer: v predvolilni kampanji je Kangler močno udrihal po levici (tudi Kanclerja je razglasil za levičarja), uro ali dve po zaprtju volišč, ko je že kazalo, da bo moral v drugi krog proti "neodvisnemu kandidatu" Kanclerju, ki ga je podpirala SDS, pa je Kangler hladnokrvno izjavil, da ga bodo v drugem krogu podprli levi volivci.
Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je že oznanil volilno zmago svoje stranke, ki je po prvih izračunih na nacionalni ravni dobila največ glasov - 19 odstotkov. Kljub temu ima Janša eno veliko težavo, saj mu ni uspelo dobiti niti enega župana v mestnih občinah. Izbor bodoče evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič za župansko kandidatko v Ljubljani se je izkazal kot izhod v sili, potem ko so ponujeno kandidaturi odklonili Barbara Brezigar, Gregor Virant, Milan Zver in Žiga Turk; na koncu jo dobila celo manj glasov kot njena stranka SDS. Medtem ko v Mariboru svojega kandidata esdeesovci tako rekoč niso imeli.
Vse pa kaže, da se Nova Slovenija počasi vrača v parlamentarno orbito, vendar bi morali zamenjati nekarizmatično predsednico in evropsko poslanko Ljudmilo Novak z nekdanjo ministrico za visoko šolstvo Mojco Kucler Dolinar (glede na to, da evropski poslanec Lojze Peterle očitno noče biti več te predsednik stranke), ki je v Ljubljani dovolj korektno odigrala vlogo kandidatke za županjo. Predsednik SLS Radovan Žerjav pa stopica na mestu. Večino "vaških in okoliških" županov je obdržal, nekaj izgubil, vodilni vlogi SLS v Celju in Mariboru pa sta zanesljivo rezultat Bojana Šrota in Franca Kanglerja, županov, ki z Radovanom Žerjavom praktično sploh ne govorita; vsaj Kangler ne.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković bojan šrot Franc Kangler Katarina Kresal Slavka Ziherla Katarini Kresal Slavko Slak Aleš Zalar Milan Hosta Gregor Golobič roman jakič metka tekavčič Janezu Janši Milana Kučana Janeza Stanovnika Borut Pahor Berlusconi Borisu Popoviču Bojanu Šrotu Francu Kanglerju Tomažu Kanclerju Zofije Mazej Kukovič Barbara Brezigar Gregor Virant Milan Zver Žiga Turk Ljudmilo Novak Mojco Kucler Dolinar lojze peterle Radovan Žerjav

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zoran Janković napoveduje: zdaj sta na vrsti Pahor in Janša!