objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 8. oktober 2010 ob 07:43

Kadrovski cunami na HSE in Pošti napoved nove koalicije Pahor-Golobič?!
Včerajšnje kadrovske zamenjave smo precizno napovedali točno pred mesecem dni. Pahor in Golobič sta se zbližala, trdijo naši viri in napovedujejo odhod Simone Dimic v diplomacijo
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Tako imenovani "črni četrtek" nadzornikov Holdinga slovenskih elektrarn in Pošte Slovenije bo prišel v zgodovino Pahorjeve vlade kot eden prelomnih kadrovskih trenutkov. Čeprav predsednik vlade Borut Pahor kategorično trdi, da pri včerajšnjih zamenjavah ne gre za politične motive, ga lahko samo vljudno spomnimo, da smo takšen kadrovski cunami na našem portalu napovedali že 8. septembra, celo v pravilnem zaporedju (glej članek z naslovom "Zdaj je pravi čas: Golobičev stampedo na Lahovnikove direktorje"). Če smo še natančnejši: zamenjave na pošti, ki naj bi se zgodile zaradi domnevno prevelikih plač generalnega direktorja Aleša Hauca, kot pravi nova ministrica za gospodarstvo Darja Radič, smo napovedali pred štirimi tedni, ko se ministrici, kaj šele novinarki Pop TV Katji Šeruga, ki naj bi odkrila afero "Haučeve plače," ni niti sanjalo, kakšne plače naj bi imel toti Mariborčan Hauc. No, tudi Katja Šeruga je Štajerka.
Hkrati pa drži, da je pri zamenjavah moč zlahka opaziti prstne odtise predsednika stranke Zares in ministra Gregorja Golobiča, velikega zakulisnega režiserja kadrovskega masakra obeh nadzornih svetov. Tukaj ne bomo ponavljali že znanih dejstev in špekulacij, poglejmo raje nove.
Nov predsednik uprave Holdinga slovenskih elektrarn je postal Viljem Pozeb, aktualni predsednik uprave Dravskih elektrarn Maribor, hčerinske družbe HSE. Po mnenju poznavalcev zakulisja slovenske energetike je Pozeb definitivno dokazal, da je "človek za vse režime," pa tudi njegovo strateško zavezništvo z Janezom Kopačem, direktorjem direktorata za energetiko na ministrstvu za gospodarstvo, ki se, kot pravijo naši viri iz stranke Zares, z nadrejeno ministrico Radičevo zdaj razume bolje kot pred tremi tedni. Darja Radič naj bi se, kar zadeva energetiko, po naših informacijah iz energetskih krogov sicer precej lovila, saj področja ne pozna. Ko so Dravske elektrarne maja 2001 javnosti neznanemu podjetju Amma-Leasing d.o.o. nenadoma posodile 24 milijonov slovenskih tolarjev, je bila direktorica tega podjetja Miranda Komac – Kopač, žena tedanjega ministra za okolje in prostor Janeza Kopača, pod katerega resor so sodile Dravske elektrarne Maribor. Minister Kopač, ki je zaradi tega fasal interpelacijo, je v državnem zboru zatrjeval, da za posojilo ni vedel, ker se ni vtikal v posle svoje žene, naši viri pa trdijo, da naj bi Kopač za posojilo osebno prosil Pozeba, ki je bil takrat finančni direktor Dravskih elektrarn. Viljem Pozeb je tudi parafiral razvpito pogodbo s francoskim koncernom Alstom za dobavo opreme famoznega milijardnega projekta Teš6, skupaj z nekdanjim predsednikom uprave HSE Jožetom Zagožnom, torej pogodbo, ki jo je podpisal predsednik uprave Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik, zdaj prvi na vrsti za Golobičev kadrovski odstrel. Nikomur, ki pozna energetiko, pa ni jasno, kako bo Viljem Pozeb lahko opravljal dve direktorski funkciji, saj ne velja ravno za najbolj učinkovitega operativca.
Toda pri zamenjavi Uroša Rotnika, ki jo pripravljajo Golobič, Kopač in Radičeva (ministrica jo tudi že posredno napoveduje, podobno kot Haučevo na pošti), je precejšnja zagata. Rotnika namreč "ščitijo" Socialni demokrati, in to vsaj dve frakciji. Skupina okoli generalnega sekretarja Uroša Jaušovca in vplivna stara garda, katere predstavnik Vinko Može naj bi prišel celo v upravo Termolektrarne Šoštanj. Če je predsednik vlade in Socialnih demokratov Pahor soglašal z zamenjavo nadzornega sveta HSE (torkova "preventivna" zamenjava predsednika uprave HSE Boruta Meha, ki so jo izpeljali zdaj že razrešeni nadzorniki, je bolj kompleksna zgodba, saj za Meha ni lobiral nihče več, še najmanj pa Socialni demokrati, zaradi njegove sumljive direktorske vloge v Muri; po drugi strani je slišati, da naj bi njegovo zamenjavo zrežirali tisti, ki so ga tudi postavili – prejšnji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in famozni šaleški energetski lobi, menda zato, da bi Mehu in nadzornikom rešili kožo, Mehu službo na HSE, kjer je že postal svetovalec, hkrati pa delali še malo zmede), mu vodstvo stranke, kot je slišati, ne bo kar tako pustilo, da pristane na Golobičevo zahtevo po zamenjavi Rotnika.
Precej več manevrskega prostora vizavi stranke bi Pahor pridobil z zamenjavo šefinje kabineta Simone Dimic, pravijo naši viri. Stranka, predvsem poslanska skupina SD, Simoni Dimic očita sporne posle njenega spremljevalca, podjetnika Romana Horvata, solastnika mini turistične agencije Escape, pretirano vmešavanje v kadrovske odločitve mimo Pahorja in stranke – ki naj bi jo Simona Dimic celo onemogočala - ter lobiranje za interese svojih znancev in prijateljev. Simono Dimic tako v dveh primerih že preiskuje komisija za preprečevanje korupcije. Če bi Pahor zamenjal šefinjo kabineta, denimo z državno sekretarko v njegovem kabinetu Natašo Kovač, pravijo nekateri poslanci SD, bi stranko (bolj) pridobil na svojo stran, hkrati pa naj bi se Pahor začel zavedati, da skoraj šokantne informacije o nakupih stanovanj, vil in jaht, kar počneta Simona Dimic in Roman Horvat, ogroža njegov imidž predsednika vlade.
Pri zamenjavi nadzornega sveta pošte, ki naj bi ji kmalu sledila zamenjava generalnega direktorja Hauca, je spet videti in čutiti Zares. Vsaj v enem primeru: nov predsednik nadzornega sveta postaja Miloš Šenčur, generalni sekretar ministrstva za gospodarstvo, ki se je na zadnjih parlamentarnih volitvah na listi stranke Zares v Kočevju potegoval za poslanca državnega zbora. Kronski materialni dokaz neposredne vpletenosti Golobiča in njegove stranke pri zamenjavi nadzornikov pošte pa je afera Podgorelec. Vodstvo pošte s Haucem na čelu je namreč zoper nekdanjega predsednika uprave Pošte Slovenije Alfonza Podgorelca in njegovega namestnika Jožeta Fošta vložilo odškodninsko tožbo v višini 2,3 milijona evrov zaradi spornih poslovnih odločitev. Podgorelec, ki ga na sodišču brani odvetnik in predsednik odvetniške zbornice Miha Kozinc, znan tudi kot zaupnik Gregorja Golobiča, pa je član nadzornega odbora stranke Zares. Podgorelca je na pošto pripeljal Golobič, ko je bil še generalni sekretar LDS, Podgorelec pa eden vodilnih mariborskih liberalnih demokratov. Pošta Slovenije je leta in leta, dokler jo je vodil Podgorelec, poslovala tudi z Golobičevo Ultro, Hauc pa seveda pogodbe z Ultro ni hotel podaljšati.
Zanimivo je tudi, da nihče od novih članic in članov nadzornega sveta ni iz Maribora, kjer je sedež Pošte Slovenije, kar se utegne že na nedeljskih lokalnih volitvah poznati predvsem mariborskim Socialnim demokratom. Toda Pahor je v sredo zvečer, na posebnem pogovoru z ministrico Darjo Radič, privolil tudi v zamenjavo nadzornikov HSE, čeprav je znotraj stranke SD obveljalo prepričanje, da bo zaradi predvolilne kampanje Bojana Kontiča, vodje poslanske skupine SD, ki se poteguje za župana Velenja, zamenjava vodstva HSE prestavljena na prvo sejo vlade po nedeljskih lokalnih volitvah.
Torej ni več nobenega dvoma, da se je predsednik vlade in Socialnih demokratov Pahor pri zamenjavi nadzornikov HSE in Pošte Slovenije "približal" Gregorju Golobiču. Slednji, kot je videti, na lokalnih volitvah sploh ne kandidira; še več, očitno izkorišča prazen prostor in kadruje. Potem ko je uvidel, da Zares na teh volitvah nima kaj iskati (ankete javnega mnenja kažejo, da Zares povsod izgublja bitko z neposredno konkurenčno stranko LDS), je Golobič začel stiskati kadrovski obroč okoli državnih podjetij, ne glede na nedeljski volilni rezultat. Lahko bi celo rekli, da Golobiču ustreza poraz Socialnih demokratov ter posledična slabitev Pahorja. In obratno, vodstvo SD, ki vodi predvolilno kampanjo, ima pred samo samo en cilj: rezultatsko zadržati vodilno vlogo med strankami levice oziroma vladne koalicije. Toda hkrati so nekateri vplivni Socialnih demokrati prepričani, da nastaja nova koalicija med Pahorjem in Golobičem, kjer Golobič postaja "glavni Pahorjev svetovalec." Gre za navezo, pa naj se sliši še tako fantastično, proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću (zdaj je namreč že jasno, da sta se Golobič in Janković interesno razšla, razen če totalno ne blefirata), Katarini Kresal in Miru Senici (LDS) ter nekdanjemu predsedniku države Milanu Kučanu, ki menda še kar naprej "rešuje levico." Eden od ciljev, bolje rečeno pogojev nastajajoče naveze Pahor-Golobič, naj bi bil tudi odhod Simone Dimic (ki naj bi bila interesno preblizu eldeesovskemu paru Kresal-Senica, trdijo naši viri iz stranke Zares) in generalnega sekretarja SD Uroša Jaušovca, ki naj bi po lokalnih volitvah postal poklicni podžupan Radovljice, nato odstopil kot generalni sekretar stranke, na parlamentarnih volitvah leta 2012 pa naj bi se potegoval za poslanca v državnem zboru. Simona Dimic se po naših informacijah zanima za prestižno mesto slovenske veleposlanice v Ovse (Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi) na Dunaju, zato naj bi pred nekaj meseci ustavila predlog imenovanja Ane Kovač, hčerke nekdanjega šefa Dela Boža Kovača in sestre direktorja založništva na Mladinski knjigi Mihe Kovača, ki jo je za slovensko veleposlanico v Ovse predlagal minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar.

Popravek
V tekstu objavljenem v vašem spletnem mediju dne 8. 10. 2010 med drugim pišete tudi o vodji kabineta predsednika vlade mag. Simone Dimic. Med drugim navajate, da naj bi poslanska skupina Socialnih demokratov očitala sporne posle spremljevalcu mag. Simone Dimic, v zvezi s čemer želimo poudariti, da so za presojanje o tej zadevi odgovorne in pristojne druge ustanove. Mag. Simona Dimic pričakuje, da bo avtor članka pojasnil, za katere ljudi, ki naj bi po njeni zaslugi prišli do položajev, gre.
Ker gre za navedbe, ki temeljijo na navedbah in ugibanjih, ki niso podkrepljene z dejstvi, jih niti ni vredno komentirati. Bi pa od avtorja članka pričakovali, da jih utemelji in natančno navede, v katerih konkretnih primerih je na primer mag. Simona Dimic "lobirala za interese svojih znancev in prijateljev," hkrati pa je v celoti neresnična tudi navedba, da namerava mag. Simona Dimic v diplomacijo. Mag. Simona Dimic tudi ni posegla v postopek imenovanja ge. Ane Kovač za mesto veleposlanice v OVSE na Dunaju, zato vse te navedbe ostro zanikamo.
MA Špela Vovk
Služba za odnose z javnostmi v Kabinetu predsednika Vlade RS

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Pahorjeve Aleša Hauca Darja Radič Katji Šeruga Gregorja Golobiča Viljem Pozeb Janezom Kopačem Miranda Komac – Kopač Jožetom Zagožnom Uroš Rotnik Uroša Jaušovca Vinko Može Boruta Meha matej lahovnik Simone Dimic Romana Horvata Natašo Kovač Miloš Senčur Alfonza Podgorelca Jožeta Fošta Miha Kozinc Bojana Kontiča Zoranu Jankoviću Katarini Kresal Miru Senici Milanu Kučanu Ane Kovač Boža Kovača Mihe Kovača Samuel Žbogar popravek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kadrovski cunami na HSE in Pošti napoved nove koalicije Pahor-Golobič?!