objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 5. oktober 2010 ob 17:41

Zmeda: Kangler kar naprej hvali Janeza Janšo, da bi vzel glasove Kanclerju
Komaj rešili sredino soočenje mariborskih županskih kandidatov na drugem programu TV Slovenija: urednica Polona Pivec stopila do Kanglerja in ga prosila, naj vendarle pride v studio
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Zadnji dnevi predvolilne kampanje v štajerski prestolnici dobivajo vedno bolj osebno noto. Po hudih rivalskih sporih zaradi televizijskih soočenj, o katerih smo že poročali, je malo manjkalo, da bi jutrišnjo soočenje županskih kandidatov na drugem programu TV Slovenija padlo v vodo. Soočenje bo v regionalnem centru RTV Maribor vodil novinar in bivši urednik Zoran Medved, toda župan Franc Kangler je po naših informacijah zavrnil prihod, ker Zorana Medveda ne mara. No, po svoje to lahko tudi razumemo, saj Medved velja za izjemno dolgočasnega televizijskega moderatorja. Zato naj bi Kangler ob istem času raje prišel na soočenje v studiu lokalne televizije RTS, ki ga bo spet vodil mariborski založnik in odgovorni urednik revije Kapital Srečko Pirtovšek. Oba televizijska soočenja, na TVS in RTS, naj bi šla v program ob isti uri, live 20.00. Če bi Kangler šel na RTS, bi tja odrinil tudi županski kandidat Stojan Auer, ki se želi soočati samo s Kanglerjem, medtem ko se župan Kangler protikandidata Auerja izogiba. Prav tako naj bi na RTS šel tudi županski kandidat stranke DeSUS Janez Ujčič, normalno, je namreč solastnik RTS. Vodstvo mariborskega regionalnega centra RTV in vodstvo RTS (beri: Janez Ujčič) pa se niso mogli dogovoriti, da bi eno soočenje posneli prej. Nerodno situacijo je rešila odgovorna urednica RTV Maribor Polona Pivec, ki je osebno stopila do Kanglerja in ga nekako pregovorila, da jutri zvečer pride v njihov studio kljub moderatorju Zoranu Medvedu. RTS pa bo soočenje posnel popoldne in ga pozneje samo predvajal.
Medtem pa vsi analizirajo, kaj za županskega kandidata Tomaža Kanclerja (neodvisni kandidat s podporo Janševe SDS) pomeni podpora predsednika Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Jelinčič je Kanclerja podprl zato, "ker sta prijatelja," poleg tega, pravi Jelinčič, "je Kancler arhitekt, Kangler policaj, za Maribor pa je boljše, da ga vodi arhitekt, namesto policaja. Meni ni vseeno, jaz sem rojen v Mariboru, pod Meljskim hribom," zatrjuje poslanec Jelinčič, ki je na zadnjih predsedniških volitvah v Mariboru po številu glasov premagal celo Danila Türka. Nekateri drugi so prepričani, da je Jelinčič naredil slabo uslugo Kanclerju, ker ga je podprl ravno takrat, ko je Jelinčičev poslanec Srečko Prijatelj na sodišču v Kopru fasal pet let in dva meseca zaporne kazni.
Je pa Zmago Jelinčič Plemeniti zavrnil podporo županskemu kandidatu stranke Zares Gregorju Jagerju, čeprav je za podporo lobirala Jagerjeva svetovalka in mariborska televizijska producentka Dragica Petrovič. Jelinčiču je pošiljala SMS-sporočila in Jager je celo prišel na kavo v lokal Admiral v Slovenski ulici, kjer je predvolilni štab Tomaža Kanclerja, ko je bil tam Jelinčič. Po drugi strani je logično, da Jelinčič ne bi mogel podpreti kandidata Golobičevega Zaresa, čeprav gre za Jagerja in Dragico Petrovič.
Za glasove SDS, predvsem tiste volivce, ki Kanclerja ne prepoznajo kot kandidata njihove stranke, se zdaj obupno bori tudi župan Franc Kangler, zato Tomažu Kanclerju javno očita, da je v bistvu kandidat politične levice, sam pa kar naprej ful hvali prvaka SDS Janeza Janšo. To je prava zmeda, kajti pred štirimi leti je Kangler v drugem krogu mariborskih županskih volitev premagal županskega kandidata SDS Gregorja Pivca (brata urednice RTV Maribor Polone Pivec), in to na lokalnih parolah antijanševske politike. Če Kanglerju ne bo uspelo zmagati v prvem krogu, je zanj še najbolje, da se v drugi krog poleg njega prebije Stojan Auer. Ker nekdanji televizijski zvezdnik Auer težko računa na podporo večjih političnih strank, bi ga Kangler v tem primeru še najlažje porazil. Največji problem za Kanglerja v drugem krogu bi bil verjetno Kancler, ki že ima podporo SDS, zanesljivo pa bi ga podprli tudi njegovi prijatelji Tomaž Orešič (LDS), Gregor Jager, Janez Ujčič in Socialni demokrati, ki se jim obeta celo zmaga na volitvah v mestni svet. Podobna situacija bi lahko nastopila, če bi se v drugem krogu pomerila Kangler in Orešič (po anketah javnega mnenja se namreč Kancler in Orešič pojavljata na drugem in tretjem mestu, čeprav daleč nazaj za Kanglerjem). Toda Orešič v tem primeru ne bi mogel računati na glasove SDS, čeprav bi Orešiča javno podprl Tomaž Kancler. Zdaj je tudi že bolj ali manj jasno, da bo Kangler v mestnem svetu ostal brez glasov liste Ekipa za Maribor, ki jo vodi sedanji podžupan in bivši član LDS Andrej Verlič. Mimogrede, generalni sekretar LDS Uroš Petohleb nam je dejal, da so iz mariborske LDS - ob dramatičnem imenovanju Orešiča za županskega kandidata in zamenjavi Verliča na mestu predsednika lokalnega odbora liberalnih demokratov z Marjano Kreitner - izstopili samo trije člani stranke; poleg Verliča še nekdanji direktor alpskih smučarskih reprezentanc Tone Vogrinec in bivši poslanec LDS Milan Petek, drugi pa ne.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zoran Medved Franc Kangler Srečko Pirtovšek Stojan Auer Janez Ujčič Polona Pivec Tomaža Kanclerja Janševe Zmaga Jelinčiča Plemenitega Danila Türka Srečko Prijatelj Gregorju Jagerju Dragica Petrovič Golobičevega Gregorja Pivca Polone Pivec Tomaž Orešič Andrej Verlič Uroš Petohleb Marjano Kreitner Tone Vogrinec Milan Petek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zmeda: Kangler kar naprej hvali Janeza Janšo, da bi vzel glasove Kanclerju