objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 4. oktober 2010 ob 07:08

Stojan Auer z računom v avstrijski banki, svetniki pa služijo z Golobičem
Lider mariborske Liste za pravičnost in razvoj ter kandidat za župana štajerske prestolnice za fasado političnih govorov o lokalpatriotizmu in brezposelnosti vodi labirint zasebnih podjetij
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Kandidat za mariborskega župana in nekdanji televizijski zvezdnik Stojan Auer ter svetniki njegove Liste za pravičnost in razvoj se Mariborčanom najraje predstavljajo kot veliki lokalpatrioti in hudi borci za bolj pošteni Maribor, toda za njihovo pravičniško retoriko se skriva poslovni labirint zasebnih podjetij. Ta podjetja se po eni strani kopajo v finančnih izgubah, po drugi strani pa soliden denar služijo z družbama Ultra in Margenta Storitve, ki jih solastniško in strateško obvladuje predsednik stranke Zares in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič.
Stojan Auer, ki je sinoči pred televizijskimi kamerami melodramatično pospremil svojo hčerko, pevko in radijsko moderatorko Sandro Auer v resničnostni šov Big Brother slavnih na Pop TV, je trenutno direktor, lastnik in solastnik treh podjetij (Radio Net, Tri-Ceps d.o.o. in Zavod za izobraževanje in zastopanje malih delničarjev) ter zakoniti zastopnik svoje politične stranke Lista za pravičnost in razvoj. Vsa ta podjetja z LPR vred so registrirana na Loški ulici 13 v Mariboru, kjer je imel Auer pred leti prijavljen tudi svoj znameniti in zdaj že iz poslovnega registra izpisani status samostojnega podjetnika Mediamo. Spomnimo, Auer je prek Mediama produciral in tržil svoje oddaje na TV Slovenija in Pop TV. Po javno dostopnih podatkih Auer največ služi s podjetjem Tri-ceps razvedrilne dejavnosti, storitve, gostinstvo, nepremičnine d.o.o. (glavna dejavnost naj bi bila strežba pijač), ki je lani imelo dobrih 197 tisoč evrov prihodkov, in Radiom Net, ki je prejšnje leto prinesel 207 tisoč evrov. Toda obe firmi beležita izgubo, in to že nekaj let zapored. Radio Net je lani pridelal 50 tisoč evrov izgube, leta 2008 pa 30 tisoč evrov izgube, Tri-ceps d.o.o. pa je izgubo doslej zabeležil vsako leto poslovanja, od leta 2005 naprej. Čeprav se Auer kot politik glasno zavzema za zmanjševanje brezposelnosti, imajo njegova podjetja vsako leto manj zaposlenih, tudi na Radiu Net, kjer so trenutno zaposleni štirje, na Tri-cepsu pa trije. Kar zadeva Listo za pravičnost in razvoj, pa je skrajno nenavadno, da je Stojan Auer transakcijski račun za mariborsko politično stranko nič kaj lokalpatriotsko odprl v avstrijski banki Kaertner Sparkasse, ne pa, denimo, v mariborski banki Novi KBM?!
Stojan Auer formalno ni več direktor in lastnik mariborske lokalne televizije Net TV, sicer registrirane v Ljubljani na Dunajski cesti 270, vendar je na tej televiziji nesporno zadržal svoj vpliv, trdijo naši viri. Lastnika Net TV sta ljubljanska finančna družba Sivent d.d. in Jakob Stramšak, ki se skupaj z direktorjem Radia Net, Samom Kranjcem, praviloma pojavlja v poslovnih zgodbah in kombinacijah, kjer je zraven Stojan Auer. Tako sta Krajnc in Stramšak marca lani na Auerjevem naslovu Loška ulica 13 v Mariboru ustanovila še eno televizijsko podjetje - Digitalna TV d.o.o. Sicer pa tudi Net TV posluje precej slabo. Leta 2009 je televizija imela samo 187 tisoč evrov prihodkov in pridelala skoraj 247 tisoč evrov izgube.
Zanimivo, celo intrigantno je tudi poslovanje (mariborskih) mestnih svetnikov Liste za pravičnost in razvoj, Primoža Juharta, Lidije Divjak Mirnik, Maje Krajnc Ružič in predvsem Simona Žuniča, ki so solastniki družbe Skupina Tojeto d.o.o., registrirane v Brežicah. Podjetje se ukvarja s podjetniškim in poslovnim svetovanjem ter je lansko leto podvojilo prihodke v primerjavi s poslovnim letom 2008. Imeli so več kot 162 tisoč evrov prihodkov in dobrih 12 tisoč evrov čistega dobička. Simon Žunič se pojavlja tudi v ljubljanskem podjetju Sfera IT Storitve d.o.o., ki se ukvarja z informacijsko tehnologijo in računalniškimi storitvami. Podjetje se je lani poslovno razcvetelo in zabeležilo več kot 692 tisoč evrov prihodkov ter dobrih tri tisoč evrov dobička. Ker nam je uspelo pridobiti nekaj zaupnih podatkov o bančnih transakcijah (glej faksimile v galeriji fotografij), lahko vidimo, da prek finančnih transakcij (plačevanje računov, posojila, kilometrine ... ) denar prenakazujejo iz levega v desni žep, vmes pa ustvarjajo upniško-dolžniška razmerja na papirju. Sfera IT dobro sodeluje tudi z razvpitimi družbama Ultra in Margenta Storitve (gre za cele serije nakazil) ter Univerzo Maribor, kjer ima Stojan Auer prav tako zelo močan vpliv, tudi na rektorja Ivana Rozmana. Nenazadnje, Auerjeva mestna svetnica Lidija Divjak Mirnik je celo direktorica mariborskih študentskih domov. Bančne transakcije še dokazujejo, da je podjetje Sfeta IT od ŠOU Ljubljana dobila plačane fakture v istem časovnem obdobju, ko je ŠOU Ljubljana z Margenta Storitvami sklenila zloglasni posel plačevanja študentske prehrane prek mobilnih telefonov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Stojan Auer Gregor Golobič Sandro Auer Jakob Stramšak Samom Kranjcem Primoža Juharta Lidije Divjak Mirnik Maje Krajnc Ružič Simona Žuniča Ivana Rozmana

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Stojan Auer z računom v avstrijski banki, svetniki pa služijo z Golobičem