objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 4. oktober 2010 ob 08:08

Kvazi brezposelni politični kameleon še vedno v igri za kranjskega župana?!
Prejšnjemu županu Kranja in županskemu kandidatu Mohorju Bogataju anonimni pisci očitajo pobiranje provizij od gradbenih poslov, razvpiti gorenjski lokalni politik pa raje molči
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Med zanimivejše boje za županska mesta v slovenskih mestnih občinah sodijo tudi tisti v Kranju, ki je ena od treh mestnih občin, kjer se aktualni župan Damjan Perne ne poteguje za novi mandat. Perne zapušča politiko, ker se je zaposlil kot direktor begunjske psihiatrične bolnišnice (na to delovno mesto ga je imenovala Pahorjeva vlada), pred tem je bil najbolj znan kot komedijant in gledališki igralec. Njegovega naslednika je možno iskati med šestimi kandidati, od katerih trije, Bojan Homan, podpirata ga SDS in SLS, Matevž Kleč iz Nove Slovenije ter Pavle Okorn iz Zveze za prihodnost, praktično nimajo nobenih možnosti za zmago. Zato pa se obeta hud boj med temnolaso bankirko iz Probanke Hermino Krt (gre za tako imenovano neodvisno kandidatko s podporo stranke DeSUS, za njo pa stojijo bančni lobi in nekateri gorenjski tajkuni, povezanih s propadajočim Merkurjem), nekdanjim vrhunskim plavalcem Darjanom Petričem (podpirata ga SD in LDS, čeprav so se liberalni demokrati sprva pogovarjali s Hermino Krt) in nekdanjim županom Mohorjem Bogatajem, ki je Kranj vodil dva mandata, od leta 1998 do 2006.
Na slednjega leti cela vrsta očitkov, med drugim tudi o njegovi strankarski pripadnosti, bivališču in dediščina njegovih napak v dosedanjem županovanju, česar Bogataj niti ne skriva. Leta 1998 je namreč občino Kranj prvič vodil kot prebivalec vasi Žirovnica v občini Jesenice (35 km iz Kranja) in s podporo LDS, ki ga je podpirala tudi ob kandidaturi leta 2002. Toda sredi drugega mandata, ki so ga zaznamovali zaprtje kranjskega drsališča in sejmišča, omogočanje pozidav redkih zelenih površin na Planini, sporna prodaja lokalov, problemi z odpadki na Tenetišah in "nesodelovanje z ministri," je presenetljivo prestopil iz LDS k Jelinčičevi SNS. Ob koncu županskega mandata je znova zamenjal stranko, po že tako nezdružljivi kombinaciji LDS in SNS je prestopil med Socialne demokrate in sklenil pakt z razvpitim Brankom Grimsom iz SDS. Takšno nenaravno kombinacijo in kameleonstvo so mu Kranjčani očitno močno zamerili in za župana raje izbrali komedijanta Perneta; ta je zmagal tudi s pomočjo uspešne kampanje piarovske agencije Protokol v lasti Petra Butolna, ki ima med drugim veliko zaslug tudi za izboljšanje zdajšnje medijske podobe hokejskega kluba Olimpija. Pernetu naj bi svetovala tudi razvpita piarovka Hokejske zveze Slovenije Špela Predan.
Poraz na volitvah in napake v županovanju so za Bogataja imele hude posledice, saj je bil skoraj štiri leta brezposeln. V anonimki, ki smo jo prejeli v uredništvo (na Bogatajevo pojasnilo očitkov še čakamo), pisci namigujejo, da je Bogataj služil s provizijami ob spremembah nezazidljivih zemljišč v zazidljiva, zato rednih "uradnih prihodkov" sploh ni potreboval. Šele pred kratkim ga je v službo vzel podjetnik Milan Podgoršek, ki mu pisci anonimke očitajo utajo davkov. Županski kandidat Bogataj, ki ima zdaj svoje lastno stanovanje v Kranju, po navedbah anonimnih piscev računa tudi na  podporo sumljivo sprivatiziranega podjetja za plinovod Domplan in njegovega direktorja Janeza Freliha, pa tudi Jožeta Lombarja, lastnika družbe LF3M d.o.o., ki služi s pomočjo parkomatov. Ti so bili seveda postavljeni v času Bogatajevega županovanja. Lombar je predsednik krajevne skupnosti Trstenik in ustanovitelj Stranke za napredek krajevnih skupnosti (SZNKS), ki je po LDS, SNS, SD in SDS zdaj že peta stranka, ki podpira Bogataja v njegovem novem poskusu županskega obvladovanja največjega gorenjskega mesta. V drugem največjem gorenjskem mestu Jesenicah pa se je na listi kandidatov LDS za občinske svetnike znašel tudi Matjaž Kerec, znan kot nekdanji policijski specialec, pred leti obsojen zaradi zloglasnega celovškega ropa, ki je odnesel tudi tedanjega ministra za notranje zadeve Ivana Bizjaka.
Po objavi članka nam je Špela Predan pojasnila, da agencija Protokol med predvolilno kampanjo Damjana Perneta "ni delala niti sekunde. Peter Butoln je resda bil na enem sestanku, ko pa je slišal, da ne bo nič zaslužil, ga ni bilo več blizu. Smo pa tudi mi slišali, da je po naši zmagi govoril naokoli, da je sodeloval zraven," pravi Špela Predan.

Pojasnilo
Spoštovani! Prvega oktobra mi je gospod Mitja Lomovšek iz Požar reporta posredoval anonimno pisanje, s katerim je domnevno neznani avtor razgalil grdobije, ki naj bi jih počel pred, med in po mojem osemletnem županovanju v MO Kranj.
Dva vzroka sta, zakaj na anonimko nisem odgovoril: ker me podtikanja skrivačev ne zanimajo in pa neznatnost medija ki je odgovor zahteval. Ko pa se je tri dni kasneje pojavil komentar, ki posredno anonimki pritrjuje, pa je odgovor že smiseln.
Kvazi brezposelni politični kameleon še vedno v igri za kranjskega župana, z vprašajem na koncu stavka, je naslov, ki delno drži. Res je, da nisem brezposeln in res je, da sem v igri za kranjskega župana. Tisto o političnem kameleonstvu pa ne drži. Do sedaj sem bil član samo ene slovenske stranke, Liberalne demokracije Slovenije. In to samo toliko časa, dokler mi niso začele presedati zahteve stranke, s katere domnevno podporo sem postal župan, kako županovati, koga imenovati na ključna mesta, kako vrniti uslugo stranki. In ker to ni šlo, sem si podporo stranke LDS zapravil.
Zanimivo je tituliranje s političnim kameleonstvom. Kot rečeno, član nobene od imenovanih strank nisem bil, štejem pa si v čast, da so me skoraj vse parlamentarne stranke vabile v svoje vrste in me ves županski mandat podpirale. Zdaj ena, zdaj druga, vse po vrsti! In vse po vrsti bile razočarane, ker se nisem pravilno odzval na njihove zahteve po popolnem vplivu njihove politike v občini. Pa so začeli z očitki o domnevno koruptivnem vodenju, o malverzacijah, o škodah, ki sem jih menda povzročal.
Zanimivo, kljub hudim očitkom o nepravilnostih, ni bilo niti ene same ovadbe, niti ene same reakcije tistih, ki so nekakšna, skoraj kazniva dejanja opažali. Pa bi prijave morale biti! Kazniv je namreč tudi molk o dokazljivih nečednostih. Saj vemo, tisti, ki krade in tisti, ki vrečo drži!
Čas je za spremembe, pravi anonimka. Samo Mohor Bogataj ne sme biti subjekt spremembe. Morda je res čas, da se nam predstavi v polnem sijaju ekipa, ki je pripeljala državo v stanje, kot ga imamo: stanje največje brezposelnosti, najnižje rasti družbenega proizvoda, največjega primanjkljaja v državni blagajni, največjega socialnega nemira v zadnjih 65. letih, v stanje brezupa za večino Slovencev. Razen za tiste, ki so za vse to odgovorni ali za opcijo, ki se trudi združiti vpliv, kapital in denar na svojem računu.
In vsem tem velikim in nadvse pomembnim političnim strankam je sedaj napoti neka neznatna SZNKS, ki želi župana, ki se je že nekoč prizadeval, dati krajevnim skupnostim mesto, ki jim pripada. S podlim podtikanjem, poskusom diskreditacije, z obtoževanjem iz mišjih lukenj. Brez imen, brez dokazov. Z ena samo željo; znebiti se konkurence, ki ji pred volitvami najbolje kaže.
Kakšna podlost!
S spoštovanjem, Mohor Bogataj

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Damjan Perne Pahorjeva Bojan Homan Matevž Kleč Pavle Okorn Hermino Krt Darjanom Petričem Mohorjem Bogatajem Brankom Grimsom Petra Butolna Špela Predan Milan Podgoršek aneza Freliha ožeta Lombarja Matjaž Kerec Ivana Bizjaka Pojasnilo Mohor Bogataj

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

Kvazi brezposelni politični kameleon še vedno v igri za kranjskega župana?!