objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 13. september 2010 ob 07:02

Bančno licenco za Narata menda blokira sprega Gasparija in viceguvernerke
Kdo je v ozadju? Pred petimi meseci imenovani predsednik uprave Abanke Vipa Matej Narat, bivši član uprave Nove ljubljanske banke, še vedno brez licence Banke Slovenije
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Konec maja je bil za predsednika uprave Abanke Vipa, tretje največje banke v državi, ki obvladuje 10 odstotkov slovenskega bančnega trga, imenovan Matej Narat, nekdanji član uprave Nove ljubljanske banke. Narat je prvi človek Abanke postal po relativno hitrem postopku, kmalu po tragični smrti predsednika uprave Abanke Aleša Žajdele, ki ga je med rekreativnim kolesarjenjem povozil tovornjak, vendar Narat banke ne more prevzeti, saj mu Banka Slovenije še vedno ni ‘podelila‘ ustrezne licence.
Svet Banke Slovenije, kjer sedijo guverner Banke Slovenije Marko Kranjec in viceguvernerji Darko Bohnec, Janez Fabjan, Andrej Rant ter Stanislava Zadravec Caprirolo, je Narata zaslišal že julija, menda uspešno, potem pa so Naratu poslali nekaj dodatnih vprašanj, na katere je Narat odgovoril v postavljenem roku. Ni točno znano, za kakšna vprašanja je šlo, vsekakor pa naj bi bila povezana z Naratovo vlogo v upravi NLB, kjer je sedel od leta 2002 do letos. Spomnimo, v svojem prvem mandatu pod Markom Voljčem in Marjanom Kramarjem je bil Narat pristojen za poslovanje z velikimi podjetji, ergo – tajkunskimi krediti.
Slišati je, da naj bi bili trije v Svetu banke Slovenije proti podelitvi licence, predvsem pa Stanislava Zadravec Caprirolo, nekdanja predsednica nadzornega sveta NLB, ki je odstopila po zadnjih zapletih z imenovanjem nove uprave z Božom Jašovičem na čelu. Mimogrede, za Jašoviča pravijo, da vsak dan "nosi fascikle" v pisarno predsednika nadzornega sveta NLB Marka Simonetija, ki dejansko vodi NLB. Stanislava Zadravec Caprirolo je morala zaradi NLB in spora z ministrom za finance Francijem Križaničem zapustiti tudi finančno ministrstvo, kjer je vodila direktorat za zakladništvo, Narata pa naj bi blokirala v dogovoru z ministrom za evropske zadeve in razvoj Mitjo Gasparijem, trdijo naši viri. No, naši viri pri Gaspariju pa pravijo, da to ne drži, saj licence Naratu "noče podpisati" guverner Kranjec, ker "se boji, da bodo prišle ven umazanije," povezane z Naratovim delom v upravi NLB, šlo pa naj bi tudi za obračun med "levimi" in "desnimi" bankirji. Marko Kranjec velja namreč za bankirja desne politične provinience. Čisto možno je, da Matej Narat na koncu sploh ostane brez licence, saj je diskrecijska pravica podelitve licence povsem v rokah Banke Slovenije, na odločitev, ki jo mora Banka Slovenije sicer obrazložiti, ni mogoča pritožba, je pa mogoče vložiti tožbo na vrhovno sodišče. Pri tem ne gre zanemariti, da Narata podpira Zares (vsaj predsednik stranke Gregor Golobič, Narat je bil tudi Zaresov favorit za stolček novega predsednika uprave NLB) in del Pahorjevih Socialnih demokratov, ki stoji za finančnim ministrom Križaničem. "Narat mora dobiti licenco," pravijo naši viri v SD, sicer se utegne "zadeva preseliti celo v državni zbor, Stanislava Zadravec Caprirolo pa ostati brez guvernerske funkcije." Abanko tako še vedno vodi član uprave Radovan Jereb, Narat pa hodi v službo v stavbo NLB, kjer je od 1. decembra lani zaposlen kot direktor področja finančnih trgov in zakladništva NLB Skupine
Podelitev licence Mateju Naratu naj bi bila povezana tudi z ambicijami predsednika uprave Kapitalske družbe Boruta Jamnika, ki si menda še vedno prizadeva postati "najvplivnejši član uprave" Abanke Vipa. Prav Narat, ki mu je obljubljeno mandatarstvo, naj bi Jamnika pripeljal v upravo. Je pa Jamnik menda osebno poskrbel, da predsednica ljubljanskih Socialnih demokratov, kandidatka za županjo Ljubljane in profesorica ljubljanske Ekonomske fakultete Metka Tekavčič maja letos ni postala članica nadzornega sveta Abanke, čeprav jo je podpiral tudi tedanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Popravek
V prispevku naslovom "Bančno licenco za Narata menda blokira sprega Gasparija in viceguvernerke" je med drugim navedeno naslednje: "Pri tem ne gre zanemariti, da Narata podpira Zares (vsaj predsednik stranke Gregor Golobič, Narat je bil tudi Zaresov favorit za stolček novega predsednika uprave NLB) in del Pahorjevih Socialnih demokratov, ki stoji za finančnim ministrom Križaničem."
Podobne netočne trditve smo v stranki Zares že demantirali pred skoraj natančno letom dni. Zato ponovno poudarjamo, da stranka Zares oziroma njen predsednik g.Golobič nista nikoli podpirala g.Narata, prav tako pa g.Narat ni bil Zaresov favorit za predsednika uprave NLB.
Edino stališče glede imenovanja uprave NLB, ki ga je stranka Zares v zvezi z vodenjem NLB imela in je bilo javnosti pred enim letom v različnih kontekstih večkrat sporočeno, je bilo zavzemanje za imenovanje nove uprave NLB v celoti. Ob tem smo menili, da bi bilo modro zagotoviti, da nove uprave NLB ne bi obremenjevale stare zgodbe s kreditiranjem spornih lastniških konsolidacij.
Katja Mihelj Nagode
Zares - nova politika

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matej Narat Aleša Žajdele marko kranjec Darko Bohnec Janez Fabjan Andrej Rant Stanislava Zadravec Caprirolo Markom Voljčem Marjanom Kramarjem Božom Jašovičem Marka Simonetija Francijem Križaničem Mitjo Gasparijem Gregor Golobič Pahorjevih Radovan Jereb Boruta Jamnika metka tekavčič matej lahovnik popravek Katja Mihelj Nagode
Zares - nova politika

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bančno licenco za Narata menda blokira sprega Gasparija in viceguvernerke