objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 16. september 2010 ob 07:58

Kos je tiho: bivši plavalec Globočnik padel v korupcijo ali ne?!
Odhajajoči predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos spet zamuja z mnenjem o domnevni korupciji Cirila Globočnika in vpliva na izid županskih volitev v Radovljici
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Na prihajajočih lokalnih volitvah se znani športni obrazi očitno ne bodo množično izpostavljali. Kljub temu je trener košarkarjev ljubljanske Olimpije Jure Zdovc vendarle pristal na Listi Zorana Jankovića in se poteguje za mestnega svetnika, v gorenjskih občinah pa se dva nekdanja plavalca želita dokopati županskih funkcij. Gre za Darjana Petriča v Kranju in Cirila Globočnika v Radovljici. Po mnenju poznavalcev imata oba različni izhodišči za zmago; Petrič s podporo SD, LDS in SMS ter odmevno kampanjo na Facebooku kar precejšnjo, plavalni direktor in trener Globočnik pa minimalno. Petriča odločno podpira predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, kar je praktično edino, kar mu lahko ogrozi zmago. Globočnikove možnosti za zmago (podpira ga DeSUS) pa so dodatno zmanjšane zaradi vložene protikorupcijske prijave zoper njega.
Radovljiški občinski svetnik Marjan Vidic je proti Globočniku vložil prijavo na začetku junija, odhajajoči predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos pa je 6. junija javno povedal, da bo komisija svoje načelno mnenje o tem izdala v mesecu ali dveh. "V prijavi je zadosti konkretnih podatkov, da bomo v roku enega meseca ali dveh lahko presodili, ali je zadeva zrela za pristojne organe pregona ali ne.“ Globočnik je po zbranih 200 podpisih konec avgusta postal kandidat za župana. Prejšnji teden smo Kosovo komisijo zaprosili za obljubljeno načelno mnenje, vendar nam je tiskovna predstavnica komisije Barbara Fürst minulo sredo odgovorila, da komisija mnenja še ni izdelala. S tem se je Kosova komisija hote ali nehote posredno vključila v županski boj, kajti pošteno bi bilo, da občani Radovljice izvedo, ali je njihov županski kandidat ravnal koruptivno ali ne. Bilo bi milo rečeno neustrezno, če bi Globočnik (trenutno mu ankete pripisujejo tretje mesto) celo postal župan (podporo sta mu izkazali stranki Zares in DeSUS, morda mu jo bo tudi SD), potem pa bi se po njegovi oktobrski izvolitvi izkazalo, da je ravnal koruptivno. Če Globočnik, ki se kiti z naslovom športni direktor (tega naziva po slovenski športni zakonodaji sploh ni, ampak imamo le strokovne delavce v športu, ne pa direktorjev), ni ravnal koruptivno, je prav, da Kosova komisija to jasno in pravočasno pove. Svetnik Vidic je v svoji prijavi Kosu navedel, zakaj naj bi Globočnik ravnal koruptivno; občina Radovljica za plavalne tečaje otrok nameni 15.000 evrov, vendar teh tečajev ni izvedel Plavalni klub Radovljica, ampak Globočnikovo podjetje MCM Management, ki je vzelo sredstva za izvedbo tečaja iz občinskega proračuna. Vidic meni, da tečajnikom ne bi bilo treba plačati tistega dela, ki ga je Globočnikovo podjetje dobilo iz proračuna, plavalni delavec, ki vse obtožbe zanika, pa tečajnikom ni povedal, da je del njihovega tečaja že sofinanciran.
Prvi favorit za župansko zmago v Radovljici je sicer dolgoletni bankir Zlatko Kavčič, član tako imenovane gorenjske naveze, to je padlih gorenjskih tajkunov Bineta Kordeža, Janeza Bohoriča in Staneta Valanta, ki jih je financirala Kavčičeva Gorenjska banka, kjer je Kavčič vladal od leta 1990 do poletja 2008. Ob Kavčičevem odhodu v pokoj sta mu Kordež in Bohorič javno zapela hvalnice, objavljene v poltedniku Gorenjski glas, katerega večinski lastnik (kar 82 odstotkov) je prav Gorenjska banka. Ta je Gorenjski glas pred osmimi leti tudi rešila propadom. Po drugi strani pa si je Kavčič dobro ime ustvaril z vodenjem Turističnega društva Lesce, ki skrbi za enega najbolj urejenih kampov v državi - svetovno znani Šobec. Iz Gorenjske banke, kjer je zaposlen kot samostojni kontrolor in analitik, prihaja še en radovljiški županski kandidat, podžupan Primož Jeglič na listi LDS, kot zamenjava dozdajšnjemu županu Janko S. Stušku, ki po treh mandatih ne bo več kandidiral. Ampak tudi na Jegliča pada senca škandala. Jeglič naj bi kot eden od štirih solastnikov podjetja za zavarovalniško zastopanje Neem d. o. o. (preostali solastniki so še njegov brat Marjan Jeglič, Mitja Poljšak in Primož Grm) poskrbel, da je ravnateljica Osnovne šole Antona Tomaža Linharta Zlata Rejc zamenjala zavarovalnico, s katero je desetletje poslovala osnovna šola. Jeglič naj bi dal Rejčevi vedeti, da ne bo več izvoljena za ravnateljico, če Zavarovalnice Triglav ne bo zamenjala z Zavarovalnico Maribor, s katero pač podjetje Neem tesno sodeluje. Mimogrede, podjetje, katerega sedež je v Tržiču in nima zaposlenih, je lani imelo 4.564 evrov prihodkov in pridelalo 7.317 evrov izgube. Rejčeva je za naš portal sicer zanikala, da se je za novega ponudnika odločila zaradi pritiska podžupana in predsednika rokometnega kluba Radovljica Jegliča, češ da je ZM v javnem razpisu preprosto ponudila najugodnejše pogoje premoženjskega zavarovanja za leti 2010 in 2011. Posredovanje je zanikal tudi Jeglič, ki pa je potrdil, da njegovo podjetje sodeluje z mariborsko zavarovalnico, vendar se po njegovih navedbah to nanaša le na občino Tržič, ne pa tudi na Radovljico. Vodstvo Zavarovalnice Maribor nam je sporočilo, da nam podatkov o konkretnem sodelovanju med Neem in Osnovno šolo Antona Tomaža Linharta zaradi zakona o zavarovalništvu in varstva osebnih podatkov ne morejo izdati. Medtem pa naši viri trdijo, da je Jegličevo podjetje Neem v tem poslu zares posredovalo, četudi podžupan in županski kandidat Jeglič to zanika.

Pojasnilo
Nekaj ur po objavi tega članka se je nekdanji bankir Zlatko Kavčič nenadoma odpovedal kandidaturi za župana Radovljice.
Bojan Požar, odgovorni urednik
Pozareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jure Zdovc Darjana Petriča Cirila Globočnika Katarina Kresal Marjan Vidic Drago Kos pa Barbara Fürst Zlatko Kavčič Bineta Kordeža Janeza Bohoriča Staneta Valanta Primož Jeglič Janko S. Stušku Marjan Jeglič Mitja Poljšak Primož Grm Zlata Rejc Pojasnilo Bojan Požar, odgovorni urednik Pozareport.si

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kos je tiho: bivši plavalec Globočnik padel v korupcijo ali ne?!