objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 9. september 2010 ob 07:21

Kresalova in Senica brutalno čistita LDS: bodi mlad, lojalen, lep in Yes
Predsednica LDS in notranja ministrica Katarina Kresal pred lokalnimi volitvami izvaja veliko kadrovsko čistko. Vrstijo se šikaniranja in pritiski, LDS pa zapuščajo cele skupine dolgoletnih privržencev
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pred lokalnimi volitvami v stranki izvaja pravo čistko. Njena zahteva je, da "morajo LDS tako ali drugače zapustiti vsi tisti, ki so petnajst ali vsaj več kot deset let člani stranke, kadrovsko čiščenje je osebno prevzela Kresalova, čutiti pa naj bi bilo tudi delovanje njenega spremljevalca in odvetnika Mira Senice," trdijo naši viri. Zaradi bizarnih šikaniranj, neverjetnih pritiskov in avtoritarnega stila Kresalove, predvsem do podrejenih (kar je dokazala že pri vodenju odvetniške pisarne Mira Senice), prihaja do nočnih sej, zrežiranih nezaupnic in odstopov celotnih lokalnih vodstev ali svetniških skupin LDS, kar se je prvič zgodilo pred dvema letoma v Izoli in se pravkar dramatično dogaja v Mariboru.
Štiri tedne pred volitvami mariborsko LDS zapušča celotna svetniška skupina, na čelu z odstavljenim predsednikom lokalnega odbora LDS Andrejem Verličem, podpredsednikom lokalnega odbora in bivšim dolgoletnim direktorjem alpskih smučarskih reprezentanc Tonetom Vogrincem, znano mariborsko eldeesovko Jasmino Vidmar in nekdanjim poslancem LDS Milanom Petkom. Slednji je za mariborski časnik Večer dejal, da je "to njegov protest proti načinu vodenja stranke, delovanja organov stranke in prevladi avtoritarnega stila Katarine Kresal. LDS je danes povsem drugačna stranka kot za časa Drnovška, Ropa in celo Kacina. Po stopnji notranje demokracije je zdaj veliko bližje SDS. Predsednica in njeni zvesti vojščaki so po doslej liberalni demokraciji odvratni tehnologiji vladanja odstavili Andreja Verliča." Intervju z Milanom Petkom naj bi bil sicer narejen že pred dvema tednoma, toda uredništvo Večera naj bi ga iz neznanih razlogov ves ta čas zadrževalo in objavilo šele včeraj. Liberalno demokracijo naj bi zapustila tudi poslovna direktorica zavoda Evropska prestolnica kulture Helena Hvalec, odhajajoči eldeesovci pa naj bi ustanovili svojo listo in šli na mariborske volitve. Že pred časom je LDS zapustil dolgoletni poslanec in bivši ravnatelj mariborske prestižne Prve gimnazije Rudi Moge, avtor slovite krilatice o Kresalovi, ki da je N(edolžna), L(epa) in P(ametna). No, zdaj pa Mogeti in Petki imajo svojo NLP.
Med Milanom Petkom in Katarino Kresal je prišlo do ostrega duela že pred dvema mesecema na seji lokalnega odbora (kar smo poročali na našem portalu), potem pa Kresalove ni bilo več na Štajersko. Kadrovsko čistko sredi štajerske prestolnice sta izpeljala generalni sekretar LDS Uroš Petohleb in predsednik sveta mariborske LDS Jože Protner. Županski kandidat mariborske LDS je postal Tomaž Orešič, nekdanji podpredsednik lokalnega odbora LDS in direktor EFT Group za zahodno in centralno Evropo, ki je stranko zapustil pred štirimi leti, ko naj bi prenehal plačevati članarino. Orešič je takrat nasprotoval koaliciji z mariborskim županom Francem Kanglerjem (SLS), kar naj bi bilo uradno jedro spora med Verličem (postal je Kanglerjev podžupan) in Kresalovo.
Zdaj pa naj bi Orešič veljal za "prototip novih vodilnih" članov LDS. Stari naj bodo med 30 in 40 let, če se le da, naj dobro izgledajo, še najboljša je kombinacija med LDS in Yes (združenje mladih poslovnežev), vsekakor pa morajo biti poslušni, ustrežljivi in lojalni do Katarine Kresal ter priznati mentorstvo Mira Senice, trdijo naši viri. Jožef Školč, nekdanji prvak LDS, pa naj bi bil tipičen primer, kaj počne Kresalova s starimi eldeesovci. Potem ko jo je Školč popeljal na čelo stranke, se je moral po izgubljenih volitvah leta 2008 sam pogovarjati za službo z novim predsednikom vlade Borutom Pahorjem, ki ga je vzel v kabinet za državnega sekretarja.
Spomnimo, LDS je maja letos brez vsakršne podpore ostala v Zagorju, kjer je župan in nekdanji poslanec LDS Matjaž Švagan zapustil stranko Katarine Kresal in ustanovil svojo listo Zagorje gre naprej.
V Ljubljani je podobna situacija, le da sta se Kresalova in Senica držala dogovorov iz restavracije AS, kjer je Kresalova ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću ob špagetih (za katere Janković trdi, da jih je plačal on) sporočila, da ni več tarča njenih kriminalistov in mu zagotovila podporo na volitvah. Janković je podporo LDS zadržal kljub temu, da je javno izničil zakulisni dogovor, da naj bi v zameno za podporo LDS sedanji vodja svetniške skupine LDS Slavko Slak (dolgoletni lider ljubljanske LDS in nekdanji podžupan Ljubljane) po oktobrskih volitvah postal eden od Jankovićevih podžupanov. Janković je to zavrnil na tiskovni konferenci, kjer je dejal (resda brez omembe Slaka), da njegovi podžupani ostajajo isti kot doslej, podpora posameznih strank je sicer zaželena, vendar on, Janković, ne potrebuje nikogar. Čeprav je Janković tako rekoč javno užalil liberalne demokrate (no, vsaj nekatere), mu Kresalova podporo nudi še naprej; tako je LDS danes edina politična stranka v prestolnici, ki nima svojega županskega kandidata in podpira Jankovića. Listo LDS za mestni svet vodi podpredsednik LDS in psihiater Slavko Ziherl, ki velja za enega od najbolj zvestih strankarskih vojščakov Katarine Kresal, Slak pa je pristal na drugem mestu. Po rezultatih nekaterih anket javnega mnenja, ki jih zelo dobro pozna tudi Zoran Janković, se LDS celo obeta, da bo v Ljubljani ostala brez enega samega svetniškega mandata. Predsednik ljubljanskega lokalnega odbora LDS in minister za pravosodje Aleš Zalar je prejšnji teden vkorakal na sejo vodstva ljubljanske LDS, prinesel strankino listo kandidatov za mestne svetnike in navzoče osrečil z besedami, da je lista usklajena s predsednico.
Mimogrede, podporo LDS ljubljanskemu županu so novinarji časnika Finance takoj povezali s poslom dobave 95 tisoč brezkontaktnih pametnih kartic urbana, vrednim dobrih 125 tisoč evrov, kar je Javni holding Ljubljana namesto Ultri, katere solastnik je prvak stranke Zares Gregor Golobič, zaupal Radeče Papirju, ki je v lasti Petra Tevža oziroma njegovega podjetja G-M & M. Tevž je namreč član LDS, Golobičev Zares pa je za razliko od LDS postavil svojega kandidata za ljubljanskega župana, filozofa Milana Hosto. Vendar je to samo delno res, kajti Peter Tevž je nekdanji predsednik uprave Telekoma, kamor ga je - seveda - inštaliral Gregor Golobič. Tevž je bil vedno izrazit Golobičev kader, s katerim sta tudi sorodstveno povezana.
Naslednja kadrovska žrtev Katarine Kresal naj bi bil generalni sekretar LDS Uroš Petohleb, ki že zdaj velja za napol osebnega tajnika predsednice stranke. Naši viri trdijo, da naj bi padel kmalu po volitvah, in hkrati dvomijo, da bo dobil podobno ugodno državno službo kot prejšnji generalni sekretar Dorjan Maršič, ki ga je LDS, potem ko se ga je znebila Kresalova, novembra lani sforsirala na stolček direktorja Mednarodnega sklada za razminiranje. V rahli nemilosti Kresalove naj bi bila tudi njen posebni svetovalec Matija Sevšek in svetovalka za odnose z javnostmi na ministrstvu za notranje zadeve Petra Škofic, menda zaradi nekaterih katastrofalnih piarovskih podvigov Kresalove, ki je krivdo takoj prevalila na Sevška in Škoficevo.
V LDS tudi ni več opaziti Matjaža Gantarja, prvega človeka KD Group in predsednika gospodarskega odbora LDS. Gantar naj bi se "umaknil" že pred nekaj meseci, naši viri pa trdijo, da zaradi pritiskov Mira Senice, ki naj bi na Gantarja pritiskal s posli in reševanjem svojega premoženja. Po naših zanesljivih informacijah LDS finančno stisko sicer rešuje s kreditom pri Hypo banki v višini 400 tisoč evrov, okoli 200 tisoč evrov kredita pa naj bi LDS najela pri ljubljanski Factor banki.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Mira Senice Andrejem Verličem Tonetom Vogrincem Jasmino Vidmar Milanom Petkom Drnovška Ropa Kacina Helena Hvalec Rudi Moge Uroš Petohleb Jože Protner Tomaž Orešič Francem Kanglerjem Jožef Školč Borutom Pahorjem Matjaž Švagan Zoranu Jankoviću Slavko Slak Slavko Ziherl Aleš Zalar Gregor Golobič Petra Tevža Milana Hosto Uroš Petohleb Dorjan Maršič Matija Sevšek Petra Škofic Matjaža Gantarja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kresalova in Senica brutalno čistita LDS: bodi mlad, lojalen, lep in Yes