objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 8. september 2010 ob 07:32

Zdaj je pravi čas: Golobičev stampedo na Lahovnikove direktorje
Naj odletijo Hauc, Meh, Rotnik ... predsednik stranke Zares in minister Gregor Golobič in njegov mož za energetiko Janez Kopač rušita tako imenovane Lahovnikove direktorje
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Lider stranke Zares in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič pospešeno "dela" na zamenjavi tako imenovanih Lahovnikovih direktorjev, trdijo naši viri. Dimitrij Piciga, direktor Slovenske turistične organizacije, je že padel (zamenjala ga je Maja Pak, ki je na STO doslej vodila raziskave in razvoj, na sceni pa je znana predvsem kot sestra Tanje Pak, oblikovalke stekla in življenjske sopotnice politika LDS in državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Jožefa Školča), prav tako Mirko Horvat, dosedanji predsednik uprave Nafte Lendava. Horvata, ki je bil kadrovski "deal" med nekdanjim ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom in predsednikom Slovenske ljudske stranke Radovanom Žerjavom, je zamenjal Cveto Žalik, doslej direktor Nafte Geoterma, hčerinske družbe Nafte Lendava. Spomnimo, Mirko Horvat je pred nekaj tedni odstopil iz osebnih razlogov. Cveto Žalik sicer velja za kader Francija Perčiča, posebnega svetovalca predsednika republike Danila Türka.
Po naših informacijah so zdaj na vrsti tri glavne Golobičeve tarče: Borut Meh, predsednik uprave Holdinga slovenskih elektrarn, Uroš Rotnik, predsednik uprave Termoelektrarne Šoštanj, in Aleš Hauc, generalni direktor Pošte Slovenije. Golobič in direktor direktoriata za energetiko na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač namreč želita energetiko povsem prevzeti v svoje roke (del energetike naj bi sicer propadal Socialnim demokratom), "zavarovanje Kopača" pa naj bi bil eden od glavnih razlogov, da Golobič sploh še vztraja v aktivni politiki. Uroš Rotnik, ki naj bi ga še posebej ščitil generalni sekretar Socialnih demokratov Uroš Jauševec, se skuša pred Golobičem in Kopačem dodatno zavarovati s širjenjem uprave, kjer naj bi novi član uprave postal Vinko Može, nekdanji prvi človek Aerodroma, ki pripada stari gardi Pahorjevih Socialnih demokratov, izjemno vplivni v gospodarstvu. Kar zadeva morebitno zamenjavo Rotnika, bo zelo pomembno, na čigavo stran se bo postavil Milan Medved, dokaj "močan" direktor Premogovnika Velenje, ki mu pravijo tudi oče famoznega milijardnega projekta T6, trdijo naši viri.
Poskus zamenjave Aleša Hauca sovpada tudi z bližajočimi se lokalnimi volitvami. Če pade Mariborčan Hauc, bi politične posledice občutili predvsem mariborski Socialni demokrati, saj v Mariboru, kjer je sedež Pošte Slovenije, Zares nima velikih možnosti (mariborski župan Franc Kangler in SDS bi Socialnim demokratom očitala zamenjavo direktorja, ki naj bi bil blizu Janševe SDS, čeprav pošta beleži zelo dobre poslovne rezultate), zato Golobič očitno igra na vse ali nič. Toda še pred Haucem bi Golobič moral nujno zamenjati predsednika nadzornega sveta pošte Draga Bahuna, Velenjčana in člana uprave Gorenja. Ta je sicer član LDS, toda "Lahovnikov človek." Brez zamenjave Bahuna pa Golobič ne more zamenjati Hauca. Kot kandidat za generalnega direktorja pošte se znova omenja razvpiti Marjan Rekar, ki se hkrati poteguje za predsednika uprave Elektra Gorenjske. Slišati je že, da naj bi Rekar, če prevzame pošto, preko Toneta Ropa, novopečenega podpredsednika Evropske investicijske banke, poskrbel, da bi EIB finacirala prodor Pošte Slovenije na širše področje Balkana.
Poznavalci tudi opozarjajo, da gre pri rušenju Lahovnikovih direktorjev za preizkušen model. Izbrani mediji nenadoma dobijo informacije, ki zadevajo domnevno sporne avtomobile ali plače; torej mini, pa še to kobajagi mahinacije, na katere pa so ljudje praviloma izjemno občutljivi. Dimitriju Picigi so obesili službeni avtomobil znamke Passat, Alešu Haucu pa je Pop TV očital, da si izplačuje preveliko plačo - za 2300 evrov bruto. Mimogrede, nadzorni svet Pošte je na ponedeljkovi seji ugotovil, da so bila izplačila Haucu zakonita. Ampak zanimivo, kopija Haučeve delovne pogodbe, ki so jo nenadoma izbrskali novinarji Pop TV, naj bi bila deponirana tudi pri ministrici za gospodarstvo Darji Radič, članici vodstva stranke Zares. Naši viri še trdijo, da naj bi Golobič med zadnjo sejo sveta Zares v neki ožji družbi dejal, da dve leti niso imeli vpliva na gospodarstvo, zdaj pa je čas, da ga prevzamejo. Golobič naj bi tudi poskrbel, da je Lahovnik že odletel iz nekaterih anket javnega mnenja (denimo Ninamedie), kar je bivši popularni minister Matej Lahovnik tudi napovedal, da se bo kmalu zgodilo.

Pojasnilo
"Golobič naj bi tudi poskrbel, da je Lahovnik že odletel iz nekaterih anket javnega mnenja (denimo Ninamedie), kar je bivši popularni minister Lahovnik tudi napovedal, da se bo kmalu zgodilo," je bilo zapisano 7.9. v tekstu z naslovom Zdaj je pravi čas: Golobičev stampedo na Lahovnikove direktorje.
Bivši minister ni potreboval posebne jasnovidnosti v svoji napovedi, da bo kmalu "odletel iz nekaterih anket javnega mnenja." V civiliziranem svetu beseda nekaj velja. In kadar dr. Matej Lahovnik javno oznani, da se ne gre več politike, skušamo njegovo voljo spoštovati in ga ne uvrščamo več tja, od koder se je prostovoljno izključil. Zato smo ga - brez pomoči Gregorja Golobiča - izločili z lestvice, na kateri so izključno osebe, ki si kruh služijo v politiki. Tako kot smo pred nedavnim storili z njegovim ministrskim kolego Borutom Miklavčičem, ko je prenehal ministrovati, pred tem pa še z mnogimi drugimi, od Kučana in Bučarja do Podobnika in Bavčarja. Mnogi od izločenih bi bili najbrž še zdaj visoko na lestvici najbolj priljubljenih, nekateri morda celo pred našim zadnjim ubežnikom iz politike, ki pa ga ta očitno le ni tako zelo razočarala, da se ne bi še naprej rad sončil pod žarometi politične popularnosti. Toda če to hoče, naj se pač vrne v politiko. V Ninamedii ga iz nje nismo podili.
Za Ninamedio:
Nikola Damjanić

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Golobič Dimitrij Piciga Maja Pak Tanje Pak Jožefa Školča Mirko Horvat Matejem Lahovnikom Radovanom Žerjavom Cveto Žalik Francija Perčiča Danila Türka Borut Meh Uroš Rotnik Aleš Hauc Janez Kopač Uroš Jauševec Vinko Može Pahorjevih Milan Medved Franc Kangler Janševe Draga Bahuna Marjan Rekar Toneta Ropa Darji Radič Pojasnilo Za Ninamedio:
Nikola Damjanić

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zdaj je pravi čas: Golobičev stampedo na Lahovnikove direktorje