objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 6. september 2010 ob 07:05

Filli zapustil zabavo Slakovih Pogledov Slovenije in šel na žur Pop TV
Prva oddaja Pogledov Slovenije pokasirala hude kritike poznavalcev medijev, na zabavi po oddajo pa združila bivše in sedanje začasne šefe RTV ter kandidate za njihove funkcije
2010 Pozareport

Odpri galerijo

235 tisoč ljudi si je ogledalo prvo oddajo Pogledi Slovenije, ki sta jo minuli četrtek na prvem programu TV Slovenija splavila Bojan Traven in Uroš Slak. Rejting in delež sta bila odlična - 12,8  in 36 odstotkov vseh gledalcev (starih nad deset let) v času oddaje (vir: AGB Nielsen Media Reserch), Pogledi Slovenije so bili minuli četrtek tudi najbolje gledana oddaja na slovenskih televizijah. Bojan Traven je celo prepričan, da bi bila gledanost še večja, če bi oddaja imela "bolj populistično temo," s čimer se je mogoče strinjati ali pa ne. Afera Patria in obtožni predlog zoper nekdanjega predsednika vlade ter prvaka opozicije Janeza Janšo je namreč čisto dovolj populistična zadeva, vsebuje močan politični naboj, mobilizira in polarizira ljudi.
Večina poznavalcev medijev je oddajo doslej hudo skritizirala, celo sesuli so jo. Denimo Marko Crnkovič v Sobotni prilogi Dela (ta je Poglede Slovenije dobesedno ubil), kjer pravi, da je oddaja "slabša od Piramide in da je ne bo nikoli več gledal." Pa Leon Magdalenc v Dnevnikovem Objektivu. Magdalenc, solastnik marketinške agencije Nastop, prijateljuje s Tomažen Perovičem, direktorjem informativnega programa Pop TV, pa morda zato pri svojem pisanju odkrito navija za Pop TV, kar je včasih neokusno in moteče. Magdalenc, ki v Dnevnikovem objektivu piše pod psevdonimom Odjemalec električne energije, naj bi bil orodje Pop TV, opozarjajo medijski insajderji, pa tudi LDS in Zares, kajti njegova življenjska sopotnica je Bojana Leskovar, tiskovna predstavnica Majde Širce in ministrstva za kulturo. Zato Magdalenc enostavno "ne prenese" zdaj že bivšega direktorja TVS Jožka Možine, prav tako bivšega direktorja Radia Slovenija Vinka Vasleta in odgovornega urednika informativnega programa TVS Rajka Geriča, pravijo naši viri.
Največ kritik, tudi znotraj RTV, leti na sceno, ki jo je naredil hrvaški scenograf Dragutin Broz (za primerjavo, njegov studio je postavil sceno tudi za prenos nedavnega finalnega izbora miss Slovenije za miss sveta v veliki dvorani SNG Maribor, prenos prireditve, ki je bila v televizijskem smislu ena velika katastrofa, je bil prav tako na prvem programu TVS), vendar Traven trdi, da je retro scena (naravni stebri iz lesa, denimo, in brez visoke tehnologije), na kateri vztraja, najnovejši trend evropskih televizij, kjer Traven omenja švicarsko televizijo. Hm, doslej smo vedeli, da televizijske trende določajo ameriške televizije in britanski BBC za news, nizozemsko-nemške produkcije pa za velike zabavne šove, zdaj pa je Traven od nekod potegnil Švicarje. "Retro varianta" naj bi bila tudi uvodna špica, ki spominja na evrosongovsko špico izpred desetih let, v glasbenem odjavnem spotu pa velikemu orkestru RTV Slovenija dirigira eden od kandidatov za novega direktorja TVS Patrik Greblo, kar deluje nekoliko – bizarno. Velik minus oddaje, poleg slabe luči in kadriranja režiserja Njegoša Maraviča, pa je vsekakor novinarka Tina Hojnik, ki je preprosto rečeno slaba, predvsem pa bistveno slabša od dosedanjih novinark in novinarjev oddaje Trenja, kar Pogledi Slovenije, ozaljšani z rdečo scensko barvo Sveta na Kanalu A, tudi so. Če so novinarske standarde Trenj postavili Bojan Traven (ta se je kot novinar-komentator predstavil tudi v Pogledih Slovenije), Erika Žnidaršič in Alenka Marovt, jih je Tina Hojnik, nekdanja asistentka komentatorja formule 1 Mirana Ališiča in bivša novinarka oddaje E-Plus, zreducirala za 99 odstotkov. Traven nam sicer polaga na srce, naj ji damo čas, toda spomnimo, Hojnikova se sama hvali, da je novinarka že deset let.
Najboljše v premierni oddaji Pogledi Slovenije je bilo soočenje med Janšo in odhajajočim predsednikom komisije za preprečevanje korupcije Dragom Kosom, ki se je v oddajo javil z Dunaja, preko definitivno prevelikega screena, kjer je – zaradi enormne velikosti ekrana – deloval kot nekakšno božanstvo. Traven pojasnjuje, da je to pač najmanjši screen, ki so ga uspeli dobiti. Verbalni spopad med Janšo in Kosom je na trenutke dobival oblike gostilniško-uličnega alias jerrysprigerskega obračuna, vendar je zagotovo rešil oddajo, kjer nekateri gostje več kot celo uro niso prišli do besede. Slak je pri tem dopustil, da Kos sprašuje Janšo, kar je Pogledom Slovenije dodajalo priokus javnega sojenja, ampak to je za televizijsko oddajo tega tipa pravzaprav samo dobro. Po drugi strani se Uroš Slak in Bojan Traven itak spopadata z govoricami, da jima je novo službo na javnem zavodu RTV zrihtal Janez Janša, preko Možine in bivšega generalnega direktorja RTV Antona Guzeja.
V senci velikega spopada Janše in Kosa sta se za medijske sladokusce prvič v Trenjih (pardon, Pogledih Slovenije) pojavila dva famozna DK-ja. Dejan Karba, novinar časnika Delo, in Dejan Kaloh, urednik mariborskega spletnega portal Politikis.si, nekdanji svetovalec poslanske skupine Lipa in pisec knjige Od Partije do Patrie, kjer dokazuje tezo, da za afero Patria stoji del tranzicijske levice z Milanom Kučanom na čelu, ki bije sveto vojno z Janezom Janšo. Kaloh je knjigo predstavil en dan prej, kjer je povedal zanimiv medijski detalj (čeprav o tem ni poročal še nihče): Kaloh je ponazoril "dvoličnost novinarja tednika Mladine Boruta Mekine," ki je, mimogrede, objavil nekatere podrobnosti obtožnega predloga zoper Janšo. "V zasebni korespondenci mi je Mekina zapisal, da proti Janši nima nobenih otipljivih dokazov, kljub temu pa je Mladina kmalu potem objavila naslovnico z navedbo Obremenilni dokazi," zatrjuje Kaloh. Avtor knjige Od partije do Patrie se je na predstavitvi svoje knjige sicer definiral kot "simpatizer stranke SDS."
Ko smo že pri knjigi od Partije do Patrie: Kaloh je med drugim opisal nek zanimiv detajl, povezan z novinarjem Blažem Zgago, še enim velikim akterjem afere Patria. Zgaga se je letos aprila udeležil mednarodne konference preiskovalnega novinarstva (GIJC 2010) v Ženevi. Tretji, zadnji dan konference, ob pol dveh popoldne (praktično v času kosila), je bilo najavljeno predavanje Zgage in finskega novinarja Magnusa Berglunda, avtorja razvpitega dokumentarca Resnica o Patrii (predvajanega na finski televizije YLE tri tedne pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2008), na temo Preiskovanje trgovcev z orožjem – Primer Patria. Magnus Berglund na konferenco in svoje predavanje sploh ni prišel, Blaža Zgago pa je od 500 prisotnih udeležencev konference poslušalo samo 10 ljudi?!
V Pogledih Slovenije se je Kaloh neverjetno potil (kot da ne bi imel make-upa), takoj potem, ko je prvič dobil besedo, pa ga je seseckal Slak. Od Kaloha je zahteval praktično nemogoče: naj pokaže dokument, ki bi dokazoval, da za afero Patria stojijo Janševi politični nasprotniki. Če je Kaloha uničil Slak, se je Dejan Karba blamiral popolnoma sam. V duelu z Janezom Janšo ni samo spet izdal svoj vir, javno, ne da bi ga sploh kdo silil, je priznal celo trgovanje s politiki. Janši je branjevsko ponudil zapisnik zaslišanja Draga Kosa pred finskimi kriminalisti, v zameno pa Janša proti Delu ne bi vložil tožbe – zaradi pisanja Karbe. To je nenavadno tudi zato, ker se novinar, ki piše verodostojno, ali pa je v pravilnost (verodostojnost) svojega pisanja vsaj prepričan, ne bi smel bati tožb. Če pa se (Karba) boji tožb, to pomeni, da se zaveda netočnosti svojega pisanja, kar je s trgovanjem tudi priznal. Janša je potemtakem Karbo celo dvakrat zafrknil: dobil je zapisnik zaslišanja Draga Kosa, SDS pa je zoper Delo vložila odškodninsko tožbo v višini 300 tisoč evrov. Zdaj pa sodišče razpolaga tudi s posnetkom oddaje Pogledi Slovenije, kjer avtor spornega teksta Karba priznava netočnosti in barantanje s člankom.
Novinar časnika Delo Dejan Karba je "svoje" med oddajo ušpičil tudi medtem, ko so se vrtele reklame. Ko je eden izmed gostov v studiu vprašal, zakaj ni ministra za pravosodje Aleša Zalarja, je Karba - v šali ali resno - glasno siknil, da zato, ker je Zalar tožilske dokumente dal uredništvu Mladine.
Na priložnostno zabavo po oddaji je prišla (poleg gostov oddaje) skoraj impozantna RTV-jevska zasedba. Novi generalni direktor RTV Marko Filli, vršilec dolžnosti direktorja TVS Janez Lombergar (Traven ga je mimogrede spomnil, da mu je Lombergar pred leti, ko je bil programski direktor TVS, izrekel "doživljensko prepoved dela na RTV," ker je Traven za neko popoldansko oddajo naredil prispevek o famozni gladovni stavki Jerneja Junga in osmih drugih državljanov v Cankarjevem domu), še vedno kandidata za novega direktorja TVS, dirigent Patrik Greblo in varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Marija Miša Molk (ni pa bilo še enega kandidata Zvezdana Martiča), "bivša" Guzej in Možina, počasi odhajajoči odgovorni urednik informativnega programa TVS Rajko Gerič in urednik Pogledov Slovenije Vinko Vasle. Tukaj bo zanimivo videti,  kako bo Vasle fural s Travnom in Slakom, ki nameravata oddajo, kot je slišati, furati čisto sama. Prišla je tudi Petra Kerčmar, življenjska sopotnica Uroša Slaka in voditeljica oddaje 24ur na Pop TV. Ciniki pravijo, kako je za las manjkalo, da bi Kerčmarjeva na koncu oddaje 24ur v živo napovedala Poglede Slovenije ...
Ker je istočasno s premiernim predvajanjem oddaje Pogledi Slovenije potekala tudi Promenada, medijski dogodek leta za Pop TV in Kanal A (letos je bil v ospredju TV Brio, nov televizijski program Pro Plusa, nastal iz ukinjene TV Pike), se je nekaj gostov iz Križank kasneje preselilo na zabavo Pogledov Slovenije. Je pa Marko Filli kmalu odrinil na Promenado konkurenčne televizije, zato je govor na zabavi Pogledov Slovenije menda opravil prej, kot je bilo dogovorjeno, kar naj bi tiste, ki so poznali podrobnosti, močno presenetilo. Ko so izvedeli, zakaj se mu je tako mudilo (preddverje RTV je zapustil okoli enajste ure zvečer), so bili menda zgroženi, ker je Filli šel v Križanke, saj nobeden od šefov Pop TV ali Kanala A ni prišel na RTV. Še več, Filli naj bi v Križankah srečal nekdanjega generalnega direktorja Pro Plusa Marijana Jurenca, ki se je ravno odpravljal na zabavo Pogledov Slovenije, Filli pa naj bi ga odvrnil z besedami, češ, "tam je že vsega konec," trdijo naši viri. Jurenec potem ni šel, čeprav je zabava na RTV, povsem drugače, kot je govoril Filli, trajala do enih zjutraj.

Popravek
Minister za pravosodje nikoli ne prejema tožilskih dokumentov (obtožnih aktov)
V spletnem časopisu pozareport.si avtor Bojan Požar v članku z naslovom "Filli zapustil zabavo Slakovih Pogledov Slovenije in šel na žur Pop TV" navaja, da naj bi novinar časnika Delo, Dejan Karba, med oddajo Pogledi, v času predvajanja TV oglasov na vprašanje enega izmed gostov v studiu, zakaj ni ministra za pravosodje Aleša Zalarja na oddajo, odgovoril citiram: "V šali ali resno – glasno siknil, da zato, ker je Zalar tožilske dokumente dal uredništvu Mladine."
Navedbe in namigovanja v članku, da naj bi minister za pravosodje posredoval kakršnekoli tožilske dokumente uredništvu Mladine popolnoma in odločno zanikamo. Minister za pravosodje nikoli ne dobiva tožilskih dokumentov (obtožnih aktov) in jih tudi v tem primeru ni.
Vanja Režonja Utenkar
vodja Službe za odnose z javnostmi
Ministrstvo za pravosodje

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojan Traven Uroš Slak Janeza Janšo marko crnkovič Leon Magdalenc Tomažen Perovičem Bojana Leskovar Majde Širce Jožka Možine Vinka Vasleta Rajka Geriča Dragutin Broz Patrik Greblo Njegoša Maraviča Tina Hojnik erika žnidaršič Alenka Marovt Mirana Ališiča Dragom Kosom Antona Guzeja dejan karba Dejan Kaloh Milanom Kučanom Boruta Mekine , Blažem Zgago Magnusa Berglunda Aleša Zalarja Marko Filli Janez Lombergar Jerneja Junga Marija Miša Molk Zvezdana Martiča Petra Kerčmar Marijana Jurenca popravek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Filli zapustil zabavo Slakovih Pogledov Slovenije in šel na žur Pop TV