objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 1. september 2010 ob 07:22

Neverjetno, stari kader Janez Lombergar spet vodi TVS, Miša Molk pissed off
Po imenovanju Lombergarja za vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija se ciniki hihitajo, da poleg Zlatka Šetinca na Dnevniku manjka le še Božo Kovač na Delu, pa je zbirka popolna
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po skoraj bizarnem imenovanju Janeza Lombergarja in Mojce Menart za vršilca dolžnosti direktorjev TV in Radia Slovenija (na včerajšnji seji programskega sveta RTV se je namreč vse zgodilo točno tako, kot smo napovedali), je po pisarnah in hodnikih javne televizije močno završalo. Skupni imenovalec kritik na račun prvih kadrovskih potez novega generalnega direktorja Marka Fillija so (bile) naslednje pripombe: "Filli nam je po desetih letih postavil nazaj Lombergarja, RTV pa trenutno vodita dva najslabša direktorja v televizijski zgodovini." Spletni portali časnikov so bili prisiljeni iz arhivov potegniti stare fotografije Menartove in Lombergarja, pri čemer natančnejšim opazovalcem scene ni ušel detalj, da se je Lombergar začel zadnje mesece spet pojavljati na javnih dogodkih, vedno pogosteje pa naj bi ga tudi videvali po hodnikih Kolodvorske 2-4, čeprav je Izobraževalno središče RTV, kjer dela Lombergar, dislocirano na Resljevi 1.
Kar zadeva postavitev Lombergarja: očitno gre tudi za specifičen medijski trend, ko se vračajo stari kadri. Zlatko Šetinc na časniku Dnevnik, Lombergar na TV Slovenija, zdaj manjka samo še Božo Kovač na Delu, se hihitajo ciniki. Če Mojca Menart, nekdanja nerodna in ne preveč sposobna direktorica TVS in Radia Slovenije (trenutno dela kot vodja in urednica Založbe kaset in plošč RTV), v funkciji vršilke dolžnosti dolžnosti direktorice radia ne bo uspela narediti nobene posebne škode, pa je comeback Janeza Lombergarja vreden precej večje pozornosti. Spomnimo, Lombergar je kot programski direktor TVS odletel med mandatom generalnega direktorja RTV Aleksa Štakula, po celi vrsti dramatičnih sej in glasovanj članov programskega sveta, dokler ni Lombergarjev odstrel odobril tedanji predsednik programskega sveta Janez Kocjančič. Štakul je Lombergarju očital celo vrsto poslovnih mahinaciji, tudi kaznivih dejanj (ovadb ni manjkalo), začinjenih z domnevnim spolnim nadlegovanjem televizijskih voditeljic in novinark, pri čemer naj bi se Lombergar lotil celo mladoletnic. Po razrešitvi z mesta programskega direktorja TVS se je Lombegar umaknil v Izobraževalni center RTV in vilo na Krasu, vmes pa je neuspešno poskušal postati direktor Pokrajinskega muzeja v Mariboru. Lombergar je namreč umetnostni zgodovinar in menda premore največjo zasebno zbirko voščilnic na svetu. Tokrat ga je iz medijsko-političnega naftalina potegnil nov predsednik nadzornega sveta RTV Lenart Šetinc, še ne nekdanji direktor radia, ki je Lombergarja dokazano forsiral za direktorja TVS, vendar se je Lombergar, menda blazno nadarjen za lobiranje in zakulisne spletke, odločil, da se ne bo prijavil na javni razpis.
"Kaj mi je tega treba," naj bi preventivno, bolje rečeno politikantsko razlagal v neki ožji družbi, v resnici pa naj bi skupaj z Lenartom Šetincem naštudirala izjemno pretkano igro, trdijo naši viri. Če bi se Lombergar prijavil na razpis, bi se zanesljivo dal v zobe medijem, le-ti pa bi na dan privlekli vso njegovo televizijsko umazanijo in sporno zgodovino. Zato naj bi se po končanem javnem razpisu z Lenartom Šetincem odločila za plan B; to je, da Šetinc močno pritisne na Fillija, ki bo Lombergarja postavil za vršilca dolžnosti direktorja TVS, torej direktno na mizo pred člane programskega sveta, brez vnaprejšnje debate ter komentarjev v medijih. In tako se je tudi zgodilo. Da bo stari kader Lombergar postavljen za vršilca dolžnosti direktorja TVS, smo nekaj ur pred torkovo sejo programskega sveta obelodanili zgolj na našem portalu. Mojca Menart je na tajnem glasovanju dobila - prav neverjetno - vseh 23 glasov članov programskega sveta, Lombergar samo 17, vendar še vedno več kot Filli, ki ga je za generalnega direktorja RTV izvolilo skromnih 14 članov sveta.
Manj je (bil) nad Janezom Lombergarjem navdušen Marko Filli, ki si po naših informacijah za direktorja TVS želi "bistveno manj vplivnega človeka." Fili naj bi poskušal forsirati dirigenta in glasbenika Patrika Grebla. Toda Marko Filli svojemu intimnemu favoritu Greblu ni zmogel zagotoviti večine v programskem svetu brez politične levice in Lenarta Šetinca, ki stoji za Lombergarjem. Vendar svetniki leve politične provinience oziroma vlade koalicije niso enotni, vsaj kar zadeva Lombergarja ne. Zato je lobi Zares in LDS preko Mirana Lesjaka, člana programskega sveta, izbranega na listi Zares, dosegel, da se mandata vršilcev dolžnosti direktorja TVS in direktorice radia omejita do 15. oktobbra, čeprav je generalni direktor Filli sprva predlagal precej daljša mandata, ki bi trajala tri mesece. Če Lombergarja (pa tudi Miho Lamprehta, menda že usklajenega kandidata za direktorja radia) podpira Šetinc, torej stara garda Socialnih demokratov (medklic: Šetinc in predsednik vlade ter prvak SD Borut Pahor nista na isti valovni dolžini, zato se Šetinc tudi "ni upal" potegovati za mesto generalnega direktorja RTV, čeprav so ga nekateri mediji - po oblikovanju Pahorjeve koalicije - dokaj nepoznavalsko omenjali kot bodočega prvega človeka RTV), bosta Zares in LDS poskušala vsiliti svoje kadre. Treba je namreč vedeti, da znotraj kadrovske delitve oblasti na RTV Filli menda sodi v kvoto SD, zato naj bi Zares in LDS vztrajala, da jima pripada funkcija direktorja TVS. Še posebej, ker je iz igre za direktorico radia izpadla izrazita kandidatka LDS Darja Groznik, dolgoletna družinska prijateljica politika Jožefa Školča. Če bo Marko Filli vztrajal na Patriku Greblu, se obeta zakulisni spopad z Lenartom Šetincem, ki bo najverjetneje pripeljal do novega razpisa za direktorja TVS.
Lobist Mile Šetinc, pred leti izjemno vpliven kadrovik na RTV, nam je včeraj popoldne zanikal govorice, da naj bi tudi on lobiral za Lombergarja, ker naj bi njegova žena, novinarka informativnega programa Mojca Pašek Šetinc, štartala na funkcijo odgovorne urednice informativnega programa. Mile Šetinc trdi, da sta se z Lombergarjem v zadnjih dveh letih srečala samo enkrat, kar zadeva njegovo ženo, pa dvomi, da se bo prijavila na razpis za naslednico Rajka Geriča, kateremu mandat na mestu odgovornega urednika informativnega programa poteče novembra letos. Mimogrede, za mesto odgovornega urednika razvedrilnega programa, ki ga zdaj zaseda Petar Radović, naj bi se spopadla cela serija članov kolektiva razvedrilnega programa, urednica-producentka Dijana Štraus Svetlik (ki nam je že potrdila, da bo kandidirala), urednica Nataša Bolčina Žgavec in urednik Vanja Vardjan (da bo spet kandidiral, se Vardjan, ki je pred Radovićem vodil razvedrilni program, med pitjem piva hvali svojim frendom), trdijo naši viri.
Najboj razočarana (pissed off, kot pravijo) na včerajšnji seji programskega sveta pa je bila – razumljivo – Marija Miša Molk. Če sodimo po tem, kam se je vsedla (tik poleg Marka Fillija, čeprav varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev formalno sploh ni članica programskega sveta RTV), lahko sklepamo, da je MMM do zadnjega upala na čudež in Fillijev predlog, da naj Molkova postane direktorica TVS. Za nameček se Molkova in Lombergar (pa tudi Menartova) dobesedno ne preneseta. Patrika Grebla na seji ni bilo, prišel pa je Zvezdan Martič. Bila je tudi Mojca Menart, medtem ko se je Janez Lombergar članom programskega sveta po vsem sodeč raje previdno izognil …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Lombergarja Mojce Menart Marka Fillija Zlatko Šetinc Božo Kovač Aleksa Štakula Janez Kocjančič Lenart Šetinc Patrika Grebla Mirana Lesjaka Miho Lamprehta Borut Pahor Darja Groznik Jožefa Školča Mile Šetinc Mojca Pašek Šetinc Rajka Geriča Petar Radović Dijana Štraus Svetlik Nataša Bolčina Žgavec Vanja Vardjan Marija Miša Molk Zvezdan Marti

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Neverjetno, stari kader Janez Lombergar spet vodi TVS, Miša Molk pissed off