objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 31. avgust 2010 ob 07:09

Mišo Molk bo na koncu še kap: vse kaže, da ne bo direktorica televizije
Nihče od kandidatk in kandidatov za direktorja televizije nima večinske podpore članov programskega sveta, zato bo Marko Filli najverjetneje ponovil razpis. Miha Lampreht v Himalajo
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Da Marko Filli, novopečeni generalni direktor RTV Slovenija, na današnji seji programskega sveta (še) ne bo imenoval novega direktorja ali direktorico TV in Radia Slovenija, je Filli dal vedeti že minuli petek, svojo odločitev pa je navzven opravičil z velikim številom prijavljenih kandidatk in kandidatov. Spomnimo, za direktorja TVS se je na javnem razpisu (končan je bil 23. avgusta) prijavilo šest kandidatov, za direktorja radia pa trije kandidati.
Toda po naših informacijah pravi razlogi neimenovanja direktorjev tičijo drugje. Filli je namreč hitro ugotovil, da nihče od kobajagi favoritov za novega prvega človeka televizije, Marija Miša Molk. Zvezdan Martič ali Patrik Greblo ne bi dobil večinske podpore članov programskega sveta, najboljši program pa naj bi tako ali tako spisal Bojan Kuhar, direktor Cankarjeve založbe in bivši izvršni direktor Mladiske knjige, menda eden od treh kandidatov, ki so se poleg Molkove, Martiča in Grebla, prijavili na razvpis za direktorja televizije.
Marko Filli je po naših informacijah najprej prečrtal Zvezdana Martiča, odstavljenega vodjo Multimedijskega centra RTV, ki naj bi bil zaradi bolj ali manj znanih mahinacij okoli spletnega portala rtvslo.si (večino teh lumparij smo razkrili in dokazali prav na našem portalu) celo kazensko ovaden. Martiča naj bi kazensko ovadil prejšnji generalni direktor RTV Anton Guzej, čeprav naj bi Guzej dovolj časa Martiča tudi ščitil. Ciniki pravijo, da je Martič tako rekoč "na poti v zapor," zato res ne more postati direktor televizije. Po drugi strani je Martič pokazal veliko ambicij, sprva se je nameraval potegovati celo za generalnega direktorja RTV. Martič pozorno spremlja vse seje programskega sveta (kar hkrati pomeni, da nima pravega dela), po pripovedovanju naših virov naj bi hodil tudi na posvetovanja in lobiranja k ministrici za kulturo Majdi Širca, računal pa naj bi tudi na lobistično podporo nekdanjega voditelja oddaje Odmevi Boštjana Lajovica, zdaj tiskovnega predstavnika predsednika republike Danila Türka, s katerim pogosto skupaj pijeta pivo. Je pa še nekaj: če bi Marko Filli za direktorja TVS imenoval Martiča, bi to lahko pomenilo, da potihoma podpira Martičeve mahinacije na MMC. Potem ko je Guzej Martiča vendarle odstavil z mesta vodje MMC, je namreč Filli, takrat še Guzejev pomočnik, prevzel del Martičevih pristojnosti na MMC.
Dirigent in pisec glasbe Patrik Greblo, nekdanji ne preveč uspešni direktor Avditorija Portorož, realno gledano prav tako ni imel večjih možnosti, da postane direktor televizije. Člani programskega sveta ga uvrščajo v drugo ali tretjo kadrovsko ligo, nekateri pa naj bi mu prijazno svetovali, naj se raje prijavi za odgovornega urednika razvedrilnega programa. Slišati je tudi, da naj bi se Greblo prijavil predvsem zato, da je opozoril nase in si tako zagotovil pogodbeno sodelovanje v produkciji zabavnih oddaj.
Čisto posebna plat zgodbe pa je Marija Miša Molk. Marko Filli nam je že pred časom dejal, da si želi, da Molkova do konca mandata ostane varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV, če pa se bo kljub temu prijavila na razpis za direktorico televizije, jo bo pač treba obravnavati kot vsakega drugega kandidata. Tudi Molkova je – podobno kot Zvezdan Martič - ciljala na funkcijo generalne direktorice RTV, vendar je očitno kmalu zaznala, da ne seže tako daleč. Njene ambicije so papagajsko ponavljali posamezni mediji, predvsem tabloidi (Nova, Lady, Jana), štajerski brezplačnik Dobro jutro (tam zanjo navija odgovorni urednik Miha Štamcar, ki mu je Molkova očitno strašno šibka točka) in pa časnik Delo, kjer Molkovo nepoznavalsko hvali predvsem novinarka propadlega Maga Anuška Delič. S pomočjo novinarke Anuške Delič je Molkova tudi lansirala novice, kako sta si blizu s predsednikom vlade Borutom Pahorjem. Kandidatura Marije Miše Molk je vsaj trikrat bizarna. Prvič zato, ker dezavuira funkcijo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV; drugič, Molkova je bila pred šetimi leti prisiljena zapustiti mesto odgovorne urednice razvedrilnega programa, predvsem zaradi medijskih pritiskov in kopice afer, povezanih z denarjem, razvpito Emo in Evrosongom, patološko ljubosumnim uničevanjem mladih in njej konkurenčnih televizijskih voditeljic in televizijskega programa, ki ga je vodila (avtorju teh vrstic je neženirano dejala, da če že mora spakirati, potem bo poskrbela, da za njo ne bo ostalo ničesar, in tako se je dejansko tudi zgodilo); in tretjič, osnutek oziroma predlog novega zakona o javni RTV predvideva, da se varuh pravic gledalcev in poslušalcev po koncu mandata ne more zaposliti znotraj sistema RTV, kar za Molkovo pomeni, da bi kmalu ostala brez službe na televiziji. Za nameček se Marija Miša Molk v službi praviloma nikoli ne pojavi pred enajsto uro dopoldne (razen takrat, ko je seja programskega sveta in se primaje že ob desetih), zato je vprašanje, kdaj in kako bi sploh lahko učinkovito delala kot direktorica.
Da Marija Miša Molk ne more računati na večinsko podporo članov programskega sveta, ki ga povsem obvladuje politika, pa je dokaj logično. Politična desnica Molkove ne mara, ker se je kot varuhinja eksponirala z javnimi napadi na posamezne televizijske novinarje in voditelje, ki so blizu politični desnici (denimo Rosvita Pesek), precej pobalinsko je obračunala tudi s povratnikom na TVS Urošem Slakom, vse to pa naj bi bil sestavni del njene kandidature za direktorico televizije in dobrikanje politični levici, ki ji Molkova tako ali tako dolguje kariero nekdanje prve dame slovenske televizije. Del taiste levice pa seveda ni pozabil, da se je tik pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 Molkova pojavila v predvolilni brošuri Janeza Janše in SDS, kjer je udrihala čez tedanje levo vodstvo RTV. Po volitvah je od Janše in nove vladne koalicije pričakovala "vsaj" funkcijo direktorice TVS, ko je to postal Jožko Možina, pa se mu je na sprejemih metala v objem in si obetala svojo oddajo. Napisala je celo serijo scenarijev (čeprav nikoli ni bila posebej pismena), ki pa jih Guzej in Možina nista jemala resno. Potem se je nekako zagrebla za funkcijo varuhinje. Čeprav bi bil edini protikandidat Lado Ambrožič bistveno boljši, predvsem pa resnejši varuh, se je Guzej odločil za Molkovo, menda predvsem zato, ker je naivno upal, da se je bodo tako rešili. Molkovi, za katero je Možina kasneje trdil, da mu je "zabila nož v hrbet," je vmes izpuhtela tudi funkcija članice Reference Group, posebne komisije EBU (Zveza evropskih javnih in državnih televizij), ki odloča o Evrosongu, vodil pa jo je njen intimni prijatelj, no, menda celo zaročenec, Nizozemec Ruurd Biermann.
Vsi po vrsti, Molkova, Greblo in Martič, sicer veljajo za politično in značajsko prilagodljive kandidate, zato politika z njimi ne bi imela večjih težav, so pa vsi po vrsti za funkcijo direktorja TVS zanesljivo premalo kompetentni. Molkova in Martič bi direktorsko funkcijo zanesljivo izkoristila tudi za stare obračune in nove privilegije (Ula Furlan, hčerka Miše Molk, bi verjetno kmalu začela voditi kakšne Videospotnice), Greblo pa zato, da bi lahko dirigiral v čimveč oddajah. Zato bo Marko Filli najverjetneje prisiljen ponoviti javni razpis (kar bo hud udarec predvsem za imidž in ego Molkove, ki je za funkcijo direktorice TVS pripravljena storiti vse in še več, tudi sleči se na plaži otoka Mikonos in vnaprej pripravljenim paparacom pokazati silikonsko oprsje), za vršilca dolžnosti pa bo – kot je slišati - predlagal nekdanjega dolgoletnega programskega direktorja TVS Janeza Lombergarja. Slednjega za direktorja TVS sicer v zakulisju forsira predsednik nadzornega sveta RTV Lenart Šetinc, manj pa je nad Lombergarjem navdušen Marko Filli. Če bo vršilec dolžnosti res postal Lombergar, potem je zelo verjetno, da bo Lombergar ostal direktor televizije tudi vnaprej, vsaj do sprejetja novega zakona o RTV.
Precej lažjo situacijo ima Marko Filli pri izboru za direktorja radia. Menda se je že odločil za Miho Lamprehta, ki naj bi edini imel tudi zagotovljeno večino znotraj programskega sveta. Lampreht je to funkcijo že opravljal do prihoda Janševe koalicije, mu pa mnogi na Kolodvorski 2-4 očitajo, da se "prepočasi odloča in preveč mečka." Največja konkurentka Mihe Lamprehta je nekdanja odgovorna urednica Vala 202 Darja Groznik, dolgoletna družinska prijateljica sicer ne več tako vplivnega politika LDS in državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Jožefa Školča. Groznikova, ki naj bi ji "funkcija direktorice radia ogromno pomenila (tako vsaj trdijo nekateri njeni radijski kolegi in kolegice)," velja za izraziti kader LDS. Zanimivo, preko stranke LDS se je do stolčka generalnega državnega pravobranilca pred nekaj meseci poskušal prebiti njen brat Jurij Groznik, ampak tudi njemu ni uspelo. Ker Miha Lampreht za mesec dni odhaja v Himalajo (Lampreht je namreč alpinist) naj bi Marko Filli za vršilko dolžnosti direktorice radia imenoval Mojco Menart, vodjo in odgovorno urednico Založbe kaset in plošč RTV, ki je prav tako že bila direktorica radia in televizije.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marko Filli Marija Miša Molk Zvezdan Martič Patrik Greblo Bojan Kuhar Anton Guzej Majdi Širca Boštjana Lajovica Danila Türka Miha Štamcar Anuška Delič Borutom Pahorjem Rosvita Pesek Urošem Slakom Janeza Janše lado ambrožič Ruurd Biermann Ula Furlan Janeza Lombergarja Lenart Šetinc Miho Lamprehta Darja Groznik Jožefa Školča Jurij Groznik Mojco Menart

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mišo Molk bo na koncu še kap: vse kaže, da ne bo direktorica televizije