objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 24. avgust 2010 ob 07:07

Jankovićevi agenti in lizuni: od Miše Molk do žurnalista na Facebooku
Razkrivamo prikrito politično navijanje za ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki ga zganjajo v tabloidnih medijih, politično menda nedolžnem revijalnem tisku, eni novinarji pa na Facebooku
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki naj bi si z odprtjem športnega parka Stožice že zagotovil ponovno zmago in župansko funkcijo na jesenskih lokalnih volitvah, je deležen pojavno zanimivega forsiranja, bolje rečeno odkritega političnega navijaštva - v medijih, ki veljajo za politično nedolžne.
Tako je Simon Kardum, televizijski kritik in kolumnist revije Stop, namenjene filmu, radiu, televiziji in gledališču, že med otvoritvijo Stožic zapisal, da je "Zoran Janković tvegal vse in tveganje se mu bo obrestovalo na jesenskih volitvah. Tvegal je celo tako zelo, da se je zaradi projekta Stožic in drugih velikih projektov ves svoj mandate dajal v zobe radovednim in praviloma zlonamernim novinarjem, ki so ga iz dneva v dan cefrali, trgali in prežvekovali. V slogu popadljivih hijen." Skoraj nora bizarnost Kardumove kolumne v Stopu pa ni zgolj v primitivnih žalitvah novinarjev, ki jih zaradi poklicnega spremljanja dela ljubljanskega župana primerja s hijenami in absurdnosti zapisanih trditev, da je Janković pri Stožicah "tvegal vse (kaj pa je Janković tako zelo tvegal, prosim lepo; Kardum nas očitno skuša prepričati, da je Janković edini župan na svetu, ki je denar za nogometni stadion in športno dvorano nesebično dal iz lastnega žepa?!)," ampak v tem, da se Kardum tako rekoč lažno predstavlja kot neodvisni kolumnist in kritik, v resnici pa je zaposlen kot direktor Centra urbane kulturi v Šiški, ki je javno zavod v lasti mestne občine Ljubljana in kjer mu župan Janković daje mesečno plačo. No, ne župan, ampak ljubljanski davkoplačevalci. Zato je Kardumov slavospev županu v rubriki Stopova ocena, namenjeni televizijski kritiki, nesramno prikrito in priliznjeno politično navijanje.
Mimogrede, Kardum Jankovićevim Stožice opeva kot "mojstrovino ter gradbeni in finančni čudež, ki je nastal na degradiranem smetišču zgodovine."
Za nameček je Simon Kardum kot naslov svoje kolumne uporabil slogan prireditve "V Stož'ce po rož'ce," ki jo v Stožicah (19. septembra) pripravljata Lado Bizovičar in Jurij Zrnec, v formi stadionskega remakea televizijske oddaje "A si ti tud not padu?!" Griša Šoba, direktor ljubljanskega podjetja Urbano pleme d.d., uradnega producenta prireditve, pravi, da gre za šov in glasbeno-gledališki spektakel, naši viri pa trdijo, da naj bi Bizovčar in Zrnec "poskrbela za celo vrsto skečev, ki bodo skozi zajebancijo politično promovirali Jankovića." Šoba še trdi, da Janković in mestna občina ne bosta sofinacirali prireditve (vstopnice v maloprodaji stanejo 19 evrov), hkrati pa noče povedati, koliko naj bi jih stal najem stadiona. Češ, gre za "poslovno skrivnost." Stadion ta hip še vedno upravlja družba Grep, razvpiti investitor Stožic. Po naših informacijah naj bi župan Janković pritisnil na Grep, naj Urbanemu plemenu, Bizovičarju in Zrnecu stadion oddajo po mizerni tarifi 950 evrov.
Svoj piskrček političnega navijaštva je v tabloidni reviji Nova dodala tudi Marija Miša Molk, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija. Nič hudega slutečim, čeprav že vsega vajenim – resda maloštevilnim, pač zaradi razmeroma nizke naklade – bralkam Nove je plasirala naslednjo izjavo, ki jo je kasneje ponatisnila še tabloidna revija Story: "Čeprav nisem turistka, se z velikim užitkom sprehajam po mestu, saj je prestolnica postal prečudovita z vsemi novimi spremembami, ki jih je uvedel župan." Politično navijanje za Jankovića, ki si ga v tabloidih privošči nekdanja prva dama javne televizije, je potrebno razumeti tudi v kontekstu bodoče delitve oblasti znotraj RTV. Danes in ali jutri bo že jasno, ali se je Molkova prijavila na razpis za novo direktorico TV Slovenija. Če se je, potem so naše špekulacije upravičene. Kajti politična opcija, ki ji pripada ljubljanski župan Zoran Janković, bo v programskem svetu večinsko odločala o njeni funkciji.
Odkrito navijaštvo pa je očitno prevzelo tudi nekatere novinarje časnikov, ki se sicer javno izdajajo za neodvisne. Denimo Izaka Koširja, novinarja brezplačnika Žurnal24, znanega tudi kot glasbenika in nekdanjega novinarja spletnih portalov 24ur.com in Dnevnik.si. Izak Košir je pred nekaj dnevi na svoj Facebook profil zapisal, da "se je sprehajal po Ljubljani. V času Jankovićevega mandata se je res veliko naredilo, piše Košir, še posebno praktičnih, vidnih stvari, relevatnih za Ljubljančane, kot tudi za turiste. Mislim, da si zasluži še en mandat … Pa vi? (glej faksimile v galeriji fotografij)" Tako Izak Košir. Hja, zanimivo, glede na znano poslovno paradigmo, da avstrijsko založniško podjetje Stryia, ki izdaja Žurnala24, slovi po tem, da so uredniške politike njihovih edicij praviloma precej naklonjene trenutnim oblastem. Janković naj bi bil tudi nabolj zaslužen za pridobitev lokacij za posebne kioske, namenjene brezplačnemu razpečevanju Žurnala24. Župan Janković, denimo, naj bi šel Styrii pri lokacijah za kioske bistveno bolj na roko kot mariborski župan Franc Kangler ali pa koprski župan Boris Popovič, pa morda zato ni čudno, da novinarji avstrijsko-slovenskega brezplačnika na spletu zdaj neženirano navijajo za Jankovića, trdijo naši viri. Stališče vodstva Žurnala24 bo predvidljivo: novinarji v prostem času lahko počnejo, kar jih je volja, toda časnik ohranja neodvisni uredniški diskurz. Jaz pa (se) sprašujem, ali je praktično mogoče, da novinar o županu Zoranu Jankoviču (ali drugih politikih, da ne bo pomote) v službi piše neodvisno, na Facebooku, ki morda doseže celo več ljudi kot dotični časnik, pa čustveno navija za "še en" Jankovićev mandat?! In zanesljivo vem, da se nekateri Žurnalovi novinarji z menoj povsem strinjajo ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Simon Kardum Lado Bizovičar Jurij Zrnec Griša Šoba Marija Miša Molk Izaka Koširja Franc Kangler Boris Popovič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jankovićevi agenti in lizuni: od Miše Molk do žurnalista na Facebooku