objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 20. avgust 2010 ob 07:13

Odgovor Katarini Kresal: Vsi mediji niso Lady in življenje ni revija Jana
Ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS na pragu dveh novih afer. Prva naj bi bila povezana z Vegradom in Hildo Tovšak, druga pa z ljubljansko podružnico avstrijske Hypo banke
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Menda sporni članek z naslovom "Spet fiasko Kresalove: ministrica novinarjem bizarno podtaknila staro pismo," objavljen 18. avgusta, sem napisal na podlagi meni znanih dejstev, okoliščin in sosledja dogodkov, pomnoženih z novinarskimi izkušnjami ter poznavanjem lika in dela ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal.
Nikjer nisem eksplicitno zapisal, da je ministrica Kresalova osebno podtaknila (lansirala) pismo skrbno izbranim novinarjem, kajti predobro vem, kako se to počne. Prvič, "podtakniti" je bolj kompleksna beseda in zadeva, in drugič, ministri ali ministrice tega ne počnejo lastnoročno (razen če ni res nuja in tudi to sem že doživel), saj imajo svoje/druge prikrite kanale. Tudi po pismu Petre Škofic, svetovalke za odnose z javnostmi na Ministrstvu za notranje zadeve, z naslovom "Ministrica ni podtaknila nobenega pisma," objavljenem včeraj (glej rubriko Sorodni članki), vztrajam na tezi, da je šlo za organizirano piarovsko operacijo. Nenazadnje, to je mnenje tudi nekaterih drugih medijev, čeprav prihaja z rahlo zamudo. Danes, tri dni po tem "piarovskem fakeu," celo časnik Dnevnik, ki je znano naklonjen LDS in Katarini Kresal, potrjuje moje pisanje, da "tisti, ki so pismo posredovali javnosti, pisma niso pozorno prebrali ... zakaj je staro pismo ministrice Kresalove po medijih zaokrožilo takoj po napovedi policijske stavke, pa ne želimo ugibati," sicer previdno pravijo v Dnevniku. No, mene - za razliko od poklicno manj radovednih novinarjev Dnevnika – to še kako zanima. V Dnevniku prav tako tako ugotavljajo, da je v torek popoldne "pomoto precej sprenevedavo in brez kakršnega opravičila priznalo tudi ministrstvo za notranje zadeve." Ergo, spoštovana Petra Škofic?!
Da je ministrica Katarina Kresal nagnjena k sodelovanju s "skrbno izbranimi novinarji", potrjuje tudi dejstvo, da že dobri dve leti neuspešno čakam na intervju, ki ga ministrica vztrajno zavrača. Prošnjo za intervju sem pisno deponiral takoj potem, ko je Kresalova nenadoma vstopila v aktivno politiko. Petra Škofic je pred odobritvijo intervjuja od mene eksplicitno zahtevala, naj povem, kaj bom Kresalovo vprašal. "Vse, kar me zanima in kar po moje zanima javnost," sem odgovoril, "tudi to, ali je kdaj poskusila oziroma konzumirala kokain." Če takšna vprašanja novinarji postavljajo pretendentom za ameriške predsednike, res ne vem, zakaj slovenski novinarji tega ne bi smeli vprašati ene Katarine Kresal. Boruta Pahorja, denimo, so novinarji pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami direktno vprašali, ali je gej? No, intervjuja s Kresalovo nikoli nisem dobil.
Kar zadevo povzemanje anonimnega pisanja: že 28. julija sem na vodstvo policije korektno poslal konkretna vprašanja, povezana z navedbami anonimke. In kaj sem dobil kot njihov odgovor? Tole, citiram: "Glede anonimnih očitkov lahko povemo, da policija v skladu s svojim poslanstvom zagotavlja splošno varnost oseb in premoženja in vse ostale storitve, ki jih je po zakonu dolžna nuditi." ??? Ne vem, morda je šlo za pomoto, pa so meni poslali odgovor, namenjen nekomu drugemu ... Skratka, vodstvo policije doslej ni niti potrdilo niti zanikalo, kar sem v članku tudi navedel. Če je res, kar v tej zvezi pravi ministrica, da "policija ni bankrotirala," hvalabogu. Čeprav sem mi osebno zdi, da je policija, kjer policisti na žalost dobivajo manj kot 800 evrov bruto mesečne plače, de facto napol v bankrotu.
Besedni zvezi, kot sta “piarovski fake” ali “samopromocijski podvigi” nista niti slučajno "zaničevalni oceni o ministrici," kot trdi Petra Škofic. Pravzaprav sploh nista zaničevalni, ampak marketinško "strokovni." Gre za moj komentar, ki temelji na delu ministrice, poleg tega imam kot novinar absolutno pravico do subjektivnih komentarjev. Komentarji so po logiki stvari tako ali tako vselej subjektivni. Famozna naziva Obraz leta in Slovenka leta ter ministričino bizarno poziranje med vožnjo policijskega čolna po Piranskem zalivu, za katerega nima dovoljenja, težko ocenim drugače kot z besedicama "samopromocijski podvigi." Če se tovrstni samopromocijski podvigi sprevržejo v svoje nasprotje, kar se je evidentno zgodilo v primeru Katarine Kresal (pred razvpito afero Baričevič je na lestvici najbolj popularnih politikov po anketi časnika Delo zavzela visoko četrto mesto, zdaj pa je izpadla celo iz prve dvajseterice in je sploh ni več na lestvici), lahko mirno ugotovimo, da je pravzaprav šlo za piarovske fake.
Sicer pa je ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal na pragu novih velikih afer, povezanih z Vegradom in Hildo Tovšak ter slovensko podružnico avstrijske Hypo banke, ki kreditira LDS. Oboje že - tudi uradno potrjeno - preiskuje policija in po kuloarjih je slišati, da bodo "ven prihajale zelo umazane stvari." Obupani delavci Vegrada se v pismu, ki smo ga prejeli včeraj, retorično sprašujejo, "ali je bil Vegrad njen primer (primer ministrice za notranje zadeve, glede na ponedeljkove izjave Katarine Kresal; op.p) tudi takrat, ko je njen partner Senica (ljubljanski odvetnik Miro Senica; op.p.) za naš denar svetoval Hildi Tovšak?" Ni naključje, trdijo naši viri, da se je dolgoletni predsednik uprave slovenske Hypo banke Božidar Špan, ki je nazadnje služboval v Celovcu, zdaj pa je že nekaj časa doma v Celju in išče službo, raje preventivno umaknil iz članstva dobrodelne ustanove Parus, ki jo je ustanovil spet - Senica. Se pa ja ne sposobi za premožnega bankirja, da meni nič tebi nič nenadoma zapusti neko dobrodelno ustanovo? A res mislite, da se bančne lumparije s korupcijo vred dogajajo samo na Hrvaškem in avstrijskem Koroškem, Slovenci pa smo tu nekje povsem nedolžni, čistuni in imuni!?
Kot bi rekel moj uredniški kolega Peter Frankl, naj se ministrica prej stušira z mrzlo vodo, preden se spušča v delo novinarjev. Besedica "zaničevalni" je povzeta iz kazenska zakona, zato jo lahko posredno razumem tudi kot ministričino grožnjo s tožbo. Naj ministrici in njenim sodelavcem ob tem zelo resno sporočim, da vsi mediji vendarle niso revija Lady in življenje ni revija Jana, zato naj se čim prej navadijo, da ambiciozno ministrico za notranje zadeve in predsednico vladne stranke LDS nekateri novinarji spremljamo po strogih profesionalnih kriterijih. Kar je v zahodnih demokracijah povsem običajno in pravilno. Naj ministrica svojo energijo za sodne postopke raje prihrani za delo na vladi ali pa za kasneje, saj bo očitno kmalu spet postala odvetnica.
P.S. Še zastonj piarovski nasvet: gospe Katarini Kresal prijazno priporočam, naj raje ostane pri naravni negi nohtov z laki Jessica in naj ne podlega "ceneni robi," kot so laki za nohte Zoya, ki naj bi jih dobila v dar, menda v posebni darilni vrečki, in to kar na ministrstvo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarine Kresal Petre Škofic Boruta Pahorja Hildo Tovšak miro senica Božidar Špan Peter Frankl

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Odgovor Katarini Kresal: Vsi mediji niso Lady in življenje ni revija Jana