objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 18. avgust 2010 ob 07:06

Spet fiasko Kresalove: ministrica novinarjem bizarno podtaknila staro pismo
Ministrica za notranje zadeve je skrbno izbranim medijem kobajagi ekskluzivno lansirala pismo, poslano ministrici Irmi Pavlinič Krebs, čeprav je pismo staro že več kot mesec dni, odgovor pa zamolčala
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenski policisti zaradi nizkih plač grozijo s stavko, Policijski sindikat Slovenije pa se je že odločil, da ne bo podpisal aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in zahtevajo sestanek s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, sicer bodo "šli do konca" ter enkrat septembra prenehali z delom.
Zahteve sindikata javno podpirata tudi generalni direktor policije Janko Goršek in ministrica za notranje zadeve ter predsednica LDS Katarina Kresal. Ministrica je šla še korak dlje. V ponedeljek zvečer je Pop TV kakor ekskluzivno poročala, da je Kresalova ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs (Zares) napisala posebno pismo, kjer je med drugim dramatično zagrozila, da bi "zmanjševanje plač policistom povzročilo izrazito poslabšanje varnosti v državi in negativno vplivalo na integriteto policistov." Pismo Kresalove so nemudoma pograbili "resni mediji," časnik Delo, denimo, je potezo Kresalove dobršen del včerajšnjega dne držal na naslovnici spletnega portala Delo.si, s pohvalnim naslovom in fotografijo nasmejane Kresalove, ki boža policijskega psa, zraven pa čepi manekenski vodnik v policijski uniformi.
Toda kmalu se je izkazalo, da gre za "piarovski fake." Včeraj pozno popoldne je namreč ministrstvo za javno upravo pojasnilo, da je Kresalova pismo poslala že 7. julija, 20. julija pa je Irma Pavlinič Krebs kolegici Kresalovi nanj tudi odgovorila. Povedano drugače, Kresalova je za potrebe lastne politične promocije (ob napovedani policijski stavki, ki je nesporno velika medijska tema, je štab ministrice hotel na hitro pokasirati nekaj političnih točk med policisti in javnostjo) staro pismo bizarno podtaknila novinarjem in jim hkrati zamolčala, da je na pismo že prejela odgovor Pavlinič Krebsove. In spet se je izkazalo, da nekateri mediji, ki sami sebi pravijo "resni," nič ne preverjajo ali pa ne mislijo s svojo glavo. Neverjetno je namreč, da novinarji in uredniki, ki so prejeli - torej videli - pismo Kresalove, sploh niso preverjali datuma ob njenem podpisu in so pismo papagajsko objavljali … ali pa so datum pisma enostavno zamolčali, ker so pač delali uslugo Kresalovi. Po objavi pojasnila ministrstva za javno upravo, da gre za "staro zgodbo," je Katarina Kresal po svoji stari navadi obmolknila. Novo sporočilo ministrstva za notranje zadeve je podpisala njena svetovalka za odnose z javnostmi na ministrstvu za notranje zadeve Petra Škofic, ki je post festum nonšalantno priznala(!), da je pismo ministrice Katarine Kresal dejansko - stara zgodba. Za takšne neposrečene samopromocijske podvige ministrice Kresalove je kolumnist tednika Reporter Boštjan Turk izumil lucidno sintagmo, češ, "Katarina Kresal svojo politično podobo hote ali nehote sama degradira, kar je stvar njene psihologije."
Mimogrede, pismo Kresalove so očitno dobili samo "najbolj zanesljivi" novinarji, še več, šlo je za tipično organizirano piarovsko operacijo. To na podlagi izkušenj (čeprav lahko deluje samovščeno) sklepam po tem, ker ga jaz nisem prejel, običajno pa dobim vse takšne reči, celo več kot drugi.
Po drugi strani sploh ni res, da bi bila ministrica Katarina Kresal tako socialno čuteča s policisti. Pred kratkim smo v uredništvo dobili anonimno pismo, ki očitno prihaja iz policijskih vrst, tako vsaj sklepamo na podlagi insajderskih informacij, navedenih v pismu. Anonimni pisci alarmantno trdijo, da je policija v bistvu bankrotirala, citiramo: " ... policijska vozila čakajo po več tednov na registracijo - podaljšanje tehničnega, saj nimajo denarja niti za marice in interventna vozila. Ni denarja niti za zamenjavo brisalcev, zamenjavo žarnic ali popravilo lučk ali siren. Kontrolo zelene meje opravljajo s civilnimi vozili (osebnimi), ker za podaljšanje registracije za terenska vozila, ki so bila kupljena z denarjem za Schengensko mejo nimajo denarja ... sedaj bodo na terenu uničili še osebna vozila (astre, škode, vektre) namenjena kriminalistom, potem pa nihče ne ve kako naprej ... Policija nima niti denarja za vzdrževanje motornih koles (zlizane gume, obrabljene zavorne obloge) - žalost je takšna, da niti dva deci olja za servo ali za zavorno olje ne premorejo. Popravila na servisih BMW in Honda so ustavljena, naročilnice preklicane saj ni denarja ... Policija nima več niti za zamenjavo baterijskih vložkov na svetilkah ali zamenjavo žarnic. Ustavljen je nakup službenih psov - zaradi tega bo posledično prišlo do odpuščanj in prerazporeditev v šoli za vodnike službenih psov in vodičev službenih psov na terenu. Od planiranih 12 psov ne bo niti enega. S službenimi vozili se vozi poleti z zimskimi gumami (ker za nakup letnih ni bilo denarja), kar nekaj vozil policije, pa je bilo tudi preko zime obutih v letne gume ..." Anonimni pisci so se spotaknili tudi ob ministrico Katarine Kresal: " ... predvsem pa ni policistom jasno slednje: njihova ministrica prejema plačo, ki je manjša od predsednika vlade (ki jamra, da ne more preživeti s plačo). Kljub temu pa ministrici uspe iz svojega žepa pokrivati stroške varnostnikov na njenih oddihih, plačevati njihove malice v ASu, se obleči v najnovejše modne trende, imeti drag nakit  kljub njenim parim letom delovne dobe na nepomembnem delovnem mestu. KK ne more meti privarčevanega denarja iz preteklosti, saj je bila kot vodja pravne pisarne (njenega partnerja Mira Senice; op.p.) deležna minimalne plače, po prispevkih sodeč …" Za komentar navedb anonimnega pisma smo zaprosili tudi vodstvo policije, vendar smo žal ostali brez pravih odgovorov.
Spopad Katarine Kresal z Irmo Pavlinič Krebs pa je treba gledati tudi znotraj konkretnega, recimo temu ljubosumnega političnega konteksta. Ministrica za javno upravo se prebija med najbolj popularne slovenske politike. Na zadnji, ponedeljkovi anketi časnika Delo, se je prebila na šesto mesto najbolj priljubljenih politikov, medtem ko je Katarina Kresal celo izpadla iz prve dvajseterice. Tik pred afero Baričevič pa je bila na Delovi lestvici že četrta!
To sicer ni bil prvi spopad med Kresalovo in Pavlinič Krebsovo. Spomnimo, 2. julija lani je lahko javnost neposredno spremljala njun besedni dvoboj na seji vlade, ko sta se ministrici počili zaradi števila zaposlenih policistov. Dami je komajda umiril premier Pahor, na spletni strani vlade pa se je - zaradi napake enega izmed vladnih uslužbencev - dogajal neposredni tonski prenos seje vlade. No, podobno kot Katarina Kresal je tudi Irma Pavlinič Krebs občutljiva na svoj ženski videz. Samo primer: med pogajanji za sestavo koalicijske pogodbe je takrat bodoča ministrica za javno upravo zdajšnjemu podpredsedniku Evropske investicijske banke Tonetu Ropu glasno očitala, da je kriv za pisanje našega portala, ko smo zapisali, da "Korošica Irma bolje izgleda kot dela …"

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borutom Pahorjem Janko Goršek Katarina Kresal Irmi Pavlinič Krebs Petra Škofic Boštjan Turk Mira Senice Tonetu Ropu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Spet fiasko Kresalove: ministrica novinarjem bizarno podtaknila staro pismo