objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 17. avgust 2010 ob 06:40

Črepinko, drugi človek NPU: Ja, res je, prijavil sem se za Kosovo komisijo
Koprski župan Boris Popovič dostavil dokumentacijo, ki naj bi dokazovala, da je novinar Rok Prapotnik imel dostop do tajnih podatkov policije
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj zgodaj popoldne so se začela zaslišanja za novega predsednika in dveh namestnikov predsednika komisije za preprečevanje korupcije. Vseh prijavljenih kandidatov je enajst, prvi pa je bil na vrsti nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič, absolutni favorit za mesto bodočega predsednika "Kosove komisije," ki naj bi ga predsednik republike Danilo Türk imenoval do 8. septembra. Pred posebno komisijo, ki jo sestavljajo Katja Filipčič (vlada), Dušan Kumer (državni zbor), Simona Habič (neprofitne organizacije), Etelka Korpič Horvat (sodni svet) in Polona Kovač (uradniški svet), se je v ponedeljek predstavil tudi novinar časnika Dnevnik Rok Praprotnik, ki se poteguje za namestnika predsednika komisije. Zaupni link med posebno komisijo in Danilom Türkom je po naših informacijah predstojnik urada predsednika republike Stojan Tramte.
Med prijavljenimi kandidati za namestnico predsednika je nekdanja poslanka bivše parlamentarne stranke Lipa Barbara Žgajner Tavš, trenutno zaposlena na uradu za enake možnosti. Žgajner Tavševa, ki kandidature medijem noče potrditi niti zanikati, se je po naših informacijah želela na komisiji zaposliti že prej, kar naj bi se dogovarjala z odhajajočim predsednikom komisije Dragom Kosom. Žgajner Tavševa je kasneje presenetljivo dobila službo kot zagovornica načela enakosti, kar je sprožilo val ogorčenja (zaradi njenih diskriminatornih poslanskih stališč) in celo protestno pismo, ki so ga podpisovali predvsem eksponenti leve politične opcije, med njimi tudi Drago Kos. Zaposlitev Žgajner Tavševe naj bi zlobirala poslanka Socialnih demokratov Melita Župevc, kar je slednja za naš portal zanikala, je pa priznala, da sta z nekdanjo poslanko Pečetove Lipe, ki je obupno iskala službo, prijateljici, saj se poznata še iz Trbovelj. Po nekaterih informacijah Barbara Žgajner Tavš ne premore dovolj delovnih izkušenj, zato je komisija najverjetneje ne bo "požegnala," poleg tega predsednik republike Türk ne bo hotel tvegati upora dela levice. Če bi do imenovanja Žgajner Tavševe vendarle prišlo, bo to "enostavno še ena politična nagrada" za delno razbitje Jelinčičeve Slovenske nacionalne stranke, trdijo naši viri.
Miloš Senčur, nesojeni poslanec stranke Zares, ki ga je konec julija vlada na predlog nove ministrice za gospodarstvo Darje Radič imenovala za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja ministrstva za gospodarstvo (namesto Andreja Pagona, ki je to funkcijo opravljal pod ministrom Matejem Lahovnikom), pa naj bi se kandidaturi za namestnika predsednika komisije odrekel. Čeprav se je Senčur prijavil, vendar je bilo to pred njegovim imenovanjem za v.d. generalnega sekretarja ministrstva.
Da je prijavo oddal, nam je potrdil tudi namestnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Robert Črepinko, ki je do imenovanja nekdanjega državnega tožilca Harija Furlana za direktorja NPU sam vodil slovenski FBI. Črepinko se je prijavil za namestnika predsednika komisije, za naš portal pa je zanikal govorice, da naj bi imel premalo delovnih izkušenj, zato naj ne bi šel skozi sito komisije. Črepinko zagotavlja, da ima "16 let delovnih izkušenj na področju policijskega dela, zakon o integriteti in preprečevanju korupcije pa predpisuje le določeno raven izobrazbe in deset let delovnih izkušenj pri opravljanju nalog." Pred komisijo še ni bil zaslišan in ker postopek izbire še ni končan, Črepinko pravi, da "glede njegove vloge še ima povratne informacije." Spomnimo, NPU je predvsem delo in produkt Gorana Klemenčiča, ki je na čelu NPU tudi sforsiral Črepinka, zdaj pa bosta morda spet delala skupaj v komisiji za preprečevanje korupcije. Kandidature Roberta Črepinka pa zanesljivo ne bo vesel nekdanji državni tožilec in zdaj odvetnik Boštjan Penko, ki Črepinku očita, da je podpisal nalog na njegovo famozno aretacijo.
Po nekaterih informacijah naj bi manjko delovnih izkušenj bremenil tudi Roka Praprotnika. Po mnenju dela novinarske srenje pa naj bi Praprotnikova prijava predvsem oteževala njegovo novinarsko delo, zdajšnje in prihodnje, če slučajno ne bo izbran za drugega ali tretjega vodilnega člana komisije. Po logiki stvari se Prapotnik zdaj ne more, denimo, objektivno poročati (kaj šele raziskovati!) o predsedniku Türku ali poslancu Dušanu Kumru, ker ta dva pač trenutno odločata o njegovi nadaljnji poklicni karieri, prav tako ne o Robertu Črepinku, ker je slednji na nek način Praprotnikov karierni konkurent. Zagata je še toliko večja, ker je predsednik republike vrhovni poveljnik obrambnih sil, poslanec Socialnih demokratov Kumer je dolgoletni član parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, Črepinko pa eden vodilnih policijskih funkcionarjev; vse to so namreč področja, ki jih kot novinar prvenstveno pokriva Praprotnik. Če bi pisal "pozitivno," se bodo ljudje zmrdovali, češ, "prilizuje se," če bo kasneje pisal "negativno," pa utegnejo govoriti, da se (jim) maščuje, ker ga niso izbrali … Novinarju Praprotniku očitajo tudi tesno povezavo z Dragom Kosom, kar naj bi evidentno dokazovala razvpita afera Patria. Po objavi članka o Praprotnikovi kandidaturi nam je koprski župan Boris Popovič dostavil tudi nekaj dokumentacije, ki naj bi pričala o tem, da je Praprotnik imel (ali še ima) dostop do notranjih policijskih informacij in podatkov, ki so zaupne narave in jih ne bi smel imeti. Gre za Praprotnikove članke iz časov, ko je še pisal za časnik Delo. Govorice, da naj bi na njegov račun prišlo 20 tisoč evrov neznanega izvora, pa je Rok Praprotnik že zanikal.
Mandat sedanjega predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa se izteče konec septembra.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
goran klemenčič Danilo Türk Katja Filipčič Dušan Kumer Simona Habič Etelka Korpič Horvat Polona Kovač Rok Praprotnik Stojan Tramte Barbara Žgajner Tavš Dragom Kosom Melita Župevc Pečetove Jelinčičeve Miloš Senčur Darje Radič Andreja Pagona Matejem Lahovnikom Robert Črepinko Harija Furlana Boštjan Penko Boris Popovič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Črepinko, drugi človek NPU: Ja, res je, prijavil sem se za Kosovo komisijo