objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 14. avgust 2010 ob 07:14

Jankovićeve Stožice: plačilo arhitektke Ane Kučan še vedno skrivnost
Starejša hčerka nekdanjega predsednika države Milana Kučana lani podvojila prihodke svojega arhitekturnega biroja AKKA d.o.o. Kučan v Stožicah ob nedeljah popoldne, z Jankovićevim službenim BMW-jem
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Pri famoznem projektu novega športnega parka Stožice je sodelovala tudi Ana Kučan, krajinska arhitektka in starejša hčerka nekdanjega predsednika države Milana Kučana. Po dosedanjih - resda bolj skopih - informacijah je bila najeta "podizvajalka" ljubljanskega arhitekturnega biroja Sadar Vuga arhitekti, zaupali pa so ji ureditev območja bodočega parka na strehi nakupovalnega središča med dvorano in stadionom.
Ker so arhitekturni projekti končani (nakupovalno središče sicer še ne), nas je zanimalo, kako je s plačilom Ane Kučan, pač glede na zloglasna dogajanja in afere z neplačanimi podizvajalci, kjer je eden od nesrečnih podjetnikov – zaradi neplačil - naredil celo samomor. Vprašanja, povezana z njenim delom in plačilom na projektu Stožice, saj gre za javno-zasebno partnerstvo, smo naslovili na arhitekturni biro Jurija Sadarja in Boštjana Vuge ter Tjaši Ficko, tiskovni predstavnici ljubljanskega župana Zorana Jankovića, vendar odgovore še čakamo. Je pa Ano Kučan bežno že omenil Boštjan Vuga v enem od televizijskih prispevkov, objavljenem v torek zvečer, med otvoritvijo dvorane.
Mimogrede, na torkovi otvoritvi dvorane in sredini otvoritvi stadiona nekdanjega predsednika države Milana Kučana v posebnih VIP prostorih nismo opazili, naši viri pa trdijo, da je med gradnjo obeh športnih objektov večkrat prišel v Stožice. Običajno ob nedeljah popoldne, pripeljal pa naj bi ga župan Janković v službenem vozilu znamke BMW.
Ana Kučan, doktorica krajinske arhitekture, je oktobra 2007 ustanovila biro AKKA (Ana Kučan Krajinska arhitektura) d.o.o. Lastnica in direktorica je sama, prokurist pa Luka Javornik. Leta 2009 je AKKA podvojila prihodke iz leta 2008 (nekaj več kot 103 tisoč evrov), tudi na račun pogodbe sodelovanja z Mestno občino Ljubljana. Med drugim je sklenila solidno pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za ureditev Plečnikovega vrta, zanjo pa bo pokasirala nekaj manj 30 tisoč evrov. Od tega je polovico dobila plačano lani, druga polovica, natančno 14.993,96 evrov, pa bo nakazana letos.

Po objavi članka smo prejeli naslednje pismo, ki ga objavljamo v celoti:
Spoštovani,
Prof. dr. Ana Kučan z MOL nima sklenjene pogodbe za prostorsko ureditev parka v Centru Stožice.
Poleg tega so v že objavljenem prispevku "Jankovićeve Stožice: plačilo arhitektke Ane Kučan še vedno skrivnost" z dne 13.8.2010 navedene neresnične trditve, na katere želimo opozoriti:
•    "... pač glede na zloglasna dogajanja in afere z neplačanimi podizvajalci, kjer je eden od nesrečnih podjetnikov - zaradi neplačil - naredil celo samomor" 
Zaradi projekta v Stožicah nobeden od podizvajalcev ni naredil samomora. V konkretnem primeru tragične smrti direktorja družbe Varkos, gospoda Ivana Selinška, ki so ga nekateri posamezniki neupravičeno povezovali z domnevnim neplačilom na Stožicah, so njegovi najožji sorodniki javno poudarili, da so bili dolžniki povsem drugi, predvsem iz Štajerske, in da je bilo sodelovanje pri gradnji stadiona pokojnemu podjetniku v ponos. Povedali so tudi, da podjetje Varkos z družbo Gradis skupina G (zasebnim partnerjem v Stožicah) ni imelo odprtih terjatev, nasprotno, Gradis je bil prvi, ki je družbi priskočil na pomoč.  (tudi v: Slovenske novice, 12.3.2010: "Stadion ni kriv za smrt")
•    ".... nekdanjega predsednika države Milana Kučana v posebnih VIP prostorih nismo opazili, naši viri pa trdijo, da je med gradnjo obeh športnih objektov večkrat prišel v Stožice. Običajno ob nedeljah popoldne, pripeljal pa naj bi ga župan Janković v službenem vozilu BMW."
Trditev ne drži. Protokolarno vozilo MOL vozi izključno voznik MOL in nikoli župan. Če je prvi predsednik v nedeljo skupaj z županom obiskal gradbišče v Stožicah, je bilo to v županovem zasebnem vozilu.

Lep pozdrav,
Tjaša Ficko

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ana Kučan Milana Kučana Jurija Sadarja Boštjana Vuge Tjaši Ficko Zorana Jankovića Luka Javornik Spoštovani, Lep pozdrav,
Tjaša Ficko

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jankovićeve Stožice: plačilo arhitektke Ane Kučan še vedno skrivnost