objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 11. avgust 2010 ob 06:59

Vse, kar ste hoteli vedeti o Miru Senici, vendar ga Karba ni upal vprašati
Sobotni intervju z najbolj razvpitim ljubljanskim odvetnikom v časniku Delo je izpadel predmoderno, strahopetno, deplasirano, predvsem pa novinarsko neprofesionalno
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Zelo natančno in pazljivo sem prebral intervju z ljubljanskim odvetnikom Mirom Senico v sobotnem Delu. Predvsem zato, ker Miro Senica - hočeš nočeš - sodi med najbolj razvpite ljudi v tej državi, in drugič, ker Senico zelo dobro poznam (vem tudi, da ne mara, če mu novinarji lepijo besedico razvpiti), zato sem lahko svoje vedenje primerjal z intervjujem; tehtal sem tako vprašanja novinarja Dejana Karbe kot odgovore odvetnika Senice.
Takoj moram reči, da me je intervju negativno presenetil. Ne samo zato, ker je že na daleč vidno, da je bil intervju časovno narejen kot krizni piar (damage control, pravijo temu strokovnjaki za odnose z javnostmi), takoj potem, ko so v javnost pricurljale nerodne informacije o kazenski ovadbi zoper Mira Senico, ki so ga tudi že zaslišali kriminalisti, in to zaradi zloglasne afere Baričevič. Afere, ki je usodno zaznamovala politično zakulisje Mira Senice in njegove spremljevalke, ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal. Pri sobotnem intervjuju me je bolj zmotilo pomenljivo dejstvo, da mu novinar Karba ni postavljal praktično nobenih podvprašanj, kar je, glede na pogoste in včasih dobesedno bizarne odgovore intervjuvanca Mira Senice, več kot nenavadno. Tako je intervju izpadel predmoderno, strahopetno, deplasirano, predvsem pa novinarsko neprofesionalno. Si prestavljajte, da bi vodilna ameriška časnika New York Times ali Washington Post pridobila intervju z nekim tipom, v tem primeru vplivnim odvetnikom, ki mu velik del javnosti pripisuje "napol mafijsko" obvladovanje politične in gospodarske scene, novinar pa intervju opravi brez enega samega - vsaj kolikor toliko - provokativnega (pod)vprašanja?! Jaz si tega ne predstavljam, mi je pa odslej kristalno jasno, zakaj Senica gladko odklanja intervjuje z nekaterimi drugimi novinarji. Po izbruhu afere Baričevič sem ga, denimo, večkrat povabil na televizijski intervju v oddajo Požareport in Info TV – v živo, pa je vedno odklonil. Tako je intervju Dejana Karbe v Sobotni prilogi Dela na žalost padel na nivo "intervjuja" v tabloidni reviji Lady, kjer svetovalka za javno nastopanje Marta Kos Marko hudo otročje razglablja o tem, kako bi postala hotelirka v Novi Zelandiji. Intervju a'la Senica/Karba v časniku Delu samo potrjuje izjave Petra Frankla, direktorja in odgovornega urednika časnika Finance, ki jih je izrekel v oddaji Vroči stol na Info TV. Frankl je povedal, kako se mu je Senica prostodušno pohvalil, da ima z enim od časnikov "dogovor o nenapadanju." Zdaj se že ve, da je Senica imel v mislih "osrednji slovenski časnik" Delo.
Skoraj hkrati z intervjujem Mira Senice je Delo na prvi strani objavilo veliko fotografijo Katarine Kresal, ki po Piranskem zalivu vozi policijski motorni čoln. Uredniki (ali urednice) Dela so želeli polaskati Kresalovi, toda nesrečneži (ali nesrečnice) so se ujeli v past; javnost je namreč kmalu ugotovila, da je Kresalova volan policijskega čolna upravljala brez ustreznega dovoljenja, torej nezakonito. Promocija ministrice se je hecno sfižila, podobno, kot se je sfižil preveč očitno (vsaj za moj okus) promocijski intervju Mira Senice.
Nekaj stvari, ki jih je v intervjuju povedal Miro Senica, vsekakor držijo. Denimo to, da dela po šestnajst ur na dan. Ker ga poznam, vem, da je to res, Senica je tipičen "workoholik." Rahel dvom pa takoj pade na njegove zaslužke. Čeprav Senica v intervjuju zagotavlja, da ni magnat, niti obubožan, je bil, vsaj pred aktualno ekonomsko krizo, zanesljivo težak nekaj deset milijonov evrov. Nepremičnine, delnice, avtomobili, keš … Kako je zdaj, ne vem točno, slišati je namreč, da se je strašno zakalkuliral z nakupi delnic Zavarovalnice Triglav in elektrodistribucijskih podjetjih, zato je menda obupno potreboval svojega človeka na vrhu Nove Ljubljanske banke (beri: Draška Veselinoviča), ki naj bi mu pomagal sanirati kredite. Še prej naj bi to prosil predsednika uprave KD Group Matjaža Gantarja, vendar se mu ni izšlo. Miro Senica vse te govorice seveda zanika. Toda zaslužiti nekaj deset milijonov evrov, in to samo z odvetniškimi storitvami, je v dvemilijonski Sloveniji praktično nemogoče. Moraš pač kasirati več kot tarife in biti zraven pri tajkunskih operacijah, točno tam, kjer Senica v intervjuju razlaga Karbi, da ga ni bilo zraven. Stojan Zdolšek, denimo, prav tako razvpiti ljubljanski odvetnik, je delnice v BTC pobasal med menedžerskim odkupom. Kako jih je dobil, ne vem, se pa ve, da ni bil zaposlen v BTC, zatorej ni mogel participirati pri menedžerskem prevzemu BTC. Jože Mermal, prvi človek BTC, je Zdolšku tako najverjetneje poplačal odvetniške usluge. Bogastvo Mira Senice (poglejte samo njegov vozni park, od astona martina naprej ali nazaj) pa se lahko mirno kosa z bogastvom odvetniške elite na Wall Streetu ali Bostonu.
Odvetnik Senica je bil zraven vsaj pri dveh napol tajkunskih operacijah: vojni Pivovarne Laško proti belgijskemu Interbrewu (kjer naj bi kot odvetnik stopil v bran slovenskega nacionalnega interesa, in prodaji Papirnice Videm Krško tujcem, kjer je – ravno obratno - poskrbel, da je papirnica fino prišla v roke Čehom. Miro Senica je na vsak način poskušal prodreti tudi v koprski Istrabenz, trdijo naši viri, vendar mu ni uspelo, ker ga tedanji predsednik uprave Igor Bavčar preprosto ni maral. Hm, po tem, kar se Bavčarju dogaja danes, je že vedel zakaj.
Najbolj duhoviti del intervjuja pa je pasus, kjer nas ljubljanski odvetnik Miro Senica, sicer koroškega rodu, poskuša nekako prepričati, da je on za pravice homoseksualnih skupnosti v Sloveniji približno tako pomemben kot legendarni ameriški predsednik John F. Kennedy za odpravo rasne segregacije v Združenih državah Amerike?!
Odvetniku Senici morda lahko verjamemo, da je bil med afero Baričevič osebno zgrožen, ker so uredniki (citiramo Senico v Delu) "dovolili toliko onasneževanja, pa naj gre za pisanje na forumih ali poročanje resnih medijev. Predvsem na forumih je šla celotna zadeva predaleč … uredniki portalov tega ne bi smeli dovoliti." Se strinjam, da so bili posamezni posti - tudi na Požareportu - precej vulgarni, čeprav upravičeno dvomimo, da je šlo za sovražni govor, o čemer govori Senica. Ta je nekaj povsem tretjega. Po drugi strani pa nas lahko čudi, da vulgarni komentarji neznanih avtorjev vržejo iz tira odvetnika takšnega kova, ki državnim uradnikom med zakonitim opravljanjem postopkov brutalno grozi celo z lažno kazensko ovadbo. Za kar je Miro Senica tudi kazensko ovaden. Sicer pa, kdor malo bolj suptilno pozna Senico, natančno ve, da je njegov odnos do novinarjev in medijev skoraj diktatorski.
Problem je še nekje. Posredne grožnje odvetnika Mira Senice, ki jih je namenil neimenovanim urednikom spletnih portalov, so očitno prodrle celo do uradnikov ministrstva za kulturo, ki so v osnutek novega zakona o medijih plasirali določbe, na podlagi katerih bi lahko navadni uradniki ministrstva zaradi (suma) sovražnega govora nekatere medije enostavno prepovedali!!! Hvala bogu, da so ta določila že na prvi pogled protiustavna.
Zanesljivo pa se Miro Senica strašno spreneveda, ko trdi, da lahko z vso resnostjo reče, da Katarine Kresal ni on poslal v politiko. "Predvsem je šlo za to, da je postal vidna in opazna, in potem so jo pač začeli snubiti," pravljičira Miro Senica. To seveda niti slučajno ni res. Vsi, ki so se prej družili z Mirom Senico in Katarino Kresal, vedo povedati, da Kresalova nikoli ni bila vidna in opazna. V družbi je bila vedno popolnoma tiho, nikoli ni imela svojega menja ali pa ga vsaj nikoli ni povedal na glas. Kaj šele, da bi jo slišali politizirati. Na delovnem mestu namestnice šefa odvetniške pisarna (svojega spremljevalca Mira Senice) se definitivno ni mogla kvalificirati za predsednico LDS, politične stranke, kjer ni bila niti navadna članica. Nasprotno, ko je ona furala odvetniško pisarno, je pisarno zapustila cela četica pravnikov in odvetniška pisarna Mira Senice je bila tik pred razpadom. To je poročal tudi časnik Finance. Kresalova se je izkazala predvsem kot arogantna šefinja z grobim, celo poniževalnim odnosom do podrejenih, kar je, kot pravijo naši viri, značilno tudi za njeno delo ministrice. Ideja, da bi Kresalova lahko postal predsednica razpadajoče LDS, se je porodila Petri Škofic (sedanji tiskovni predstavnici ministrstva za notranje zadeve) in Jožefu Školču, ki je reševal svojo politično kariero. Senica je bil navdušen, to je neizmerno godilo njegovim poslovnim in političnim ambicijam, trdijo naši viri, Katarina Kresal pa je postala tako imenovani "mandžurijski kandidat (oziroma kandidatka)." Senica in Školč načrta zarotniško nista zaupala niti najožjim prijateljem, denimo Janezu Škrabcu, lastniku podjetja Riko, prav tako o tem nista ničesar vedela zakonca Nevenka in Janez Pergar (nekdanja direktorica Aktive Invest in generalna sekretarka Kučanovega Foruma 21 ter bivši predsednik uprave Kompasa), čeprav so se ogromno družili. Škrabec naj bi za to izvedel tik pred objavo v medijih, medtem ko sta se z Jožefom Školčem dobivala tako rekoč vsak drugi dan. Miro Senica je Katarini Kresal ponudil tudi vso logistiko in finančno podporo. Dobila je šoferja in varnostnika v pojavi nekdanjega policista Stana Bogovčiča in osebnega tajnika Sergeja Šuštarja (nosil ji je torbico in jo spremljal celo na kolegije vodstva LDS) ter svetovalce za odnose z javnostmi, vse to pa je plačeval Miro Senica. Da bi bila Kresalova "čim bolj čista," je celo prodala vse svoje nepremičnine.
So pa prijatelji in znanci para Senica-Kresal opažali, da se na znamenitih večerjah pri njiju doma, v ogromnem penthousu na vrhu stavbe, znane kot Trnovskih sedem (mimogrede, tam stanuje tudi ljubljanski podžupan Aleš Čerin, vendar v bistveno manjšem stanovanju kot Senica in Kresalova, javnost pa je nedavno izvedela, da je stavba v lasti zasebnega podjetja TaxGroup oziroma bratov Klemna in Matije Šešoka, ki poslujeta z družino Janković), zbirajo novi obrazi, tako ali drugače povezani s politiko.
Mimogrede, nekateri naši sogovorniki, ki sta ji gostila Senica in Kresalova, stanovanje opisujejo kot izjemno sterilno (pravijo, kako se vidi, ni otrok), opremljeno podobno prestižnim pisarnam, ob večerjah streže najeto osebje v lakajskih uniformah, na koncu pa ena od uslužbenk odvetniške pisarne goste tudi fotografira. Tako je Miru Senici in Katarini Kresal vselej na voljo slikovna dokumentacije, kdo vse je "jedel in pil" na njun račun. Med novimi obrazi se je pojavil Vital Verlič, solastnik marketinške agencije Futura. "Ko sem videl futurista Verliča, sem takoj zaslutil, da se dogaja nekaj posebnega, prej ga nikoli ni bilo zraven," nam je zaupal eden izmed starih znancev para Senica-Kresal. Po naših informacijah naj bi agencija Futura bodočo političarko Kresalovo v največji tajnosti pripravljala na vstop v slovensko politično areno, kar nam je Verlič pozneje sicer zanikal. Pravi, da je Senica samo njegov odvetnik in to je vse. Kakorkoli, Futura je aktivno sodelovala v predvolilni kampanji LDS pred parlamentarnimi volitvami leta 2008 (prek hčerinskih podjetij), oblikovali so famozno spletno stran www.katarinakresal.si (kjer so najprej obesili, potem hitro sneli ministričine tangice), za nameček pa še lastniško vstopili v spletni portal Vest.si, ki velja za nekakšno spletno glasilo LDS in Zares.
Na večerje je začel presenetljivo prihajati tudi nekdanji odgovorni urednik zdaj že pokojnega tednika Mag Danilo Slivnik. Kar ni samo pomenilo, da se res dogaja nekaj posebnega, ampak zlasti to, da je Senica začel "igrati na vse strani." Da bo Slivnik prevzel Delo, je Senica namignil dolgo časa prej, preden se je to dejansko zgodilo, pa tudi njun odnos je nekaj posebnega. Čeprav je Slivnikov Mag večkrat sesuval Senico, je Senica kot odvetnik prevzel zastopanje Slivnika v njegovem ločitvenem postopku z nekdanjo ženo Ado Slivnik, dolgoletno uslužbenko ministrstva za zunanje zadeve in uveljavljeno diplomatko. Nekateri znanci in prijatelji Mira Senice celo sumijo, da je Senica rojaku Slivniku občasno izdajal nelagodne podrobnosti njihovih poslov, ki jih je objavljal Mag, Slivnik pa zanje, brez Senice, definitivno ni mogel vedeti. Slivnik in Senica imata še danes očitno čisto poseben odnos. Naši viri pravijo, da Slivnik občasno še vedno telefonira na tednik Reporter in skuša lobirati, naj ne pišejo toliko o Senici in Kresalovi. Kot gost posameznih televizijskih oddaj je Slivnik večkrat poskušal dopovedati, da afera Baričevič Kresalovi kobajagi ne more škoditi. Toda Slivnik se je v svojih političnih prognozah, če natančno analiziramo, največkrat zmotil. V svoji najbolj znani knjigi Kučanov klan je napovedal, da bosta po Kučanovem odhodu v politični pokoj njegov klan prevzela Igor Bavčar ali Jožef Školč – vau, kako obupno slabo je prognoziral, čeprav je njegovo pisanje kar berljivo. Bavčar je skoraj že v zaporu, Školč pa komaj pomemben državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja. Slivnik se je nedavno uštel tudi pri intenzivnem poskusu svojega comebacka na medijsko sceno. Z neko mimogrede kritiko nekdanje državne sekretarke Andrijane Starina Kosem, "velike izdajalke" nekdanjega premiera in liderja SDS Janeza Janše (v intervjuju za Reporter), se je Slivnik ponovno poskušal inavgurirati kot medijski faktor na desnici, toda Janša mu je vrnil z nepozabno klofuto "Ne nasedajte Danilu Slivniku," so napisali na spletni strani Janševe SDS, lekcija Slivniku je bila vidna vsem. Naši viri pravijo takole: "Slivnik je za Janšo mrtev, ker je paktiral z ASK, ko ga je ta postavila za predsednika uprave Dela. Poti nazaj ni več," čeprav je v politiki in slovenskih medijih možno čisto vse. Za politične skice odvetnika Senice pa je bil Danilo Slivnik očitno pontonski most do Janše, saj se Miro Senica še danes čudi, zakaj Janša ni šel v koalicijo z LDS, potem ko je liberalno demokracijo prevzela Katarina Kresal. In kaj na to porečejo v SDS? Eden izmed politikov SDS, ki ne želi biti imenovan, nam je dejal, da se vidi, kako je Senica "politični analfabet."
Ostaja še uganka, zakaj se je Miro Senica pred nekaj tedni tudi formalno odpovedal članstvu v lionsih. Tik pred letošnjo tradicionalno dobrodelno prireditvijo Sen kresne noči v ljubljanski protokolarni vili Podrožnik je predsedniku Lions kluba Ilirija Bojanu Branku, bivšemu direktorju DHL Slovenija in članu nadzornega sveta Slovenskih železnic, poslal pismo, s katerim ga je skopo seznanil, da zapušča lionse. Naši viri sicer pravijo, da Senica zadnjo leto in pol med lionsi tudi ni bil več posebej aktiven.
Vse to in še kaj bi Dejan Karba moral vedeti, ali pa bi se lahko vsaj pozanimal, preden je šel intervjuvat Mira Senico. Na Delu si lahko sicer zatiskajo oči, ampak (tudi) zaradi takšnih intervjujev jim pada naklada, kakor jim pač pada …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mirom Senico Dejana Karbe Katarine Kresal Marta Kos Marko Petra Frankla Draška Veselinoviča Matjaža Gantarja stojan zdolšek Jože Mermal Igor Bavčar John F. Kennedy Petri Škofic Jožefu Školču Janezu Škrabcu Nevenka Janez Pergar Kučanovega Stana Bogovčiča Sergeja Šuštarja aleš čerin Klemna i Matije Šešoka Jankovič Vital Verlič danilo slivnik Ado Slivnik Boruta Pahorja Andrijane Starina Kosem Janeza Janše Bojanu Branku

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vse, kar ste hoteli vedeti o Miru Senici, vendar ga Karba ni upal vprašati