objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 6. avgust 2010 ob 07:12

Kakšna familija: skoraj vsi sorodniki Katarine Kresal že kazensko ovadeni!
Partner Miro Senica kazensko ovaden, mama Friderika obtožena, stric Rajko Rotner kazensko ovaden … kopica kriminalistov se ukvarja z družino Katarine Kresal, ona pa je še vedno ministrica
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Jani Sever, odgovorni urednik spletnega portal Vest.si, dodobra založenega z denarjem ministrstva za kulturo, je ob aferi "Türkove ljubice" vehementno pomodroval, "da o bulmastifih danes ne vemo več skoraj nič res pomembnega, pa vsa država zaradi njih nekaj mesecev ni mogla misliti tako rekoč o ničemer drugem, kot o sprevrženih spolnih fantazijah." Sever je sicer že znan po politično skrajno subjektivnih in sprenevedavih zapisih, ampak tako neumno napačne komentatorske ocene že lep časa nisem prebral. Afera Baričevič, začinjena z afero Pogačarjeve stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada, je evidentno pristrigla peruti in neverjetne ambicije ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal, ki je lani novembra kar naenkrat dobila prebliske, da bi lahko že prihodnji ponedeljek zjutraj postala predsednica vlade (ne vem, mogoče ji je to kdo obljubil na rojstnem dnevu Janeza Zemljariča, kamor je bila povabljena kot edini politik mlajše generacije), zdaj pa se krčevito bori za golo politično preživetje. Kredibilnost notranje ministrice je praktično na ničli, izpadla je iz prve lige politikov na vseh javnomnenjskih anketah in pristala šele v tretji ligi, njena stranka LDS pa je po istih anketah ves čas na robu parlamenta. Celo Grega Repovž, ki je Janija Severja nasledil na stolčku odgovornega urednika tednika Mladine, nekakšnega glasila Zares in LDS, že poziva k ustanovitvi nove liberalne demokracije, vendar brez Katarine Kresal.
Čeprav odvetnik in njen življenjski sopotnik Miro Senica vsakomur, ki ga želi poslušati, prisega, da se ne ukvarja s politiko, temu seveda še zdaleč ni tako. Znane so njegove izjave pred parlamentarnimi volitvami leta 2008, ko je v ožji družbi dejal, da bo "on v vsaki vladi." Ko je Kresalova v nekem drugem zeitgeistu po anketi časnika Dela pristala na tretjem mestu najbolj priljubljenih politikov (danes jo Delo uvršča med petnajstim in dvajsetim mestom), se je v njegovi priljubljeni restavraciji Maxim pred več ljudmi pohvalil (eni so mu namreč čestitali za uvrstitev Kresalove), češ, “ja dobr delamo …
In kdo neki to tako dobr dela!? Danes smo padli v absurdno, totalno neevropsko, nedemokratično in nemoderno situacijo, ko so se že skoraj vsi sorodniki Katarine Kresal znašli v takšnih ali drugačnih kazenskih ovadbah, eni celo že v tožilskih obtožnicah, Kresalova, ki je (ne)posredno prav tako tarča kazenske ovadbe, povezane s spornim najemom stavbe NPU, pa še naprej mirno ostaja ministrica za notranje zadeve. Kot da se nič ne dogaja. Si predstavljate ministra za notranje zadeve v katerikoli državi Evropske unije, kjer bi kazensko ovadili njegovo mamo, strica in moža, policisti bi preiskovali tudi njega osebno, on pa bi še naprej ostajal notranji minister in šef policije, ki ga preiskuje. Tega filma v Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, Avstriji, Belgiji … ne morete videti. Je pa tak film mogoče videti v nekaterih diktatorskih državah Južne Amerike; hmmm, tudi tam verjetno ne, ker do tovrstnih ovadb sploh ne pride ... ponavadi te likvidirajo eskadroni smrti, na vzhodu pa najeta mafija.
Mi tukaj v Sloveniji smo očitno unikum zahodne poloble, v tem pogledu tako rekoč klasična banana republika.
No, pa poglejmo to familijo političarke Katarine Kresal:
Friderika Kresal, mama Katarine Kresal. Po poročanju medijev je državno tožilstvo februarja letos zoper - očitno podjetno - gospo Frideriko Kresal vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja preslepitve pri pridobivanju ugodnosti, grozi ji denarna kazen ali kazen zapora do treh let.
Rajko Rotner, stric Katarine Kresal. Kinologu so zaradi afere Baričevič na Kinološki zvezi Slovenije že odvzeli pravico do sojenja, komisija za preprečevanje korupcije pa je zoper Rotnerja vložila kazensko ovadbo, prav tako zaradi afere Baričevič. Vmes se je tudi izkazalo, da je kinolog Rotner dlje časa zavajal svojega delodajalca, to je ministrstvo za obrambo. V službi ga ni bilo, ker naj bi bil bolan, on pa je veselo potoval po svetu in sodil na pasjih tekmovanjih.
Miro Senica, partner Katarine Kresal. Tudi njega je na tožilstvo kazensko ovadila komisija Draga Kosa. Paketu ovadenih, kjer sta notri Rotar in Senica, Kosova komisija očita kar pet kaznivih dejanj: krive ovadbe, krive izpovedi, ponarejanja listin, zlorabe uradnega položaja in napeljevanja k tem dejanjem. Tudi če vemo, da sta se Kos in Kresalova "politično" razšla, potem ko Kresalova odhajajočega predsednika protikorupcijske komisije ni hotela imenovati za direktorja NPU (po navedbah njenih sodelavcev ga je celo puščala v dobri veri, da bo morda imenovan, dokler ni minila tista frka okoli njene interpelacije, ko bi Kos lahko drastično posegel v dogajanja z oceno komisije, da je bil najem stavbe NPU na Dimičevi 16 korupcija; spomnimo, Kos je poročilo sprva večkrat napovedal, potem z nekimi manevri prestavljal, dokler se ni tej temi dokončno odpovedal in je pristala na računskem sodišču), ovadbe, ki jih je spisal, verjetno stojijo. Kriminalisti so Mira Senico že zaslišali, ta pa je vse skupaj označil kot "bedno." Zanimivo, da policija pod vodstvom ministrice Kresalove v isti aferi Baričevič odvetnika Senice ni kazensko ovadila. Dovolj pomenljivo, kaj pravite?
Blizu "sumljivih poslov" se že pojavlja tudi Gregor Kresal, alpinist in brat Katarine Kresal. Mediji smo ga prvič opazili ob aferi, povezani z gradnjo famozne turistične kmetije Bužekijan v Mali Sevni nad Lucijo, za katero naj bi stala Miro Senica in Katarina Kresal. Spomnimo: uradni investitor kmetije nad Lucijo je bilo podjetje Bužekijan d. o. o., registrirano na Celovški v Ljubljani. Uradni lastnik podjetja je lokalni pridelovalec oljk Edo Bužekijan, obenem tudi lastnik zemljišča. Direktorica podjetja Bužekijan je bila Blanka Muster, prokurist je Franc Zaviršek (gre za podatke iz časa prvih medijskih zapisov), od tam pa so vse lastniške in kapitalske nesporno vodile do Senice in Kresalove. Blanka Muster je namreč prokuristka podjetja Ignis, katerega edini lastnik je odvetnik Miro Senica. Direktorica Ignisa je Olga Zaviršek, žena Franca Zavirška, prokurista družbe Bužekijan. Olga Zaviršek je obenem dolgoletna tajnica odvetnika Senice in zaposlena v njegovi odvetniški pisarni. Blanka Muster je bila hkrati direktorica podjetja Octus, katerega edini lastnik pa je bil Gregor Kresal, brat Katarine Kresal. Vsa ta omenjena podjetja imajo ali pa so imela sedež na istem naslovu – Celovški cesti 150 v Ljubljani. "Preveč naključij, da bi to lahko bilo naključje," smo takrat zapisali na našem portalu, čeprav je Senica vztrajno zanikal, da je finančno povezan s kmetijo Bužekijan. Senica je namreč trdil, da je le pravni zastopnik in da naj bi kmetu Edu Bužekijanu samo pomagal urediti dokumente in svetoval sodelovanje z računovodstvom, ki ga vodi Blanka Muster. Dva dni po izbruhu afere Baričevič pa je - spet naključje?! - kmetijo Bužekijan nenadoma kupil ljubljanski poslovnež Jože Anderlič, znan tudi kot družinski prijatelj Mira Senice in Katarine Kresal. Octus, družbo za upravljanje d.o.o., je sodišče leta 2008 (torej po izbruhu afere Bužekijan) izbrisalo iz registra, Gregor Kresal je pa julija letos ustanovil novo podjetje Sfinga Pro d.o.o., registrirano za filmsko produkcijo. Po naših informacijah naj bi Gregor Kresal začel pridobivati produkcijske projekte na RTV Slovenija.
Če je res, kar nam je pred nekaj dnevi zatrdilo vodstvo slovenske policije, da sporni najem stavbe NPU preiskujejo štirje kriminalisti (in ne samo dva, kot pravijo naši viri), potemtakem se z družino Kresal-Senica po službeni dolžnosti in na račun davkoplačevalcev ta hip ukvarja vsaj deset kriminalistov. Elementarna politična kultura pa zahteva od Kresalove, da kot ministrica za notranje zadeve in resorna predstojnica policije odstopi ter omogoči korektno in neodvisno preiskavo. Kako pa naj, prosim lepo, policist-kriminalist, čigar vrhovna šefinja je Kresalova, zaslišuje njenega Mira Senico, in potem še njo, ministrico, svojo šefinjo?! Res ni čudno, če Senica temu skoraj samovšečno pravi - bedno.
Naši viri iz policije namreč prisegajo, da tako hudih pritiskov na policiste in kriminaliste, kot se zdaj dogajajo, že dolgo ni bilo …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jani Sever Pogačarjeve Katarine Kresal Janeza Zemljariča Grega Repovž miro senica Friderika Kresal Rajko Rotner Draga Kosa Gregor Kresal Edo Bužekijan Blanka Muster Franc Zaviršek Olga Zaviršek Jože Anderlič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kakšna familija: skoraj vsi sorodniki Katarine Kresal že kazensko ovadeni!