objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 3. avgust 2010 ob 07:41

Novinarje odpuščajo, direktor Pop TV pa je pokasiral več kot milijon evrov
Medtem ko novinarje mečejo na cesto ali jim plačujejo mizerne honorarje, je Pavel Vrabec, prvi človek Pop TV, Kanala A in TV Pike, lani sam zaslužil več kot časnik Finance. Katja Šeruga proti Špeli Šipek
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Podatki so skoraj neverjetni: Pavel Vrabec, generalni direktor Produkcije Plus d.o.o. (Pop TV, Kanal A in TV Pika), je lani kot direktor največje slovenske komercialne televizijske hiše zaslužil več kot milijon evrov! Samo preko svojega zasebnega podjetja IP84 d.o.o., registriranega na Igriški ulici v Ljubljani (predvidoma gre za njegov domači naslov), je kasiral 1.054.758 evrov prihodkov in prikazal skoraj 257 tisoč evrov čistega dobička. To je, samo za približno primerjavo, celo več kot znaša - po podatki aktualne številke revije Marketing Magazin - čisti poslovni izid celotnega založniškega podjetja Finance za leto 2009 – dobrih 251 tisoč evrov. Mimogrede, Finance so v lasti švedskega medijskega koncerna Bonnier.
Spomnimo, lastniki ljubljanske družbe Pro Plus d..o.o, torej televizij Pop TV, Kanala A in TV Pike, so Američani. To je ameriško podjetje CME (Central Media Enterprises), Pavel Vrabec pa je neposredno podrejen Adrianu Sarbuju, romunskemu medijskemu tajkunu, ki vodi posle CME v srednji in južni Evropi.
Enormni zaslužki Pavla Vrabca so zanimivi tudi zato, ker je bilo poslovno leto 2009 tako rekoč najslabše leto v zgodovino Pro Plusa. Prihodki Pop TV, Kanala A in TV Pike so doživeli 11-odstotni padec (namesto dobrih 56 milijonov evrov jim je v blagajno kapnilo nekaj več kot 50 milijonov), dobiček pa jim je upadel za dramatičnih 67 odstotkov, kar je Američane zanesljivo naredilo zelo živčne. Medtem pa je prvi človek Pro Plusa Vrabec v istem kriznem letu 2009 svoje prihodke - v primerjavi z letom poprej - povečal za dobrih 20 odstotkov!
Podjetje IP84 d.o.o., registrirano za trženje in marketing, Pavel Vrabec uporablja za poslovno sodelovanje s Pro Plusom na podlagi pogodbe o svetovanju, trdijo naši viri. Vrabec se na naše telefonske pozive ni oglašal.
To tudi ni edino podjetje, katerega solastnik je Pavel Vrabec. Skupaj z ženo Igrid Vrabec in Špelo Bizjak je solastnik podjetja Hiša 3 svetovanje, načrtovanje in opremljanje prostorov d.o.o., registriranega na ljubljanskem Mestnem trgu 23. Precej bolj zanimivo pa je Vrabčevo solastništvo v podjetju VSN, video spletni nasveti d.o.o., registriranem na Leskovškovi cesti 12. Večinski lastnik tega podjetja, ki je ukvarja z izdajanjem erotičnega spletnega portal Ultimatemedicine.si (prej se je imenoval Sexation.info), je namreč nekdanji generalni direktor Pro Plusa Marijan Jurenec, ki so ga Američani lani decembra dokončno zamenjali s Pavlom Vrabcem. Preostali solastniki podjetja VSN so še Pro Plusova finančnica Marjeta Horvat, Vasja Zupan, nekdanji direktor Pop-Online, ki je šel v Prago, kjer CME razvija spletne strani (spomnimo, Jurenec je lani poleti zatrjeval, da bo tudi on šel v Prago, kjer naj bi postal podpredsednik CME, pristojen za spletne tehnologije, potem pa je kar naenkrat ostal brez službe; no, kaj je Jurenca odneslo po petnajstih letih vodenja Pro Plusa, še vedno ostaja ameriška skrivnost), direktor informativnega programa Pop TV Tomaž Perovič pa je svoj 12,5-odstotni solastniški delež letos prodal Jurencu, Vrabcu in Horvatovi. Tomaž Perović je bil prej tudi direktor podjetja VSN, zdaj pa je edini zakoniti zastopnik Marijan Jurenec. Zelo zanimivo je tudi poslovanje podjetja VSN. Leta 2008 so imeli komaj 121 tisoč evrov prihodkov in več kot 470 tisoč evrov izgube, lani pa so nenadoma ustvarili več kot 456 tisoč evrov prihodkov in skoraj 250 tisoč evrov dobička.
Po drugi strani, z ramo ob rami hudih zaslužkov Pavla Vrabca, plače in honorarji novinark in novinarjev Pop TV in Kanala A dosegajo naravnost mizerne ravni, razen nekaj izjem, pravijo naši viri iz stavbe Pop TV. Še huje, lani in letos se kar vrstijo valovi odpuščanj v slogu pravih kadrovskih masakrov in ne povsem pojasnjeni odhodi novinarjev Pop TV in Kanala A, pa tudi TV Pike, čeprav TV Pika ni predmet tolikšnega zanimanja javnosti. Tina Čuček, novinarka oddaje 24ur, na primer, ki je Pop TV zapustila pred dvema mesecema, je dobivala okoli 1200 evrov mesečnega honorarja, brez možnosti za redno zaposlitev. Ker sta se jo Tomaž Perovič in urednica informativnega programa Pop TV Špela Šipek želela na vsak način znebiti, jo je Perovič ponujal za direktorico Urada za informiranje (predsednik vlade Borut Pahor se je kasneje odločil za Darijana Koširja, bivšega odgovornega urednika časnika Delo) in na ministrstvo za zunanje zadeve, Tina Čuček, ki razmišlja o tožbi zoper Pro Plus, pa je pristala na Apeku, kjer na noge postavlja službo za odnose z javnostmi. Njen odvetnik, ki je natančno pregledal novinarkino avtorsko pogodbo s Pro Plusom (medklic: Tina Čuček je nečakinja od Bruna Koreliča, nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave Luke Koper, zdaj predsednika nadzornega sveta Intereurope in člana nadzornega sveta Petrola), pa se čudi, kakšne pogodbe sklepa Pro Plus. Na podlagi takšnih, očitno nezakonitih pogodb, bi jim namreč lahko delovna inšpekcija vsak dan mirno zaračunavale globe. Pop TV pa hkrati neženirano poroča o nepravilnostih v drugih firmah.
Izjeme, kar zadeva plače in honorarje, so menda posebej privilegirane novinarke in novinarji, ki so tako ali drugače "zlizani" s Tomažem Perovičem in Špelo Šipek, trdijo naši viri. Pop TV je po celi vrsti afer (nazadnje je imidžu Pop TV in Kanala A močno škodovala afera z Bojanom Travnom in Urošem Slakom, ki je razgalila zlizanost Tomaža Peroviča z nekaterimi vodilnimi politiki) že davno izgubil status dobrega medijskega delodajalca, zato ni čudno, da uveljavljenih novinarjev praktično ne uspejo več angažirati. Nazadnje jim je uspelo pritegniti le Katarino Matejčič, ki je zapustila časnik Finance.
Se pa v informativnem program Pop TV obeta prava mala drama, hud zakulisni boj za uredniško mesto, ki ga zdaj zaseda Špela Šipek. Ta uredniški stolček po novem mika novinarko Katjo Šeruga, nam je potrdilo več virov, Šipkova, ki ga drži tudi zaradi znane intimne povezave s Perovičem, pa se mu menda ne misli kar tako odreči. Naši viri sicer trdijo, da naj bi se Perovič in Šipkova tudi zasebno razšla (no, na tradicionalnem prednovoletnem žuru poptevejevcev v ljubljanskem lokalu Bachus pred dvema letoma je Špela Šipek vsem na očeh sedela Peroviču na kolenih, kar je prenekaterega novinarja spravljalo v očitno zadrego, zato so raje gledali stran, trdijo naši viri), saj Perovič "svojo urednico" že opravlja po Ljubljani, češ, da nič ne dela. To je sicer tipična Perovičeva metoda v slogu deli in vladaj, pravijo poznavalci scene znotraj Pop TV, vendar dovolj pomenljiva, saj se Perovič po drugi strani menda boji zameriti ambiciozni Katji Šeruga. Pavel Vrabec pa hoče predvsem mir v hiši in čim več časa za golf, kar je, glede na njegove prihodke, povsem razumljivo in logično.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Pavel Vrabec Adrianu Sarbuju Igrid Vrabec Špelo Bizjak Marijan Jurenec Marjeta Horvat Vasja Zupan Tomaž Perovič Tina Čuček Tomaž Perovič Špela Šipek Borut Pahor Darijana Koširja Bruna Koreliča Bojanom Travnom Urošem Slakom Katarino Matejčič Katjo Šeruga

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Novinarje odpuščajo, direktor Pop TV pa je pokasiral več kot milijon evrov