objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 27. julij 2010 ob 07:44

Šifra Prepisani: denar za Jonasa in Severja dajejo davkoplačevalci
Razkrivamo, kako Majda Širca, njene medijske komisije in ministrstvo za kulturo prikrito financirajo spletni portal Vest.si, kjer odkrito navijajo za politično opcijo Zares in LDS
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Tako imenovani medijski razpisi pri ministrstvu za kulturo dobivajo vedno bolj groteskno obliko. Po eni strani največ denarja kasirajo velika etablirana založniška podjetja, po drugi strani pa jih resorna ministrica Majda Širca neženirano uporablja kot instrument prikritega državnega financiranja tistih medijev, ki eksplicitno "delajo" za stranki Zares in LDS. Da med razpisi obstajajo celo direktne politične intervencije, je pred časom potrdil Marko Milosavljevič, predavatelj na ljubljanski fakulteti za politične vede in predsednik razpisne komisije za financiranje programskih vsebin tiskanih medijev, radijskih in televizijskih programov ter elektronskih publikacij leta 2009, ki je javno priznal, da ga je lani, ko je predsedoval komisiji, po telefonu poklical Šircin strankarski kolega in poslanec Zaresa Franco Juri in zahteval denar za medij Primorska.info, katerega solastnika sta poslanec Socialnih demokratov Luka Juri in nekdanji predsednik uprave Luke Koper Bruno Korelič, danes predsednik nadzornega sveta Intereurope ter član nadzornega sveta Petrola. Zanimivo, da mediji lobiranja poslanca Franca Jurija niso preveč problematizirali (razen redkih izjem), čeprav si lahko mislimo, kaj vse bi počeli, denimo Grega Repovž in novinarji Mladine, če bi Marka Milosavljeviča po telefonu poklical štajerski poslanec Janševe SDS Jožef Jerovšek in zahteval proračunski denar za brezplačnik Slovenski tednik.
Mi pa zato nekoliko bolj podrobno poglejmo finese prikritega državnega financiranja spletnega portal Vest.si, katerega odgovorni urednik in največji lastnik je Jani (uradno Janko) Sever, nekdanji odgovorni urednik Mladine. Da ne bo pomote, gre za spletni portal, ki politično navijaško podpira stranki Zares in LDS, uredniška politika in vsebina portala pa se skoraj ne razlikuje od potencialnega glasila obeh političnih strank vladne koalicije. V zadnjem času kolumne za Vest.si pišejo tudi aktivni politiki omenjenih strank, denimo bivša evropska poslanka LDS Mojca Drčar Murko., na spletni portalih Zares in LDS pa so narejene neposredne povezave na Vest.si.
Lastniki spletnega portal Vest.si oziroma podjetja Vest založništvo d.o.o., s sedežem na Poljanski 6 v Ljubljani, so – poleg Janija Janka Severja – še znana ljubljanska oglaševalska agencija Fututa DDB (24,1 odstotka, njen solatnik Marko Vičič pa je član nadzornega sveta Vest d.o.o.), nekdanji televizijski zvezdnik Jonas Žnidaršič (dobrih 19 odstotkov), Denis Sarkič, zaposlen kot svetovalec za odnose z javnostmi pri vodstvu Socialnih demokratov, ki ima v lasti nekaj več kot 7 odstotkov; solastniški delež naj bi Sarkič prodajal, vendar kupca menda ne najde), preostali manjši in javnosti manj znani lastniki pa so še direktorica Vest založništvo d.o.o. Nina Jeglič, Vuk Ćosić, Aleš Gabrovec, Katja Lenart, Marko Bratuš in Ozren Škondrič.
Spletni portal Vest.si je lani in letos skupaj prejel že več kot 140 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, iz naslova dveh medijskih razpisov; razpisa, omenjenega v uvodu članka in rednega javnega razpisa za sofinanciranje projektov iz proračunske postavke za avdiovizualne medije ter prijavljenih projektov. Odločbe razpisov si je moč ogledati na spletni strani ministrstva za kulturo, zato jih tukaj ne bomo ponavljali, je pa vsekakor potrebno zapisati, da je Vest.si praktično edini spletni portal, ki redno kasira davkoplačevalski denar. Pa ne samo to, Šircino ministrstvo je samo lani temu portalu namenilo okroglih 90 tisoč evrov, kar je pomenilo skoraj 40 odstotkov vseh prihodkov Vest.si za poslovno leto 2009. Po javno dostopnih finančnih bilancah je podjetje Vest založništvo d.o.o. leta 2008 imelo 133 tisoč evrov prihodkov, toda "poslovneži" so pridelali fantastičnih 172 tisoč evrov izgube. Lani pa so se njihovi prihodki nenadoma povzpeli na zavidljivih 260 tisoč evrov, predvsem na račun 90 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, ki so ga pokasirali na dveh razpisih, toda podjetje Vest založništvo d.o.o. je še vedno ustvarilo skoraj 30 tisoč evrov izgube. Kljub temu je videti, da Šircino ministrstvo z denarjem davkoplačevalcev počasi, ampak zanesljivo, rešuje poslovno situacijo portala, ki je očitno povsem nalepljen na Zares in LDS. Po drugi strani Vest.si slabo posluje predvsem zato, ker z uredniško politiko in dolgočasno vsebino zadnji dve leti drastično izgublja obiskovalce. Podatki so preprosto katastrofični: od leta 2007 je obiskanost Vest.si – po javno dostopnih podatkih globalnega spletnega števca Alexa.com, ki dokaj verodostojno beleži trend obiskanosti posameznih spletnih portalov – upadla za neverjetnih 4 do 5 krat. Po zadnjih podatkih je Vest.si v Sloveniji po obiskanosti portalov šele na skromnem 525. mestu (prvi je seveda Google), s trendom nadaljnjega padanja, v najboljših časih pa so bili pozicionirani tam okoli 160. mesta.
Drugi vir prikritega paradržavnega financiranja spletnega portal Vest.si poteka skozi oglaševalske operacije agencije Futura DDB, drugega največja lastnika podjetja Vest založništvo d.o.o. Agencija Futura preko nekaterih hčerinskih podjetij dela za LDS in ministrico za notranje zadev Katarino Kresal (futuristi, denimo, so ji naredili tisti neposrečeni portal www.katarinakresal.si in famozne kresničke), na spletni portal Vest.si pa lansirajo del oglaševalskega kolača podjetij v državni lasti, kjer pač – kot agencija – kontrolirajo in vodijo oglaševalske kampanje. Prej opisana slaba obiskanost spletnega portala Vest.si namreč po nobeni ekonomski logiki ne opravičuje vloženega oglaševalskega denarja, ki ga, znotraj lastniške strukture Vest. d.o.o., Futura posredno daje tudi v lastni žep. Spomnimo, agencija Futura podoben model plasiranja oglaševalskega denarja s pridom uporablja tudi pri kobajagi humanitarni reviji Samaritan, ki jo je prva urejevala razvpita Jerca Legan, po njeni poroki z nekdanjim generalnim sekretarjem vlade Milanom m. Cviklom in odhodu v tujino pa je revijo Samaritan kot odgovorna urednica prevzela znana novinarka in sodelavka nekaterih tabloidnih revij Petra Kancler.
Da je podeljevanje projektnega denarja Vest.si vsaj sporno, dokazuje primer famozne nadaljevanke Prepisani, za katero so lastniki Vest.si od ministrice Širce pokasirali 50 tisoč evrov, ampak nadajevanke od nikoder. Ko smo konec aprila začeli novinarsko raziskovati, ali je bil davkoplačevalski denar na Vest.si že nakazan in kje je zdaj ta nadaljevanka (mimogrede, nadaljevanka Prepisani si tako ali tako niti slučajno ne zasluži, da bi jo financirali z denarjem davkoplačevalcev, saj nima prav nobene kulturne ali medijske vrednosti, gre za čisto navadno "preseravanje" Jonasa in druščine na račun državnega denarja), smo naleteli na celo vrsto težav, napol otročjega izogibanja odgovorom in užaljenosti. Jani Janko Sever na vprašanja ni želel odgovarjati, Jonas Žnidaršič se je začel delati neumnega, češ, "jaz sem samo scenarist in igralec, z administrativnimi vprašanji se ne ukvarjam (čeprav se je prej po raznoraznih medijih širokoustil, da je alfa in omega Prepisanih)," ko smo ga prijazno opozorili, da je tretji največji lastnik podjetja Vest d.o.o. in celo namestnik predsednika nadzornega sveta firme, pa je Jonas ali Jonke za prijatelje enostavno obmolknil. Šele na ministrstvu za kulturo so nam po več intervencijah povedali, da so denar nakazali že 16. decembra 2009, prijavitelj projekta (Vest.si) pa je dal izjavo, da bo nadaljevanka uvrščena v programsko shemo izbranega medija in javno prikazana v dveh letih po dokončanju?!. Na ministrstvu so nam tudi zatrdili, da je bil projekt oddan v pogodbenem roku. Kar je sicer malce sumljivo, saj je bilo na spletni strani Vest.si (kjer je link na nadaljevanko Prepisani) razvidno, da so nadaljevanko "snemali" tudi po koncu pogodbenega roku, ko naj bi bil projekt že končan in oddan na ministrstvo, torej aprila in maja. Ampak, kdo bi vsem tem mahinacijam še lahko sledil in prišel do konca? Za nameček je Jonas Žnidaršič pred nekaj tedni objavil, da bo nadaljevanka Prepisani predvajana na spletnem portalu Siol.net, čeprav je denar zanjo pokasiralo podjetje Vest založništvo d.o.o. Na Vest.si tudi ni več točno razvidno, kaj se bo s Prepisanimi dogajalo v prihodnosti.
Je pa slišati, da je med med Severjem in Jonasom počilo zaradi denarja in postprodukcije Prepisanih, ker se Jonasu nadaljevanke očitno ne ljubi (z)montirati. Po naših informacijah naj bi se skregala prav zaradi denarja, ki curlja iz ministrstva za kulturo, in kdo naj bi ga pobasal. Oba, Žnidaršič in Sever, sta lani registrirala vsak svoj poslovni subjekt; Jonas doma na Vrhovcih podjetje Angelina d.o.o. (za osvežitev spomina: Jonas Žnidarič je pred tremi leti zaradi zaprl svoje podjetje Desetka d.o.o., ki je imelo enormne finančne dolgove do mestne občine Ljubljana iz naslove neplačane najemnine za prostore na Miklošičevi 28, kar je onemogočilo Jonasa, da se bolj pridruži predvolilni kampanji Zorana Jankovića, pred lokalnimi volitvami leta 2006; mestna občina je takrat tožila Jonasa, kako se je zadeva razpletla, pa še nismo uspeli izvedeti), Sever pa si je uredil status samostojnega podjetnika Sever&Sever Janko Sever s.p. Finančno gledano je Sever zaenkrat prišel slabše skozi kot Žnidaršič, saj je lani pokasiral nekaj več kot 13 tisoč evrov, Žnidaršič pa solidnih 84 tisoč evrov, kjer je verjetno vštet tudi honorar za vodenje bizarne oddaje Trenutek resnice na TV3. Mimogrede, programski direktor TV3 Amir Mureškić nam je povedal, da je bila gledanost "Jonasove oddaje" letos slabša od lanske in da Trenutka resnice ne bo več, ker ni mogoče najti pravih gostov. Jonas kot televizijski voditelj pa tudi ne vleče več, je slišati iz TV3. Kakorkoli, Jonas na Vest.si menda ne prihaja več … no, po pisanju nekaterih tabloidnih revij naj bi Jonasa sicer pestile nerodne zdravstvene težave, saj naj bi imel zaradi bazena ob hiši nad Izolo, kjer skače na glavo, menda kar naprej vodo v ušesih …

Pravica do popravka
1. Predmet Rednega letnega javnega projektnega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev je sofinanciranje ustvarjanja programskih vsebin  tiskanih medijev; radijskih programov; televizijskih programov in elektronskih publikacij (v  nadaljnjem besedilu medijski razpis) je sofinanciranje ustvarjanja programskih vsebin tiskanih medijev, radijskih in televizijskih programov in elektronskih publikacij.
Prijavitelj Vest založništvo d.o.o.  se je skladno z razpisnimi pogoji prijavil na medijski razpis v letu 2009. V sofinanciranje je bil med drugimi sprejet tudi njihov projekt Vesti na Vesti in sicer v višini 47.520,00 EUR.
Prijavitelj je svoje obveznosti izpolnil v skladu s pogodbo, kar je potrdila tudi Evalvacija medijskega razpisa za leto 2009.
V letu 2010 je projekt  Vesti  predlagan s strani strokovne komisije v sofinanciranje v višini 26.714,60 EUR.
Poudarili bi, da zakon in podzakonski akti ne določajo, da je razpis namenjen izključno izdajateljem medijev, katerih primarna dejavnost je izdajanje medijev, temveč, je razpis namenjen sofinanciranju PROGRAMSKIH VSEBIN, ki bodo uvrščene v programsko shemo izdajatelja medija.
2. Redni letni javni razpis za sofinanciranje projektov iz proračunske postavke za avdiovizualne medije v letu 2009
Iz dokumentacije je razvidno, da je Vest.si skladno pogodbi in aneksu, s katerim je bil podaljšan rok dokončanja do 1. 4. 2010, oddala zahtevano dokumentacijo in projekt na DVD, tako Ministrstvu za kulturo kot en obvezen izvod Arhivu Republike Slovenije. V nadaljevanju so bili na podlagi oddane dokumentacije še pozvani k dopolnitvi, kar so opravili.
Glede na razpisne pogoje, kakršni so bili v razpisu za sofinanciranje projektov iz proračunske postavke za AV medije, so bili vsi prijavitelji dolžni podati izjavo, da bo prijavljeni oz. sofinancirani projekt uvrščen v programsko shemo izbranega medija in javno prikazan najkasneje v dveh letih. Prijavitelj Vest.si je v tem primeru podal izjavo za svoj medij.
S spoštovanjem,
Služba za odnose z javnostmi

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Majda Širca Marko Milosavljevič Franco Juri luka juri bruno korelič Grega Repovž Janševe Jožef Jerovšek Jani Janko Sever Mojca Drčar Murko Marko Vičič Jonas Žnidaršič Denis Sarkič Nina Jeglič Vuk Ćosić Aleš Gabrovec Katja Lenart Marko Bratuš Ozren Škondrič Katarino Kresal Jerca Legan Milanom m. Cviklom Petra Kancler Zorana Jankovića Amir Mureškić Pravica do popravka

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Šifra Prepisani: denar za Jonasa in Severja dajejo davkoplačevalci