objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Nedelja, 25. julij 2010 ob 07:31

Zaradi članka na Požareportu Kresalova malo stornirala varovanje stavbe NPU
Vodstvo nizozemske družbe Group4 Securicor zahteva sestanek z ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, ker naj bi zaradi člankov izgubili posel delnega varovanja stavbe NPU
2010 Pozareport

Odpri galerijo

28. junija smo poročali o nameravanem podpisu pogodbe med ministrstvom za notranje zadeve in zasebno družbo za varovanje Group4 Securicor, ki naj bi prevzela del varovanja stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada na Dimičevi 16. Spomnimo, podjetje kot direktor vodi bivši policijski uradnik Mladen Klavora, brat nekdanjega direktorja kriminalistične službe Mitje Klavore, družba pa je v večinski lasti nizozemsko-angleške družbe Group4 Securitas Holding. Takrat smo tudi zapisali, da se je veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Ljubljani odreklo varnostih uslug tega podjetja, za katerim naj bi stal arabski kapital; vodstvo Group4 Securicor je naše navedbe sicer nekoliko zanikalo, češ, pogodba z Američani se je pač iztekla in je niso podaljšali.
Mimogrede, poslanec in prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti še vedno čaka na odgovor Pahorjeve vlade na njegovo poslansko vprašanje, ali vlada res kupuje stavbo NPU za 25 milijonov evrov, ki jo ministrstvu za notranje zadeve oddaja poslovnež Igor Jurij Pogačar, znan tudi kot družinski prijatelj ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal ter odvetnika Mira Senice.
Objava članka na Požareportu pa je očitno preprečila, da bi – vsaj delno, kot nam je takrat uradno pojasnilo vodstvo policije – varovanje stavbe NPU prevzela družba Mladena Klavore. Dobili smo namreč dopis, ki ga je odvetnik družbe Group4 Securicor, Marko Rajčevič Lah (gre za istega odvetnika, ki nam je po objavi članka poslal demanti), iz katerega je razvidno, da je ministrstvo za notranje zadeve (po objavi našega članka, temo pa so obdelali tudi v tedniku Reporter) odstopilo od izvedbe javnega naročila izvajanja varnostne službe RTG in detekcijskih vrat objekta NPU. Pismo ljubljanskega odvetnika Marka Rajčeviča Laha ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal (poslano 14. julija), kjer protestira zaradi odstopa od izvedbe javnega naročila, zahteva delno povračilo škode in sestanek z ministrico, nadaljevanju objavljamo v celoti in nelektorirano, vendar ne kot faksimile, torej brez podpisa in štampiljke, ker moramo zavarovati naše vire.
O zadevi bomo še poročali, ko izvemo nova dejstva.


Odvetnik Marko Rajčevič Lah
PP 4348
Kolodvorska 7, 1001 Ljubljana
tel. 01 234 3456
fax 01 234 3457
Ljubljana, 14.7.2010

Ministrstvo za notranje zadeve
Štefanova 2
Ljubljana
ga. Katarina Kresal, ministrica

zadeva: odstop o izvedbe javnega naročila izvajanja varnostne službe na RTG in detekcijskih vratih objekta NPU

Spoštovani,
Pišem vam v zastopstvu stranke, družbe Group 4 Securicor d.o.o. Ljubljana, Stegne 21 (v nadaljnjem tekstu G4S) in v zvezi z nedavno sporočenim odstopom od izvedbe javnega naročila za varovanja objekta Nacionalnega policijskega urada.
 Kot vam je gotovo znano, je bila družba G4S izbrana kot najboljši ponudnik na javnem razpisu za izvedbo varnostne službe na RTG in detekcijskih vratih v stavbi NPU na Dimičevi v Ljubljani.
 Družba G4S je dne 4.6.2010 prejela obvestilo MNZ o oddaji javnega naročila (kar pravno pomeni sprejem ponudbe). Vaše ministrstvo je sestavilo osnutek pogodbe in ga poslala v podpis moji stranki. Konec junija – še pred podpisom pogodbe - sta se v dveh medijih, na spletnem portalu Požareport in v reviji Reporter, na isti dan (28.6.2010) pojavila dva članka, ki sta poskušala problematizirati oddajo javnega naročila družbi G4S. Pomisleki, ki so navedeni v obeh člankih v zvezi z izborom družbe G4S za izvedbo omenjenega javnega naročila, se ne zdijo vredni posebne polemike. Namen obeh člankov oz. tistih, ki stojijo za njima, je predvsem v osebnem obračunavanju in spodkopavanju avtoritete sedanjega vodstva MNZ. Kmalu po objavi obeh člankov pa je moja stranka, nemalo presenečena, z MNZ dobila še kratek dopis z dne 6.7.2010 o odstopu o izvedbe omenjenega javnega naročila. Obvestilo o odstopu ima enostavčno obrazložitev: strokovna služba MNZ je ocenila, da za predmetno storitev ne potrebuje zunanjega izvajalca. To je bilo tudi vse, kar je vaše ministrstvo sporočilo moji stranki glede odstopa od javnega naročila.
Menim, da je bil odstop o izvedbe javnega naročila (in tudi sam način odstopa) izveden nekorektno in tudi prepozno. Družba G4S se je namreč javila na javni razpis, kjer je bila nato izbrana kot najboljši ponudnik. Obvestilo o izbiri pomeni sprejem ponudbe, kar spet pomeni, da bi MNZ bil dolžan skleniti pogodbo, ki jo je moji stranki že poslal v podpis. Če pa MNZ kljub sprejemu ponudbe ne bi podpisal pogodbe, je moji stranki na podlagi pravil Obligacijskega zakonika dolžan povrniti stroške zaradi pogajanj in škodo zaradi nesklenitve pogodbe višini vrednosti pogodbe (pozitivni pogodbeni interes).
 Vendar pa si družba G4S, ki sicer zelo korektno poslovno sodeluje z ministrstvom, ne želi urejati morebitni spornih razmerij na tak način. Zato predlagam, da bi se moja stranka in MNZ poskušali dogovoriti oz. ugotoviti, ali se da predmetno javno naročilo še izvršiti oz. ali je MNZ pripravljen pokriti vsaj del škode, ki je družbi G4S nastala zaradi odstopa od izvedbe javnega naročila. Razmišljanje o (ne)potrebnosti prenosa nekaterih varovalnih storitev na zunanjega izvajalca seveda ne sodi v pristojnost moje stranke, družbe G4S. Ta se je zgolj javila na javni razpis, seveda v pričakovanju, da MNZ z razpisom misli resno. V družbi G4S, pa tudi sam osebno, so precej presenečeni, da je vodstvo MNZ po objavi obeh člankov odreagiralo na tak način – da je preprosto odstopilo o javnega naročila (tik pred podpisom pogodbe). Ker s samim naročilom po formalni pa tudi po vsebinski plati ni prav nič narobe, je tak ukrep težko razumeti.
 Glede na vse povedano vas torej prosim, da se čimprej dogovorimo za sestanek med direktorjem G4S Mladenom Klavoro in vami ter. uslužbenci MNZ, ki so odgovorni za predmetno javno naročilo. Moja stranka prosi, da bi bili tudi na tem sestanku prisotni tudi vi osebno.
Prosim vas, da mojo stranko čimprej obvestite o možnosti in datumu sestanka.
Lep pozdrav,
odvetnik: Marko Rajčevič Lah

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mladen Klavora Mitje Klavore Zmago Jelinčič Plemeniti Pahorjeve Igor Jurij Pogačar Mira Senice Marko Rajčevič Lah

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zaradi članka na Požareportu Kresalova malo stornirala varovanje stavbe NPU