objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 19. julij 2010 ob 07:21

Lahovnik: Kdo pa je Urbanija, da bo mene prepričeval, naj bom minister?!
Bivši minister za gospodarstvo demantira nenavadno pisanje Marka Crnkoviča: ko je Matej Lahovnik predsednika stranke Zares opozoril na Ultro in razpise, mu je Gregor Golobič odvrnil, saj veš, recesija je
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Bivši minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je za naš portal demantiral nekatere trditve kolumnista časnika Delo Marka Crnkoviča, ki jih je zapisal v zadnji Sobotni prilogi, v članku z naslovom "Koliko lignite ima v glavi Lahkovnik."
"Res je," priznava Lahovnik, da "sem se po volitvah leta 2008 in pred oblikovanjem Pahorjeve vlade dobil z Milošem Urbanijo," solastnikom in direktorjem Ultre. "Spomnim se, da me je poklical, češ da je v Velenju, srečala pa sva se v enem od lokalov." To je zgodilo potem, ko je Lahovnik v stranki Zares izrazil načelne pomisleke zoper prevzem resorja za gospodarstvo, predvsem zato, ker je slutil, da bodo težave z Ultro in javnimi razpisi. "Logično," pravi Lahovnik, "saj sta poleg predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča v Ultri delala še dva pomembna člana Zares, Janez Kopač (Golobič ga je kasneje Lahovniku na gospodarskem ministrstvu nastavil za generalnega direktorja direktorata za energetiko) in Roman Jakič (mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića in direktor ljubljanskega javnega zavoda Tivoli, ki zdaj prevzema vodenje novega športnega parka Stožice; op.p.)". Lahovnik je bil menda tudi proti temu, da Zares prevzame ministrstvo za kulturo, ki naj bi Golobiča zanimalo izključno zaradi določenih pristojnosti nad mediji.
Čeprav je Urbanija rekel, da je "bil nekje v bližini," njegov prihod v Velenje in telefonski poziv Lahovnika ni bilo nobeno naključje. Po vsej verjetnosti ga je tja poslal Golobič. Na pogovoru je Urbanija Lahovniku zagotavljal in obljubljal, da se Ultra ne bo prijavljala na državne razpise, še več, Lahovniku je dejal, da ima na mizi ponudbo Nokie za odkup Ultre in da bo Ultro tudi prodal. Mimogrede, tisti, ki Miloša Urbanijo bolje poznajo, pravijo, da se obnaša dokaj prepotentno in primitivno. "Ni pa me on prepričal, da postanem minister," zatrjuje Lahovnik, in dodaja, "kdo pa je Urbanija, da se bom jaz z njim o tem posvetoval. Z Urbanijo sva se videla štiri do petkrat v življenju, nič več. Da prevzamem gospodarski resor, sem se odločil po številnih pogovorih z Borutom Pahorjem, saj veste, kolikokrat sva se pogovarjala. Ko sem dobil zagotovilo, kdo bo moj šef, torej predsednik vlade, in da bom lahko delal brez direktiv stranke Zares."
"Ko se je Ultra kljub temu začela prijavljati na razpise, in to na mojem ministrstvu, sem na to opozoril Golobiča, on pa mi je rekel, saj veš, recesija je," pravi Lahovnik. Golobič je ob tem ves čas politiko stranke Zares javno gradil na tako imenovanem samoomejevanju, na konvencijo Zaresa je pripeljal celo pokojnega filozofa Tarasa Kermaunerja, ki je takrat - za mnoge - presenetljivo začel hvaliti Golobiča. "Potem je prišel šok," trdi Lahovnik, "ko smo iz medijev izvedeli, da je Golobič celo solastnik Ultre." Pri čemer Lahovnik ne ve, ali sta to že prej vedela tudi Kopač in Jakič. Minister Lahovnik naj bi Golobiča spravil v slabo voljo tudi zato, ker ministrstvo za gospodarstvo ni podpisalo pogodbe o raziskavah javnega mnenja z agencijo Ninamedia, ki jo vodi Nikola Damjanić. Bivši minister Lahovnik pravi, da "takšnih raziskav niso potrebovali, poleg tega se je vlada odločila varčevati."
Matej Lahovnik je kolumno Marka Crnkoviča opredelil kot "mešanico neresnic, manipulacij in posledico visokih vročin," ki so zavladale prejšnji teden. Kolumna čudno odstopa od značilnega Crnkovičevega pisanja, predvsem po količini nenatančnih (kadrovskih) tračev, ki so jih Crnkoviču očitno plasirali Zaresovci. Kako indikativno, člani stranke Zares so v soboto naokoli množično pošiljali tudi SMS-sporočila, naj beremo Crnkoviča v Sobotni prilogi. Toda spomnimo, kolumnist Marko Crnkovič prav po zaslugi Zaresove ministrice za kulturo Majde Širca ni postal generalni direktor direktorata za medije; Širca se je takoj uklonila pritiskom posameznih medijskih radikalcev, predvsem odgovornega urednika tednika Mladina in predsednika Društva novinarjev Slovenije Grege Repovža ter aktivistke Mirovnega inštituta Brankice Petrovič, oba pa sodita med najbolj zveste Golobičeve medijske privržence.
"Nisem podedoval nobene Ropove piarovke, saj na ministrstvu za gospodarstvo sploh nisem imel piarovke, kot piše Crnkovič," pravi Lahovnik. Svetovalka ministrstva za gospodarstvo Stanka Ritonja, zadolžena za novinarje, je bila na ministrstvu že v času Janševe vlade, ko je bil minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Andrej Pagon, generalni sekretar ministrstva za gospodarstvo, ki naj bi ga Lahovnik - po Crnkoviču - zaposlil zato, da bi "skozi zadnja vrata pripeljal h koritu še Darka Njavra in si pridobil simaptije SDS," velja za enega zvestejših kadrovskih sopotnikov LDS. Na Slovenske železnice ga je pripeljal nekdanji generalni sekretar Drnovškove vlade in minister za notranje zadeve Mirko Bandelj, železnice pa je moral zapustiti, ko je na parlamentarnih volitvah leta 2004 zmagal Janez Janša. Od tam je odšel na DZS, k Bojanu Petanu, potem pa k Lahovniku. Če bi bil Pagon kader Darka Njavra, bi med Janševo vlado lahko na Slovenskih železnicah zanesljivo obstal.
"Že dva tedna je minilo," malce naivno ugotavlja Lahovnik, "pa sem še vedno medijska tema, saj sem vendar odstopil in se umaknil." Z Golobičem ne komunicirata več, toda medijski napadi na Lahovnika ne pojenjajo. Kar je logično, trdijo poznavalci, Golobič bo poskušal Lahovnika "do konca očrniti," pri tem pa stavi na svojih pet standardnih komentatorjev, Grego Repovža, Vlada Miheljaka (Dnevnik), Janeza Markeša (ki je v zadnji Sobotni prilogi dokaj bizarno zapisal, da prav afera Ultra Golobiča kvalificira kot pravega dobrega politika?!), Janija Severja (odgovornega urednika in solastnika spletnega portal Vest.si, ki je samo lani od ministrstva za kulturo na medijskih razpisih pokasiral 90 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, kar je več kot dve tretjini prihodkov tega portala) in Nikolo Damjanića (Nedeljski Dnevnik), zato se bodo takšne ali drugačne diskvalifikacije Mateja Lahovnika še nadaljevale. Lahovnik menda tudi sumi, da bodo poskrbeli, da bo na lestvicah priljubljenosti politikov kmalu zdrsnil navzdol. No, najnovejša javnomnenjska anketa časnika Delo dokazuje, da bi se moral politik Golobič svojega lastniškega deleža v Ultri odreči; tako vsaj meni več kot 75 odstotkov sodelujočih v anketi.
Raznorazni medijski napadi na Lahovnika se spretno mešajo s članki o "mega uspešnem" poslovanju zagorske Ultre v tujini, takšnih, kot je objavljen v zadnji številki Mladine, ki bi ga v skladu z medijsko zakonodajo morali eksplicitno podpisati kot propagandno sporočilo. Poleg tega, če drži, da Ultra na tujih tržiščih kasira milijone evrov ali dolarjev, kot navajajo novinarji Mladine, potem ni jasno, zakaj Urbanija, Golobič in drugi lastniki Ultre v Sloveniji tako silijo na javne razpise, hočejo davkoplačevalski denar in hkrati odpuščajo zaposlene. Govori se celo o tem, da naj bi Ultra v Sloveniji kmalu šla v stečaj ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
matej lahovnik Marka Crnkoviča Milošem Urbanijo Gregorja Golobiča Janez Kopač Roman Jakič Borutom Pahorjem Tarasa Kermaunerja Nikola Damjanić Majde Širca Grege Repovža Brankice Petrovič Stanka Ritonja Janševe Andrej Vizjak Andrej Pagon Darka Njavra Drnovškove Mirko Bandelj Bojanu Petanu Vlada Miheljaka Janeza Markeša Janija Severja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lahovnik: Kdo pa je Urbanija, da bo mene prepričeval, naj bom minister?!